Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1900 - 2000
Αιώνας μεγάλων ταξικών αναμετρήσεων

Οαιώνας που φεύγει έφερε προς το τέλος του μια ανάσα ανακούφισης για τις κυρίαρχες τάξεις διεθνώς, ενώ, σχεδόν, στο ξεκίνημά του τις γέμισε με το άγχος της επιβίωσης, με την πεποίθηση, αν όχι βεβαιότητα, πως οι μέρες τους ήταν μετρημένες και πως αργά ή γρήγορα - πάντως μέσα στη διάρκειά του - θα εγκατέλειπαν το προσκήνιο της ιστορίας και θα κατέληγαν ένα παρελθόν χωρίς επιστροφή. Απ' αυτή την άποψη ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας - ελπίδα για τους καταπιεσμένους και ο αιώνας - βραχνάς για τους καταπιεστές. Γι' αυτό και οι τελευταίοι μόλις ένιωσαν τη θηλιά λίγο να χαλαρώνει στο λαιμό τους άρχισαν να μιλούν για το τέλος της ιστορίας και για μια νέα εποχή άνθησης της οικονομικής τους ελευθερίας, ενώ οι πρώτοι δε δίστασαν, μαζί με την απογοήτευσή τους, δίκαια να σημειώσουν την αρχή ενός νέου μεσαίωνα, πιο φρικτού και πιο βάρβαρου από κάθε προηγούμενη εποχή σκλαβιάς και εξανδραποδισμού των κατώτερων τάξεων.

Η ιστορία παίζει πολύ πιο περίεργα παιχνίδια απ' αυτά που μπορούν να φανταστούν οι άνθρωποι, δημιουργεί ασύλληπτα περιπλοκότερες καταστάσεις απ' αυτές που μπορούν να προβλέψουν οι επιστήμονες και ξεπερνάει με τα αποτελέσματά της τις πιο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες, επιστημονικού χαρακτήρα, πολιτικές εκτιμήσεις. Στο τέλος του 20ού αιώνα έδωσε μια ακόμη επιβεβαίωση αυτών της των «ιδιοτροπιών», διαλέγοντας για την ανθρωπότητα να ζήσει τις πιο βάρβαρες εκδηλώσεις του καπιταλισμού, κάτι που οι μαρξιστές έλπιζαν ότι θα αποφευχθεί με την έγκαιρη επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης παγκοσμίως ή τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πάντως, ο 20ός αιώνας κλείνει περίπου όπως άνοιξε, έχοντας άλυτο το κοινωνικό ζήτημα, με ισχυρό το αίτημα της μετάβασης από την προϊστορία στην ιστορία, από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό, από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στην κατάργηση της ταξικής σκλαβιάς και στην κοινωνική απελευθέρωση. Η διαφορά αρχής και τέλους αυτού του αιώνα είναι πως η καπιταλιστική βαρβαρότητα, που σφραγίζει και την αρχή της νέας εκατονταετίας - και χιλιετίας - είναι απείρως ισχυρότερη, μεγαλύτερη και ανυπόφορη. Η ανάγκη συνεπώς να εξαλειφθεί υπάρχει αντικειμενικά στο πολλαπλάσιο.

Με όσα θα ακολουθήσουν θα προσπαθήσουμε σύντομα - συνοπτικά θα λέγαμε - να δώσουμε τους κύριους σταθμούς του 20ού αιώνα, να σκιαγραφήσουμε το μέγιστο ίχνος που άφησε στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αυτό το ίχνος είναι, ίσως, ο απαραίτητος πρόλογος όσων μέλλει να επακολουθήσουν στη νέα εκατονταετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ