Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μνημόνιο είναι κομμάτι της αντιλαϊκής στρατηγικής

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν τα χάλια και ενοχοποιούν και το λαό, βάζοντάς τον στην ίδια μοίρα με τη δικιά τους εγκληματική πολιτική. Και οι δύο δεν είναι ικανοί να κάνουν μαθήματα ηθικής στο λαό
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν τα χάλια και ενοχοποιούν και το λαό, βάζοντάς τον στην ίδια μοίρα με τη δικιά τους εγκληματική πολιτική. Και οι δύο δεν είναι ικανοί να κάνουν μαθήματα ηθικής στο λαό
-- H υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και το μνημόνιο ήταν αναγκαία, ή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

-- Το μνημόνιο είναι μια γενική ευρωπαϊκή συμφωνία της Ευρωζώνης και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Δηλαδή, έχεις κρίση αυτή τη στιγμή και μάλιστα τέτοια που εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε μια σειρά ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και το μνημόνιο αυτό αφορά όλο το χώρο της Ευρωζώνης και εξειδικεύεται στην Ελλάδα.

Αρα, για το αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο: Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να σκεφτεί και να έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αποφύγει αυτές τις εξελίξεις. Αυτό είναι το θέμα γιατί όταν ακολουθείς αυτό το δρόμο ανάπτυξης θα έχεις κρίση. Κι όταν μάλιστα είσαι και ενταγμένος μέσα στην ΕΕ η κρίση βεβαίως θα ξεσπάσει και ενδεχομένως και πιο σκληρά σε σένα.

Επομένως, δεν ήταν το μνημόνιο ένα κόλπο. Ηταν η συμφωνία που έγινε στην Ευρώπη για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα στις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές τράπεζες και στις ελβετικές, στις οποίες χρώσταγε η Ελλάδα, γιατί και τα δάνεια βέβαια δεν τα πήρε η Ελλάδα για να τα μοιράσει στο λαό.

Αυτό είναι το μνημόνιο. Και βεβαίως μέσα από το μνημόνιο περνάνε και ορισμένα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση για να εξασφαλιστεί άμεσα ζεστό χρήμα. Το μνημόνιο είναι συνυφασμένο με την πολιτική που ακολουθούνταν και πριν. Και αυτοί που λένε, όπως ο κ. Σαμαράς, ότι θα μπορούσε και να μη γίνει το μνημόνιο, αλλά επειδή ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι «Τιτανικός» και ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά. Εντάξει, μπορεί να έγιναν και ορισμένα λάθη τακτικής από την κυβέρνηση, θα μπορούσε ίσως να δανειστεί νωρίτερα που τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, αλλά αυτά είναι επιμέρους ζητήματα. Η κρίση είχε χτυπήσει ήδη, από το 2008 ξεκίνησε στην Ελλάδα έτσι αργά αργά και το 2009 ήταν σε μια ανοδική πορεία. Επομένως, το μνημόνιο είναι συνυφασμένο με τη γενικότερη στρατηγική.

Ο λαός χρειάζεται να αντισταθεί και να διεκδικήσει εφ' όλης της ύλης. Να ξεκαθαρίσει πού οφείλεται η κρίση και να μην πιστεύει στους μύθους ότι θα έρθουν οι Αραβες από το Κατάρ στην Ελλάδα και θα φάμε με χρυσά κουτάλια
Ο λαός χρειάζεται να αντισταθεί και να διεκδικήσει εφ' όλης της ύλης. Να ξεκαθαρίσει πού οφείλεται η κρίση και να μην πιστεύει στους μύθους ότι θα έρθουν οι Αραβες από το Κατάρ στην Ελλάδα και θα φάμε με χρυσά κουτάλια
Τώρα, ότι μπορεί να βάζουν το μνημόνιο μπροστά για να δικαιολογήσουν πολλά πράγματα, ναι. Και να σας πω ένα παράδειγμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή, π.χ., τα υδροηλεκτρικά έργα για να γίνουν θέλουν πάνω από 10 - 12 χρόνια. Δεν πρόκειται δηλαδή να φέρουν άμεσα χρήμα. Το κόψιμο του δώρου, η περικοπή χρημάτων στην Τοπική Διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, δίνουν άμεσα χρήμα. Ομως, μια σειρά από έργα που προγραμματίζονται θα φέρουν κέρδος στους επιχειρηματίες, αλλά μακροπρόθεσμα.

Αξιοποιούν δοκιμασμένα πρόσωπα

Τώρα, για το Ελληνικό, εντάξει, έφεραν τον αρχιτέκτονα και έλεγαν διάφορα, όμως πάει στο Κατάρ απ' ό,τι φαίνεται. Διάβαζα στην εφημερίδα ότι ένας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτής της εταιρείας του Κατάρ, είναι ένας Ελληνας επικοινωνιολόγος - διαφημιστής, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει συχνά - πυκνά στα στρογγυλά τραπέζια και αναλύει «γιατί το ΚΚΕ δεν ανεβαίνει», κλπ. Αυτός, λοιπόν, είναι εκ μέρους του Κατάρ.

Και όταν ρώτησαν την εταιρεία - αυτά τα γράφει η εφημερίδα, που δεν έχει διαψευστεί - που τον ξέρετε αυτόν τον κύριο, απάντησαν: Δεν τον ξέρουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και ο κύριος αυτός μπορεί να βρεθεί σε πάνελ και να ρωτήσει τον Σοφιανό, τον Παφίλη «το ΚΚΕ γιατί δεν δυναμώνει;». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι επικοινωνιολόγοι.


Ο κ. Ρόντος τι ήθελε στη Νέα Υόρκη; Λένε είναι φίλος του πρωθυπουργού και χειρίζεται τώρα τα θέματα της ονομασίας. Εγραφαν χτες στις εφημερίδες - δεν διαψεύστηκαν - ότι ήξερε τι όνομα θα πάρει η FYROM, που δεν είχε συζητηθεί ούτε με τους διαπραγματευτές. Δεν ήξεραν αυτοί και ήξερε ο κ. Ρόντος.

Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ότι κάνουμε κουτσομπολιό σε κάποια πρόσωπα. Η διπλωματία είναι μυστική σε τέτοια θέματα, αλλά το λέω γιατί πολλές φορές αυτά τα πρόσωπα μιλούν στην τηλεόραση και μιλάνε ως ειδικοί επιστήμονες από το Χάρβαρντ και λέει ο άλλος το 'πε και ο καθηγητής, το 'πε και ο επικοινωνιολόγος. Αλλά, ο επικοινωνιολόγος δεν είναι απλώς ένας επικοινωνιολόγος με πολιτικές απόψεις.


Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ανατροπή του Μιλόσεβιτς... (2010-10-12 00:00:00.0)
Ο κύριος Σεφερτζής (2010-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-09-25 00:00:00.0)
Η καπιταλιστική ανάπτυξη ληστεύει το λαό και τη χώρα (2010-09-25 00:00:00.0)
Να «απολυθούν χωρίς αποζημίωση» οι αντιλαϊκές πολιτικές... (2010-06-17 00:00:00.0)
Μαζικός λαϊκός αθλητισμός από το σχολειό έως το εργοστάσιο (2004-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ