Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΦΕ ΓΙΑ ΤΑ 68 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κομμουνιστικής αισιοδοξίας για τους αγώνες που έρχονται, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) τίμησε την περασμένη Κυριακή, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», τα 68 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Κομμουνιστή, δάσκαλο, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ Νίκο Πλουμπίδη, ο οποίος υπήρξε και από τους πρωταγωνιστές στην οργάνωση της μεγαλειώδους Γενικής Πολιτικής Απεργίας στις 5 Μάρτη του 1943, που έκανε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους από τις εργατικές γειτονιές να ξεχυθούν σε παλλαϊκή διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας, αναγκάζοντας τους κατακτητές να ανακαλέσουν την πολιτική επιστράτευση στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός - καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτη - Δασκαλάκη, η οποία τόνισε ότι ο δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης έλαβε μία ηρωική απόφαση για παλλαϊκό ξεσηκωμό στις 5 του Μάρτη, που, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο έσωσε τον ελληνικό λαό από τα γερμανικά κάτεργα, αλλά έδειξε και το δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι λαοί για να επιβάλουν τις θελήσεις τους. Πρόσθεσε ότι για τον Νίκο Πλουμπίδη «η τιμή του Κόμματος ήταν πάνω από όλα, κάτι που απέδειξε μέχρι το τέλος, μέχρι τον ηρωικό θάνατό του».

Μέσα από τις απαγγελίες σχετικών κειμένων, από τα τραγούδια της Αντίστασης και της ΕΠΟΝ, που ερμήνευσε η χορωδία της ΠΕΑΦΕ, μέσα από τα θεατρικά σκετς που αναπαράστησαν τους νέους ΕΠΟΝίτες να καλούν το λαό σε μαζικό ξεσηκωμό, την ιστορική μέρα της 5ης Μάρτη, μέσα από τις αναφορές στην πλούσια αγωνιστική και μοναδική δράση της από το ρεπορτάζ της εποχής, πλάι και μαζί με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση, προβλήθηκαν ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και τα μεγάλα ιδανικά για τα οποία πάλεψε μαζικά η ελληνική νεολαία μέσα από την ΕΠΟΝ, η μοναδική προσφορά της.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Πλουμπίδη, μοναχογιό του αγωνιστή Νίκου Πλουμπίδη. Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι η ζωή του πατέρα του είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, αλλά και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ενώ αποκάλυψε και μία μικρή ιστορία: Ο Νίκος Πλουμπίδης, 68 χρόνια πριν, στις 5 Μάρτη, ημέρα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας, μη έχοντας τη δυνατότητα ως «αρχιπαράνομος» να συμμετάσχει στην πορεία, παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδήλωση από το παράθυρο προβολής του σινεμά «Τιτάνια», στο σημείο όπου έγινε η προχτεσινή εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ