Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Το «βρώμικο» παρασκήνιο
Σε αποκαλύψεις για τους πραγματικούς λόγους της αποπομπής του προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδης. «Πολλοί δεν ήθελαν να δημοπρατήσουμε εμείς το έργο. Γνώριζα πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει άλλη βούληση», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι τα υπουργικά γραφεία είναι προθάλαμοι μεγαλοεργολάβων 

Ισα που άνοιξε το στόμα του ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΟΕΚ, Γ. Ιωαννίδης, αποκαλύπτοντας μόνο κάποιες επιμέρους πτυχές του παρασκηνίου που εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά αυτό στάθηκε αρκετό για να σκορπίσει η δυσωδία του άγριου πολέμου των μεγάλων συμφερόντων και των «υπαλλήλων» τους. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες, λίγο πριν υποβάλει τυπικά την παραίτησή του, ούτε λίγο-ούτε πολύ, επιβεβαίωσε ότι τα υπουργικά γραφεία λειτουργούν ως μεσάζοντες μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και ότι η «ταμπακέρα» είναι ποιος θα επιβάλει τον «ευνοούμενό του». Αυτό βέβαια μπορεί να θεωρείται κοινός τόπος για τον ελληνικό λαό, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να βγαίνει στη φόρα, για να αποδεικνύεται έτσι στην πράξη πώς εννοούν τη λεγόμενη «εθνική υπόθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων οι κυβερνώντες και το κεφάλαιο...

Ως γνωστόν, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, ζήτησε προχτές την παραίτησή του, εμφανίζοντας ως αιτία το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα (8.1.2001) το ΔΣ του ΟΕΚ αποφάσισε να στελεχώσει τη θυγατρική εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (σ.σ. συστάθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού) με το προσωπικό του ΟΕΚ που είχε την ευθύνη του έργου του Ολυμπιακού Χωριού. Κάτι που χαρακτηρίστηκε και από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας «παράνομη πράξη».

Πρόταση από μεγάλη εταιρία

Στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ του ΟΕΚ αποφάσισε να μην εκχωρήσει στη θυγατρική τη δυνατότητα μετατροπής των μελετών και των τευχών δημοπράτησης που εκπόνησε ο ΟΕΚ, ενώ έβαζε και τον όρο να αποφασίζει το ΔΣ του ΟΕΚ για τυχόν παρατάσεις ή επεκτάσεις του έργου του Ολυμπιακού Χωριού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΟΕΚ θα ήταν εκείνος που θα μοίραζε την «πίτα» και όχι η θυγατρική εταιρία. Οπως άφησε να εννοηθεί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Ιωαννίδης, αυτή ήταν η πραγματική αιτία, δεδομένου ότι έτσι δε θα μπορούσε μια ανώνυμη εταιρία υπό την επιρροή του οποιουδήποτε υπουργού να μοιράσει την «πίτα». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ ομολόγησε χτες ότι «υπάρχει πρόταση από μεγάλη εταιρία προς την πολιτική ηγεσία (σ.σ. δε διευκρίνισε αν εννοεί του υπουργείου Εργασίας ή την ίδια την κυβέρνηση) να πάρει το έργο από τον ΟΕΚ, να το κατασκευάσει μέσα σε 18 μήνες με προκατασκευασμένα σπίτια»! Δε δίστασε να πει ότι «σχεδόν όλοι οι εργολήπτες, Ελληνες και ξένοι, έχουν έρθει στο γραφείο μου». Ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το «εάν τον επισκέφτηκαν και Γερμανοί» (η εταιρία «Χόχτιφ», που κατασκεύασε το αεροδρόμιο των Σπάτων, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ολυμπιακό Χωριό) είπε: «Εχω την εντύπωση ότι πήγαν εκεί που είναι πιο κοντά», φωτογραφίζοντας έτσι τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία που έχει ζητήσει να της παραχωρηθεί το έργο για να το κατασκευάσει σε 18 μήνες είναι η αυστραλιανή «Lend Lease», η οποία πριν από μερικούς μήνες συνέπραξε με την «Ελληνική Τεχνοδομική» (Μπόμπολας, Καλλιτσάντζης). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ υπάρχει σχετική πρόταση από την εταιρία «Χόχτιφ».

Ενα άλλο στοιχείο, χαρακτηριστικό της κατάστασης, το οποίο δημοσιοποίησε χτες ο Γ. Ιωαννίδης είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Χρυσικόπουλος, υπέδειξε την εταιρία TRADEMCO για να προσληφθεί ως σύμβουλος από τη θυγατρική και να ελέγξει τα τεύχη δημοπράτησης. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι τεχνικός σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ για πολλά συγκοινωνιακά έργα.

Αλλαξαν οι ισορροπίες

«Πολλοί δεν ήθελαν να δημοπρατήσουμε εμείς το έργο. Γνώριζα πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει άλλη βούληση», είπε ο Γ. Ιωαννίδης, ενώ συνεχώς επαναλάμβανε πως «ό,τι κάναμε ήταν σε γνώση του γραφείου του πρωθυπουργού», θέλοντας να δείξει ότι υπήρχε και ενδοκυβερνητική κόντρα. Μάλλον όμως οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στο παιχνίδι των συμφερόντων άλλαξαν, μετά και την προ ημερών συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη...

Ο Γ. Ιωαννίδης ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα τέσσερα μέλη του ΔΣ της θυγατρικής εταιρίας «υπεδείχθησαν από το υπουργείο Εργασίας» και είπε - χωρίς να κατονομάσει - ότι χαμηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και της «Αθήνα 2004» παρεμπόδιζαν το έργο του ΟΕΚ.

Σε ερώτηση γιατί για όλα αυτά δεν ενημέρωσε με δημόσια τοποθέτηση τους εργαζόμενους-δικαιούχους του ΟΕΚ, ο Γ. Ιωαννίδης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε ενημερώσει την κυβέρνηση από το καλοκαίρι ότι ήθελε να φύγει, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι «όλα θα γίνουν όπως τα σχεδίασε ο ΟΕΚ», απάντηση που τον ικανοποίησε και την αποδέχτηκε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, επέμενε χτες ότι η αιτία της αποπομπής του Γ. Ιωαννίδη είναι η διπλή απασχόληση του προσωπικού του ΟΕΚ, «που συνιστά παρανομία σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα». Ωστόσο, αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για την πορεία εξέλιξης του έργου και ιδίως για το αν θα δημοπρατηθεί άμεσα και σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΕΚ. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι το σκέλος της απόφασης του ΔΣ του ΟΕΚ που αφορά στις μελέτες και στην αρμοδιότητα για τις επεκτάσεις, στις παρατάσεις του έργου δε θα αλλάξει και αυτές θα παραμείνουν στο ΔΣ του ΟΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ