Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοχεύουν σε υποβαθμισμένες και ταξικοποιημένες σχολές

Ξεχωριστή αναφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Παιδεία έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε εκτενή αναφορά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για την Παιδεία. Επιφυλασσόμαστε, το ΠΓ θα βγάλει ανακοίνωση, τα μέτρα δεν μας είναι άγνωστα. Αλλά να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, γιατί πραγματικά χρειάζεται - πέρα από τη χτεσινή τοποθέτηση - να πούμε ένα - δυο πράγματα.

Η λογική που ανέπτυξε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τα οποία αναλύουν τα μέτρα είναι η εξής:

Πρώτον: Στις σημερινές συνθήκες δε χρειάζονται τόσοι πολλοί να είναι διπλωματούχοι Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Δε μας χρειάζονται τόσοι πτυχιούχοι και μάλιστα με πανεπιστημιακό δίπλωμα. Μας χρειάζονται λιγότεροι και φυσικά ικανότεροι να βοηθήσουν - όποιο επάγγελμα κι αν κάνουν να είναι ταυτόχρονα και ολίγον μάνατζερ, ώστε να βοηθήσουν να περάσει η πολιτική υπέρ της κερδοφορίας. Να βοηθήσουν και να χαλιναγωγηθεί η συνείδηση του λαού.

Δεν το λένε όμως αυτό καθαρά. Λένε το εξής: Μα υπάρχουν παιδιά που έγραψαν τώρα 1,5, 2, 3. Ολα τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν τόσο ψηλά. Και δεν μπορούν στο κάτω - κάτω να δίνουν και τις ίδιες εξετάσεις. Πρέπει λοιπόν να τα ελαφρύνουμε, να δίνουν δύο - τρία μαθήματα. Βεβαίως, υπάρχει αυτό το στοιχείο. Κι αν δούμε και τη σύνθεση των παιδιών που παίρνουν τους υψηλούς βαθμούς και την κοινωνική σύνθεση των παιδιών που παίρνουν τους χαμηλούς βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα.

Αλλά, ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς με τις τεράστιες θυσίες που έκαναν, κατάφεραν, αρκετοί από αυτούς - εργάτες, μικρομαγαζάτορες, μικροί επιχειρηματίες - να φτάνουν τα παιδιά τους να βγάζουν το Πανεπιστήμιο. Με δυσκολίες, πληρώνοντας φροντιστήρια, θυσιάζοντας πολλά άλλα πράγματα από τις σύγχρονες ανάγκες. Τώρα, ούτε αυτό θα μπορεί να γίνει. Ούτε η προσωπική προσπάθεια της οικογένειας και η προσωπική θυσία θα έχει αντίκρισμα.

«Χωνί» για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Διαμορφώνεται λοιπόν ένα σύστημα "χωνί" όπου θα φτάνουν πολλοί μέχρι το πρώτο έτος των Πανεπιστημίων και από κει και πέρα δεν πρόκειται να βγαίνουν πολλοί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν υποβαθμισμένες σχολές και υποβαθμισμένα πτυχία. Και το είπαν καθαρά: Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών θα έχουν ένα πτυχίο, μπορεί και πανεπιστημιακής σχολής, το οποίο θα ισοδυναμεί με καλή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Να ξέρουν καλά να στέλνουν e-mail. Να ξέρουν δυο - τρεις γλώσσες, από χίλιες λέξεις την καθεμία όσο χρειάζεται για να προσφέρουν υπηρεσίες. Δε χρειάζεται να ξέρουν και τη λογοτεχνία και το βάθος της κάθε γλώσσας.

Θα πλημμυρίσουμε από υποβαθμισμένες σχολές, από πανεπιστημιακές σχολές ταξικοποιημένες. Ενα μέρος των ΤΕΙ θα υποβαθμιστεί σε ένα είδος ΙΕΚ και ακόμα παρακάτω. Η ουσία είναι αυτή. Αν ακόμα καταφέρουν να φτάσουν τα παιδιά των εργατικών, των αγροτικών, των λαϊκών οικογενειών στα Ανώτερα Ιδρύματα, εκεί θα ανακοπεί η διεισδυτικότητά τους με πτυχία υποβαθμισμένα.

Και η αγορά, όπως ξέρετε, θα έχει να παραλάβει για δουλειά ή για ανεργία ή για εναλλασσόμενη δουλειά δύο ειδών: Ενα εργατικό δυναμικό επιστημονικό, το οποίο θα έχει μια ειδίκευση, μια ικανότητα για κάποιες στελεχικές δουλειές και κάπως ανώτερες δουλειές επιστημονικές. Και θα έχει και μία μάζα που μπορεί να έχει πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά θα είναι φθηνό εργατικό δυναμικό με ορισμένες δεξιότητες για καθαρά εκτελεστική δουλειά.

Δε σας λέω τώρα για τις διορισμένες πρυτανικές αρχές. Οχι ότι οι εκλογές εξασφάλιζαν πρυτανικές αρχές μαχητικές και αγωνιστικές, αλλά έτσι είναι, αφού τα πανεπιστήμια γίνονται επιχειρήσεις και όπως στις επιχειρήσεις το διοικητικό συμβούλιο δεν εκλέγεται από τη βάση, θα διορίζονται και σ' αυτό κατάλληλοι μάνατζερ.

Γιατί μάνατζερ θα είναι οι πρυτανικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ανοιχτά και πιο επίσημα μέρος της αγοράς και των επιχειρηματιών και βεβαίως να μην επιτελεί τον όποιο ρόλο μπορούσε να επιτελέσει στο ζήτημα της μόρφωσης ή όποια κοινωνική αποστολή, κάτω και από την επίδραση του κινήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία (2022-09-13 00:00:00.0)
Υπεραγορά κατακερματισμένης γνώσης, με τα ράφια γεμάτα πιστωτικές μονάδες (2022-07-09 00:00:00.0)
Αφέθηκαν ελεύθεροι τελικά οι προσαχθέντες φοιτητές (2013-01-19 00:00:00.0)
Δε θα γίνουμε άνθρωποι - εργαλεία (2010-09-29 00:00:00.0)
Ριζοσπαστικές λύσεις κι όχι πολιτικές διαχείρισης (2010-04-30 00:00:00.0)
Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων! (1999-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ