Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπιστευτήρια συναίνεσης πίσω από τις κορόνες

Ο Αντ. Σαμαράς υπερασπίστηκε στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου την υπερψήφιση 33 από τα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή

Συναίνεση στην πράξη στις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, θα συνεχίσει να προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, ασκώντας ταυτόχρονα προσχηματική και υποκριτική φραστική κριτική, προσπαθώντας να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σαφώς από τη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ να καλλιεργήσει την εικόνα ότι δεν είναι συνένοχος στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Πίσω από τις κορόνες του τύπου «σε αυτήν την πολιτική συναίνεση δεν δίνω, γιατί θα ήταν συνενοχή», φάνηκε καθαρά ότι η ηγεσία της ΝΔ συμπλέει πλήρως με την κατεδάφιση των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ προτείνει σαν διέξοδο από την κρίση μια δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων, που ήδη έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η διαφωνία της ηγεσίας της ΝΔ εξαντλείται στη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία το ΠΑΣΟΚ προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και ότι δεν προχωρά άμεσα στα «αναπτυξιακά» μέτρα που η ίδια προτείνει και γι' αυτό επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη μη επίτευξη συναίνεσης στην οικονομική πολιτική.

Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτη, δηλώνοντας με νόημα ότι «αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα» και επισημαίνοντας ότι το κόμμα του ψήφισε μέσα σε ένα χρόνο 33 νομοσχέδια της κυβέρνησης «χωρίς καμία συμφωνία συναίνεσης»(!).

Στο ίδιο πνεύμα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ψήφιζε χτες «κάποια (!) άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική» (!) Στην πραγματικότητα, συναινεί στη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων σε πρώην ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα, παρά τη δημαγωγική κορόνα ότι «εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε». Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιμένει να τάσσεται υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικές» τις απόψεις του ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για το καθεστώς του Αιγαίου και την ΑΟΖ, αφήνοντας αιχμές για μυστική διπλωματία εκ μέρους της κυβέρνησης και ζητώντας προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Αναφορικά με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ «χωρίς όμως την επιβολή πρόσθετων μέτρων». Ακόμα, δηλώνει αντίθετος με τη μείωση των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2013, ενώ θεωρεί «εσφαλμένη» τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, γιατί αυτό θα οδηγήσει «στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τέλος, ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με την πρόταση της ΝΔ να κηρυχθεί αναθεωρητική η επόμενη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ