Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Κολεγιές ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Συνάντηση χτες Μέρκελ - Σαρκοζί και κοινή θέση ενάντια στην πρόταση για ευρωομόλογο

Σε συμφωνία για ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, που συναντήθηκαν χτες στο Φράιμπουργκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, απορρίπτοντας από κοινού τη θέσπιση ευρωομολόγου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Δεκέμβρη.

Ενδεικτική των ανταγωνισμών που μαίνονται στην ΕΕ είναι η δήλωση Σαρκοζί ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ». Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ επανέλαβε για το ευρωομόλογο ότι «μία ενιαιοποίηση των επιτοκίων και των ρίσκων δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε». Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε με νόημα ότι «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».

Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν παράλληλα να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας, όπως είχε ζητήσει προ καιρού η Γαλλία, προκειμένου να εξομαλυνθούν τα μεταξύ τους κριτήρια του ανταγωνισμού. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε σχετικά η Α. Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να συνδράμει το αντιλαϊκό έργο και της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας το σεβασμό της για τα «θαρραλέα βήματα» που κάνει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα στην Ιρλανδία προχωράνε ταχύτατα οι νέες ανατροπές στο όνομα της αποδέσμευσης του δανείου από την τρόικα. Το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες τη μείωση του κατώτατου μισθού. Το ελάχιστο ωρομίσθιο, το οποίο λαμβάνουν περίπου 50.000 άτομα στην Ιρλανδία, θα μειωθεί κατά 1 ευρώ, στα 7,65 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ