Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει αναγνώριση της στάσης της στο «σχέδιο Ανάν»

Ασκεί πιέσεις για άμεση βελτίωση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ

«Λύση στο Κυπριακό αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές, επιθυμεί η ΕΕ», ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της χτες στην Κωνσταντινούπολη η εκπρόσωπος των «27» σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από «πλευράς προοπτικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος για τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά του, διαμήνυσε ότι η Τουρκία περιμένει να «εκτιμηθεί η ειρηνική και δραστήρια πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε διάφορα θέματα με πρώτο το Κυπριακό».

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε, για ακόμα μία φορά, στην Α. Μέρκελ, αναφορικά με τις δηλώσεις της για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «περιμένει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκύπριους», καθώς και να διαβάσει το βιβλίο του Γκ. Σρέντερ, ο οποίος «περιγράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους».

Δε δίστασε να αναφερθεί ξανά στο «σχέδιο Ανάν», ισχυριζόμενος ότι «τα πάντα υπήρχαν μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων, ελληνικών και τουρκικών», επαναλαμβάνοντας ότι το 2004 η «τουρκική πλευρά» είπε «ναι» με 65% και η ελληνοκυπριακή «όχι» με 75%, ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι κράτησαν το λόγο τους, αντίθετα με τους Ελληνοκύπριους.

Πιέζοντας για βελτίωση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο, εάν λέτε να δεχτούμε ως μέλος την Τουρκία (σ.σ. στην ΕΕ) και σε αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δε θα μπορέσετε, διότι δεν επιτρέπουμε να γίνει η υπόθεση της Κύπρου αντικείμενο για πολιτική εκμετάλλευση».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Α. Γκιουλ, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», προσθέτοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ. Δεν έπρεπε να ενταχθεί προτού επιλυθεί το Κυπριακό με την ένταξη ενός προβληματικού νησιού, τη στιγμή που ο φάκελος της Κύπρου είναι υπό συζήτηση στον ΟΗΕ, υπάρχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχουν ποδοπατηθεί οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ