Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών και γιατρών

Συνεχίστηκε και χτες η απεργία των φαρμακοποιών, ενώ ο κλάδος αποφασίζει την πορεία των κινητοποιήσεών του την ερχόμενη Δευτέρα. Μεθαύριο λοιπόν, στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ στις 5 το απόγευμα γίνεται γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να αποκρύψει τις συνέπειες της παράδοσης του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου στα μονοπώλια, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», επιχείρησε χτες για μια ακόμα φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε αναφέρει ότι τo υπουργείο Υγείας προχώρησε «σε μια λελογισμένη πρόταση απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού» που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος. Αλλά και ότι «η κατεύθυνση του υπουργείου είναι φτηνό φάρμακο κοντά στον πολίτη»!

Σε μια κίνηση τακτικής, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις φραστικές διατυπώσεις σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, προσθέτοντας στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία ότι η λήψη άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου γίνεται από αδειούχο φαρμακοποιό. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας έχει διατηρήσει στο ακέραιο όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να διεισδύσουν στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου (ωράριο, εκπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.).

Κινητοποιήσεις των γιατρών

Δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ όλης της χώρας στις 1-4 Φλεβάρη, ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας έχουν κηρύξει για την Τρίτη 1η Φλεβάρη 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-1 μ.μ.), προκειμένου να συμμετάσχουν σε πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ, καλούν σήμερα Σάββατο στις 10 π.μ σε πανιατρική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «President».

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να συνταχθεί το ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση ανατροπής των συγκεκριμένων πολιτικών, στην κατεύθυνση της αντιμονοπωλιακής πάλης, για ένα σύστημα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή - πληρωμή από τους εργαζόμενους, με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ