Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Απευθύνει έκκληση για συνάντηση με Ερντογάν

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εκκληση προς την ηγεσία της Τουρκίας να δείξει πραγματική διάθεση για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, μέσω συνέντευξης που δημοσιεύθηκε χτες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Στη συνέντευξη επαναλαμβάνει ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα και γι' αυτό απευθύνει πρόσκληση σε Α. Γκιουλ και Ρ. Ερντογάν να τον συναντήσουν οπουδήποτε, έστω και ανεπίσημα, για να συζητήσουν το Κυπριακό και να τους αναπτύξει το όραμά του, το οποίο, όπως λέει, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», θα βοηθήσει Κύπρο, Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράζει ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η όποια λύση θα βρεθεί επί της δικής του θητείας και θα επιταχυνθεί από μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τεθεί στην άκρη η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οταν η Τουρκία θα αποφασίσει για τη λύση, σημειώνει, «εμείς θα συμφωνήσουμε με τον κ. Ερογλου (σ.σ. Τουρκοκύπριος ηγέτης). Οσο μακριά είμαστε στη λύση, άλλο τόσο είμαστε και κοντά. Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Δ. Χριστόφιας αναφέρει: «Δεν είναι άγγελοι αμφότερες οι κοινότητες. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λυτρωθούν από το φόβο ότι θα αφομοιωθούν. Θα παίρνουν μέρος στο κράτος, αφού θα συμμετάσχουν στην κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση».

Αφού αναφέρει ότι οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται στο επίπεδο που καθόρισαν τα Ηνωμένα Εθνη και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι το ψευδοκράτος δεν μπορεί να αναγνωριστεί, τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες γι' αυτό. Το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο και των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσουν στην Κύπρο η Αγκελα Μέρκελ (11/1) και ο Νικολά Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ