Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ... ανακάλυψη του ΣΔΟΕ

Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση επειδή, λέει, το ΣΔΟΕ, η υπηρεσία που ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα, ανακάλυψε μία περίπτωση υπερτιμολόγησης στις προμήθειες ιατρικών ειδών και υλικών. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε κάποια επιχείρηση, που προμήθευε τα νοσοκομεία με υλικά που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις (τα γνωστά stent) και η οποία, αξιοποιώντας διάφορα επιχειρηματικά κόλπα, «φούσκωνε» τις σχετικές τιμές.

Ωραία η είδηση, την έπαιξαν χτες και τα κανάλια, αλλά πώς έχει η υπόθεση;

Το κεφάλαιο «προμήθειες στα νοσοκομεία», με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί, πράγματι, εδώ και δεκαετίες μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα, η οποία στηρίζεται σε μια πάρα πολύ συγκεκριμένη λογική. Στη λογική που θέλει ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η Υγεία, να υποβαθμίζεται σε ιδιωτική υπόθεση, το φάρμακο και τα ιατρικά υλικά να είναι εμπόρευμα, η ιατρική έρευνα να αποτελεί υπόθεση των διαφόρων μονοπωλίων του χώρου, οι γιατροί να είναι επιτηδευματίες και τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Στηριγμένοι σε αυτήν ακριβώς την πολιτική, μια χούφτα πολυεθνικές ελέγχουν το σύστημα της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακλέβοντας τους λαούς, ληστεύοντας τα δημόσια νοσοκομεία και κουρσεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Από τη στιγμή που ο τομέας της Υγείας εντάσσεται στους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και στο βαθμό που η Υγεία, το φάρμακο και τα ιατρικά υλικά συνεχίζουν να αποτελούν πηγή κέρδους, είναι απόλυτα βέβαιο και αναπόφευκτο ότι αφενός θα αυξάνονται συνεχώς οι ...εκπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των εργαζομένων και αφετέρου θα αυξάνονται κρούσματα σαν κι αυτά που λέει ότι τώρα ανακάλυψε η κυβέρνηση.

Αποπροσανατολισμός από το βασικό

Για το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, να πούμε ότι οι ανακαλύψεις του ΣΔΟΕ δεν είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό των όσων συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας. Αποτελούν αποπροσανατολιστική φούσκα, αφού, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σε περίπτωση που πράγματι κάποιος επιθυμούσε να διαπιστώσει αν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις και πόσες είναι αυτές, θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε 24 ώρες! Για την ιστορία, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι το θέμα της λεηλασίας των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από τους προμηθευτές των stent, που τώρα βγαίνει στο φως, το αποκάλυψε ο «Ρ» ήδη από τον Ιούλη του 2005, όταν με συγκεκριμένα στοιχεία σημείωνε, σε σχετικό ρεπορτάζ, ότι τα stent αυτά, την ώρα που πωλούνταν με 1.000 ευρώ στην Ολλανδία, στην Ελλάδα τιμολογούνταν, ανάλογα με το νοσοκομείο, με διακυμάνσεις που ξεκινούσαν από τις 2.000 ευρώ και έφταναν τις 7.000 ευρώ!

Τι λένε όλα αυτά; Οτι έφτασε ο καιρός να απαλλαγεί ο κλάδος της Υγείας - να απαλλαγούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός - από τη γάγγραινα του επιχειρηματικού κέρδους και της δράσης των πολυεθνικών. Δηλαδή, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα Υγείας. Το αγαθό της Υγείας πρέπει να είναι δημόσιο και να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το φάρμακο, τις ιατρικές μονάδες, την έρευνα, τα νοσοκομεία, τα ιατρικά είδη και υλικά να ανήκουν αποκλειστικά στο λαό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, να έχουν αποκλειστικό στόχο την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ