Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ξανά στην παρανομία εκατοντάδες χιλιάδες

Μόλις ένας στους εφτά οικονομικούς μετανάστες, στην καλύτερη περίπτωση, ή ένας στους δέκα, στη χειρότερη, έχουν δικαιώματα σήμερα στη χώρα μας. Με το νέο νομοσχέδιο, όμως, που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το βέβαιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ακόμη θα οδηγηθούν ξανά στην «παρανομία». Ετσι, κοινός παρονομαστής όλων όσων μίλησαν χτες - στη συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών - ήταν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «όχι μόνο δε θα λύσει τα ήδη οξυμένα προβλήματα των ξένων εργατών, αλλά θα προκαλέσει κι άλλα, πολύ μεγαλύτερα»...

Η ενδεικτικότερη για τα παραπάνω τοποθέτηση έγινε από τον Ταχίρ Μίτσι, πρόεδρο του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας ήδη 10 χρόνια. Εχοντας βιώσει πολύ καλά τη σκληρή πραγματικότητα, την άγρια καθημερινότητα του μετανάστη, είπε: «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πληγούν ακόμη περισσότερο τα όποια εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα. Η εκμετάλλευσή μας από τους εργοδότες θα πάρει ακόμα τραγικότερες διαστάσεις. Ενώ όσοι σήμερα έχουν πράσινη κάρτα, θα παραμένουν τουλάχιστον για μια δεκαετία σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μέσα από το συνεχές κυνήγι των ενσήμων από τους εργοδότες. Ενσημα, που χρειάζονται για να ανανεώνουμε κάθε χρόνο τις άδειες παραμονής μας». Ακριβώς σ' αυτό το σημείο ο Τ. Μίτσι έκανε την εκτίμηση πως από τους περίπου 500.000 Αλβανούς μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας, μόλις οι 80.000 θα κατορθώσουν να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα! «Ενα ή δύο ένσημα λιγότερα εάν έχει ένας Αλβανός εργάτης, θα του παίρνουν τα χαρτιά και θα τον στέλνουν πίσω», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια. Επισήμανε ακόμη - αναφερόμενος και στον κοινωνικό ρατσισμό - πως «πολλοί θα πουν πως δεν υπάρχουν δουλιές σήμερα ούτε για τους Ελληνες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς φέραμε στην Ελλάδα την ανεργία ή την εγκληματικότητα».

Ο Τζεμίρ, ο δεύτερος μετανάστης που μίλησε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ήρθε πριν από εφτά χρόνια στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία. «Είμαι νόμιμα στη χώρα σας, κι όμως για να πάρω ένα χαρτί από την αστυνομία, για να βγάλω άδεια οδήγησης, αντί για μια μέρα, χρειάστηκα ένα μήνα! Μόνο ίσα δικαιώματα δεν έχουμε», είπε ο Τζεμίρ, που εργάζεται ως οδηγός ταξί τα τελευταία χρόνια.

Απ' την πλευρά της η Πρωτοβουλία τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο όσοι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα μετά τις 15 Νοέμβρη του 1998, δε θα έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα νομιμοποίησης και θα απελαύνονται, ενώ από τους μετανάστες που είχαν έρθει πριν από αυτή την προθεσμία, και όσοι είχαν μπει στη διαδικασία της νομιμοποίησης, θα παίρνουν κάτω από όρους εξάμηνες άδειες παραμονής. Χαρακτήρισε ακόμη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, «που ενισχύει τον καταδοτισμό και τον χαφιεδισμό, που στερεί απ' τους μετανάστες βασικά δικαιώματα, όπως η παιδεία και η υγεία». Για όλους αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η Πρωτοβουλία για τη Νομιμοποίηση όλων των Μεταναστών καλεί την ερχόμενη Πέμπτη, 18 του Γενάρη, όλους τους Αθηναίους πολίτες να πάρουν μέρος στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Το «ραντεβού» έχει κανονιστεί για τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και μετά θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ