Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
1η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και συμμαχία από τα κάτω δουλεύοντας με τη στρατηγική του Κόμματος

Eurokinissi

Με την ιδρυτική, 1η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, όπου συνενώθηκαν οργανωτικά οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής, ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία των Συνδιασκέψεων στο δίχρονο από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από τις εργασίες εκλέχτηκε η νέα Επιτροπή Περιοχής, η οποία, στην πρώτη της συνεδρίαση, εξέλεξε για Γραμματέα της τον σ. Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, σε ό,τι αφορά τη νέα οργανωτική δομή, αντιλαμβανόμαστε την Αττική ως ενιαίο σύνολο, ενιαίο κοινωνικοοικονομικά χώρο. Η ενιαία αποτελεσματική καθοδήγηση όλων των δυνάμεων, μέσα από ένα ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο, θα βοηθάει σ' αυτόν τον ενιαίο χώρο συλλογικά να σχεδιάζεται η παρέμβαση του Κόμματος για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Μόνο ένα πυκνό πλέγμα ΚΟΒ στη βιομηχανία, σε χώρους στρατηγικής σημασίας και εργατογειτονιές, μπορεί να καθοδηγήσει ένα ανασυνταγμένο εργατικό κίνημα που παλεύει για την εξουσία, με ψυχή το ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ, που εκφράζει η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ στους αγρότες, μπορεί να οδηγήσει σε νίκες για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για το σοσιαλισμό.

Η σημερινή οργανωτική δομή υπηρετεί ακριβώς το στόχο της συγκέντρωσης και διεύρυνσης των δυνάμεων που θα κατακτούν την ικανότητα αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική και αποτελεί αντιστοίχηση της οργανωτικής πολιτικής του Κόμματος με τη στρατηγική του. Μπορεί να βοηθήσει το Κόμμα να ανεβάσει την ικανότητα και αποτελεσματικότητα της δράσης του, ώστε να κερδίζονται μάζες σε ξεσπάσματα που είναι αναπόφευκτα ή να υπάρχει αντοχή σε δυσκολίες του επαναστατικού κινήματος.

Οπως ειπώθηκε, η Αττική αποτελεί κεντρικό χώρο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τη σύγκρουση με την αστική τάξη. Στην Αττική είναι η έδρα του αστικού κράτους με συγκεντρωμένες πολυπληθείς δυνάμεις καταστολής και χειραγώγησης. Η εγκατάσταση της FRONTEX στον Πειραιά και η στρατικοποίηση του Λιμενικού Σώματος δεν υπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις των πολυεθνικών στο Αιγαίο, τη «φύλαξη των συνόρων», αλλά και την προετοιμασία αυτών των δυνάμεων για μεγάλης έκτασης ταξικές αναμετρήσεις, συνολικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Δρα ο πυρήνας της πλουτοκρατίας, των αστικών κομμάτων, του οπορτουνισμού, οι αστικοί θεσμοί καταπίεσης και χειραγώγησης μαζί με ΓΣΕΕ και άλλους. Η πορεία της ταξικής πάλης θα επηρεάζεται από τη στάση της εργατικής τάξης στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Ακόμη και η ιστορική πείρα του Κόμματος αυτό αποδεικνύει.


Eurokinissi

Από αυτήν τη σκοπιά, σαν πρώτο και επείγον καθήκον αναδείχτηκε η ανάγκη το νέο όργανο να ξεπεράσει κάθε αντίληψη ότι πρόκειται για συνένωση τριών Οργανώσεων, αλλά είναι ενιαίο όργανο ενιαίου χώρου. Σ' αυτό θα βοηθήσει η ΚΕ, η καλή συνεργασία με τα Τμήματα της ΚΕ, που μπορούν να συμβάλουν στην ενιαιοποίηση της αντίληψης για την κατάσταση και τις τάσεις σε κλάδους, για τον καθορισμό στόχων πάλης, συνδέοντας την οικονομία και την πολιτική, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων. Αυτό θα συμβάλει στην ικανότητα και αποτελεσματικότητα της πάλης της Οργάνωσης για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώθηκε, πρέπει να υπάρχει και συνείδηση των ιδιαίτερων χώρων που απευθύνεται όπως π.χ. τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, περιοχές που συγκεντρώνουν εργοστάσια, περιοχές που έχουν απότομη αύξηση πληθυσμού. Περιοχές με ιδιαίτερη οξύτητα τοπικών προβλημάτων που έχουν όμως γενικότερη σημασία, όπως περιοχές κορεσμένες σε χωματερές, με οξυμένο πρόβλημα αποχέτευσης, με πιο υψηλό δείκτη μόλυνσης, ρύπανσης, με πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού με το πρόβλημα της έλλειψης νερού, της πανάκριβης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, τα ζητήματα του τουρισμού και των επιπτώσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους αγρότες (αλιεία, ανθοκομία, μελισσοκομία, φυστικοπαραγωγή, κηπευτικά, αμπελώνες).


Επομένως, χρειάζεται και ενιαία κατεύθυνση που συνενώνει και εξειδίκευση. Στις εργασίες τονίστηκε ότι ο χώρος ευθύνης της ΚΟ Αττικής, όχι μόνο για τη διάταξη δυνάμεων, αλλά και για το σχεδιασμό δράσης, για την ισχυροποίηση και την οικοδόμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ανασύνταξη, καθορίζεται, παίρνοντας υπόψη τα συνδυασμένα κριτήρια που καθόρισε η Συνδιάσκεψη για τη δουλειά στην εργατική τάξη, δηλαδή τη συγκέντρωση της εργατικής τάξης, τους κλάδους με δυναμική και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Παίρνονται επίσης υπόψη οι τάσεις και οι στόχοι σχετικά με την ανάπτυξη κλάδων της οικονομίας, καθώς και ο σχεδιασμός της αστικής τάξης για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Αττική.

Ο σχεδιασμός εστιάζει στο κλαδικό επίπεδο, δίνει έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις και χώρους δουλειάς και αξιοποιεί βοηθητικά το εδαφικό - γεωγραφικό επίπεδο. Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πρέπει να συνεχιστεί η μελέτη της συνδικαλιστικής κατάστασης κατά κλάδο, ώστε στη βάση αυτή να προχωράει η Οργάνωση στις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές στη συνδικαλιστική οργάνωση σε επίπεδο Αττικής.

Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για την Αττική

Η αστική τάξη σχεδιάζει και προωθεί, και μέσω του ΕΣΠΑ, το ρόλο της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής ως επιχειρηματικού συνδέσμου της ΕΕ με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Δίνει έμφαση στην ανάδειξη της Αττικής ως διεθνούς κόμβου μεταφορών - εμπορίου και μητροπολιτικού κέντρου προηγμένων υπηρεσιών χρηματοπιστωτικών, τεχνικών, ναυτιλιακών. Προχωρά στην αναδιάρθρωση εξειδικευμένων ζωνών επιχειρηματικής δραστηριότητας με διακριτούς ρόλους που δεν περιορίζονται στη μεταποίηση, αλλά αφορούν το χοντρικό και διαμετακομιστικό εμπόριο, τις συνδυασμένες μεταφορές, την τουριστική υποδομή, ενεργειακές υποδομές, τη δημιουργία επιστημονικών τεχνολογικών πάρκων.

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό
Σε αυτό το πλαίσιο, η αστική τάξη ιεραρχεί πόλους διεθνούς (όπως η ευρύτερη περιοχή του ΟΛΠ κ.ά.), εθνικής, (όπως ο Ελαιώνας με εμπορικές εταιρείες, μεταφορές, αναψυχή, εστίαση, καθώς και το Θριάσιο με βιομηχανία, ενέργεια, εμπορικές μεταφορές κ.λπ.) και περιφερειακής εμβέλειας. Η νέα Οργάνωση, τονίστηκε, πρέπει να πάρει υπόψιν της και αυτούς τους σχεδιασμούς στη διάταξη δυνάμεων και το σχεδιασμό, στην οικοδόμηση κατά κλάδο και στην ανασύνταξη.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Αττική οδηγεί στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, αποτελεί τη χαριστική βολή για τους εργαζόμενους που δοκιμάζονται ήδη απ' την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους και από τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η ανασφάλεια, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση της ανεργίας, τα βάσανα των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς βαδίζουν χέρι - χέρι με την όξυνση των προβλημάτων διαβίωσης μέσα στην πόλη, την αδυναμία του λαού να ικανοποιήσει βασικές του ανάγκες.

Η διασφάλιση ασφαλούς και ποιοτικής στέγης συνιστά ένα μεγάλο βάρος για τη λαϊκή οικογένεια. Η στοιχειώδης κρατική προστασία των κατοίκων από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, ατυχήματα μεγάλης έκτασης, με αποτελεσματικές υποδομές και υπηρεσίες μοιάζει μακρινός στόχος. Τα δάση, οι παράκτιες περιοχές και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου που μπορούν να φιλοξενήσουν ζώνες λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας θυσιάζονται για να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων. Ακόμα και η διαχείριση σκουπιδιών και επεξεργασία αποβλήτων, που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα και δραστηριότητα με κίνητρο το κέρδος.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Αττική πάει χέρι - χέρι με την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, του αέρα και των βασικών λαϊκών δικαιωμάτων, που επιδεινώνονται όπως το δικαίωμα στη γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μεταφορά - συγκοινωνία, στην ύδρευση - θέρμανση - ηλεκτροδότηση - επικοινωνία της λαϊκής οικογένειας, στη δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Στο κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων υποτάσσεται σήμερα ο σχεδιασμός των δημόσιων έργων υποδομής, οι προτεραιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησής τους. Το αστικό κράτος με την Καλλικρατική δομή θα επιταχύνει τα αντιλαϊκά μέτρα στην Αττική.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, εκτίμησε η Συνδιάσκεψη, απαιτείται οι κομματικές δυνάμεις, και πριν απ' όλα τα στελέχη, να έχουν γνώση των εξελίξεων, των θέσεων του Κόμματος και της βασικής πολιτικής πρακτικής και προπαγάνδας του ταξικού αντίπαλου, των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αυτός ο στόχος είναι αδύνατο να προσεγγισθεί δίχως την καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ.

Οργάνωση κάτω

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ καθορίζει ως αμετακίνητο και ξεκάθαρο στόχο όλου του Κόμματος το πέρασμα στην αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα. Για Κόμμα πανέτοιμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε οποιεσδήποτε συνθήκες και στροφές της ταξικής πάλης.

Οπως σημειώθηκε, χρειάζεται το επόμενο διάστημα η Οργάνωση να δώσει μάχη για να γίνεται σημαντική δουλειά αφομοίωσης των θέσεων του ΚΚΕ με συσκέψεις κ.ά. Αποδείχνεται έμπρακτα ότι «η μάχη των ιδεών πρέπει να διαποτίζει την πρακτική δράση ως προϋπόθεση οργάνωσης των εργατικών λαϊκών μαζών».

Με το πέρασμα της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης, με την υλοποίηση των μέτρων έχει διαμορφωθεί και θα διαμορφώνεται νέα κατάσταση μέσα στο κίνημα.

Η πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς συναντά και νέα εμπόδια και δυσκολίες, η ανασύνταξη και η πάλη κατά κλάδο επίσης, αφού έχουν δεχτεί καθοριστικό πλήγμα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Με την προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και το όργιο των ατομικών συμβάσεων δεν επιχειρείται μόνο η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Επιχειρείται, ταυτόχρονα, το χτύπημα της δυνατότητας ανάπτυξης συλλογικής δράσης, οργάνωσης του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση. Ο φόβος της απόλυσης, οι διαφοροποιήσεις στα μεροκάματα, οι πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, η προνομιακή μεταχείριση συγκριτικά με άλλα τμήματα ενός μέρους των μισθωτών επιστημόνων, κάνουν πιο σύνθετη την οργάνωση της πάλης σε ταξική κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, λόγω του κλεισίματος μεγάλων και πολλών μικρών επιχειρήσεων, της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, των συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα, φεύγουν από την εργασία χιλιάδες εργαζόμενοι με εμπειρίες πάλης και έρχεται μια νέα βάρδια εργαζομένων, που αντικειμενικά είναι άπειρη στην ταξική πάλη.

Μαζί με τις αντικειμενικές δυσκολίες που μεγαλώνουν, η γενική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργεί νέες δυνατότητες συνειδητοποίησης της πραγματικής θέσης των εργαζόμενων μαζών, να ξεπερασθούν αυταπάτες, να υπάρξει αφύπνιση. Υπάρχουν θετικά σημάδια, παραδείγματα. Σ' αυτές τις συνθήκες, η καθοδηγητική δουλειά, η δουλειά στις ΚΟΒ, στις κομματικές ομάδες, στα συνδικάτα και συνολικότερα στο μαζικό κίνημα εκτιμάται ότι αποκτά ιδιαίτερες απαιτήσεις για την οργάνωση κάτω.

Η οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο, στο κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, γενικά είναι πολύ αδύνατη. Αυτό αποτελεί εμπόδιο, δημιουργεί δυσκολίες, στο να γίνουν βήματα σε αυτά που αποφασίσαμε στο 18ο Συνέδριο, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που η ορθότητά τους επιβεβαιώνονται καθημερινά από τις εξελίξεις. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι ανοργάνωτη, έξω από τα σωματεία και τη δράση τους. Οι Οργανώσεις έχουν συζητήσει επανειλημμένα και έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, προχωράει όμως αργά, γιατί πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, σκοντάφτει σε συνήθειες, σε έναν εύκολο γενικό τρόπο δουλειάς, στη λειψή κατανόηση της στρατηγικής του ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερη προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν δυνατότητες, για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ένταξη νέων δυνάμεων στην πάλη, στη συγκέντρωση δυνάμεων στον αγώνα για την εξουσία είναι η προετοιμασία των εργαζομένων για την ανάπτυξη της πάλης σε τέτοια κατεύθυνση. Είναι όρος η σωστή, ολοκληρωμένη προετοιμασία και για την έκβαση των επιμέρους αγώνων και για την αξιοποίησή τους για ωρίμανση των ίδιων των εργαζομένων.

Κυριότερο στοιχείο της προετοιμασίας και βασικό καθήκον της ΚΟ είναι η προτεραιότητα της ιδεολογικής, πολιτικής δουλειάς με το κατάλληλο περιεχόμενο και τις μορφές μέσα στους εργαζόμενους. Σαν μόνιμο στοιχείο της δουλειάς των Οργανώσεων, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια, την εξέλιξη ενός αγώνα και μετά την ολοκλήρωσή του, ώστε να συμβάλλουν να δένεται η πολιτική του ΚΚΕ με την ίδια την πείρα των πιο δραστήριων και πρωτοπόρων εργαζομένων. Πρωταρχικό καθήκον η ενίσχυση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις μαζί με μετανάστες, γυναίκες, νέους σε ηλικία εργάτες που θα γίνεται μέσα από την εξέλιξη της ταξικής πάλης.

Χρειάζεται ακόμα μεθοδική δουλειά, ώστε τώρα να γίνουν αποφασιστικά βήματα, πατώντας στα ίδια τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (μεροκάματο, ανεργία, συνθήκες δουλειάς, Ασφαλιστικό, Υγεία, Παιδεία κ.ά.) πατώντας στον αγώνα γι' αυτά τα προβλήματα, να τον μετατρέψουμε σε ένα πραγματικό σχολείο της ταξικής πάλης, βάζοντας μέσα στον αγώνα αυτό, μπολιάζοντάς τον με την πολιτική πρόταση του Κόμματος, που δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων.

Σε αυτό το κύριο ζήτημα, σημειώθηκε, είναι ανάγκη να γινόμαστε όλο και περισσότερο ικανοί και αποτελεσματικοί. Τώρα που γίνεται πιο καθαρός ο χαρακτήρας της επίθεσης, έχουμε περισσότερες δυνατότητες να συνδέσουμε τον καθημερινό αγώνα με την πάλη για την εξουσία. Σε συνθήκες έντασης των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών πιέσεων, η τήρηση αυτής της κατεύθυνσης στη δράση μας είναι όρος για να μην πάμε προς τα πίσω.

Για τους μετανάστες

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε την ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους. Η πείρα των Κομματικών Οργανώσεων είναι θετική. Η δουλειά στους μετανάστες είναι σοβαρό καθήκον του Κόμματος και όλων των φορέων, ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ. Η συμμετοχή τους στην ταξική πάλη αποτελεί δύναμη και εφεδρεία για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Το Κόμμα, το ΠΑΜΕ έχουν αποκτήσει κύρος στους μετανάστες.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά, χωρίς να υπολογίζεται κανένα «κόστος» και στις εκλογές ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι επιθέσεις από τα αστικά κόμματα, τις διάφορες ρατσιστικές ομάδες και τον ΛΑ.Ο.Σ. Αντιμετωπίστηκε με συζητήσεις, διαλέξεις το ρατσιστικό φαρμάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις ακούμπησε τις γραμμές και τον περίγυρο του Κόμματος. Σήμερα, πυκνώνει η συμμετοχή μεταναστών στις κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική. Σε ορισμένα συνδικάτα π.χ. κλωστοϋφαντουργοί ψηφίζουν μαζικά. Στο σχολείο για μετανάστες, στο Στέκι Νεολαίας, έμαθαν ελληνικά 1.700 μετανάστες.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ

Στην Αττική, υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό ή με απασχόληση μελών της οικογένειας ή και με 2-3 μισθωτούς. Ανεξάρτητα από τον ακριβή υπολογισμό τους, εξαιτίας μεθοδολογικών προβλημάτων σε σχέση και με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους είναι στον κλάδο του εμπορίου (χονδρικό, λιανικό, αποθήκευση) - 65.500 οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό μαζί και με τα απασχολούμενα μέλη της οικογένειας - κλάδος ο οποίος βέβαια συσπειρώνει και σχεδόν 230.000 μισθωτούς.

Επίσης, στην Αττική ξεχωρίζουν οι εξής κλάδοι με αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό με οικογενειακά μέλη: Νομικές - λογιστικές εργασίες, χερσαίες εργασίες, εξειδικευμένες κατασκευαστικές εργασίες. Σημαντικός αριθμός αυτοαπασχολούμενων υπάρχει στους κλάδους Υγείας και Παιδείας. Αντίθετα, στους κλάδους βιομηχανίας τροφίμων, στα καταλύματα και στις εργασίες εστίασης υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από τη μια μεριά αυτοαπασχολούμενων με προσωπικό και απ' την άλλη μισθωτών και περιορισμένος αριθμός αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό ή με μέλη της οικογένειας.

Το ΚΚΕ δρα σε αυτά τα στρώματα από τη σκοπιά της υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει για την προώθηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας. Βασικό κριτήριο για την προώθηση αυτού του στόχου είναι και γι' αυτά τα στρώματα η ισχυροποίηση του Κόμματος, η ανασύνταξη του κινήματος των ΕΒΕ σε γραμμή αντιμονοπωλιακή, με κατεύθυνση δηλαδή ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Για τις Γυναίκες

Η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής του Κόμματος στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στη νεολαία, και στα νέα ζευγάρια δεν έχει πάρει τα χαρακτηριστικά μιας σταθερής, με συνέχεια, παρέμβασης με συγκεκριμένο σχεδιασμό που να καθοδηγείται και να ελέγχεται από το καθοδηγητικό όργανο. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, δουλέψαμε αποσπασματικά, κυρίως σε επετείους ή σε επίκαιρα οξυμένα ζητήματα όπως η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών.

Παραμένει ως πρόβλημα η μη ολοκληρωμένη κατανόηση της φύσης του γυναικείου ζητήματος που διαπλέκεται η ταξική εκμετάλλευση με την ανισότιμη θέση λόγω φύλου των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η λειψή κατανόηση ή οι συγχύσεις δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ την προώθηση των αποφάσεων, το σχεδιασμό και τον έλεγχο. Δεν κατανοείται η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης της πολιτικής μας στις γυναίκες. Θεωρούμε ότι με τη γενική πολιτική δουλειά που κάνουμε για όλους τους εργαζόμενους θα επιδράσουμε και στη συνείδηση των γυναικών.

Το κάθε σωματείο, σύλλογος γυναικών, συσπείρωση, επιτροπή αγώνα, ο κάθε φορέας, πρέπει να ωθεί τη δουλειά για τις γυναίκες στο χώρο του, ιδιαίτερη αιχμή σε νέες και μετανάστριες. Να προσπαθεί να βάλει σε δράση νέες δυνάμεις γυναικών. Αυτό σημαίνει συστηματική, επίμονη, με σχέδιο, δουλειά ο κάθε φορέας και στα μέλη του και στον κύκλο επιρροής του. Οι κλάδοι με πολλές γυναίκες εργαζόμενες πρέπει να εντείνουν τη δουλειά τους και με τα οξυμένα ζητήματα των γυναικών, γιατί έτσι θα παρακινήσουν ευρύτερα και τις γυναίκες των άλλων κλάδων, θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του πλαισίου δράσης και του αγώνα για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Είναι ανάγκη για πιο συστηματική και ολοκληρωμένη καθοδήγηση των γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ, για ουσιαστική ανανέωση στη διάταξη δυνάμεων.

Για τους χώρους της Παιδείας

Χρειάζεται να ανοίξει περισσότερο η άμεση δράση που πρέπει να έχει για τα προβλήματα της εκπαίδευσης καταρχήν το εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, οι υπόλοιπες ριζοσπαστικές οργανώσεις και φορείς της γειτονιάς. Δεν μπορεί π.χ. να διεισδύει μια επιχείρηση σε ένα σχολείο και να κάνει ακόμη και μάθημα στα παιδιά και αυτό να υπάρχει αντίληψη πως αποτελεί θέμα μόνο για το Σύλλογο Γονέων.

Οπως ειπώθηκε, οφείλουμε να ταρακουνήσουμε με τη δράση μας τους εκπαιδευτικούς. Η προσοχή μας πρέπει έτσι κι αλλιώς να συγκεντρωθεί στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές, ωρομίσθιους κ.λπ. στις πιο νέες αντικειμενικά ηλικίες που θα αυξηθούν πολύ τα επόμενα χρόνια.

Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται νέος νόμος - πλαίσιο, που από τους διακηρυγμένους στόχους ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αυτονομεί το Πανεπιστήμιο από την κρατική οικονομική και διοικητική διαχείριση και το συνδέει άμεσα με τα μονοπώλια. Παραδίδει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πλήρως στην επιχειρηματική λειτουργία, από όπου θα αποφοιτά ένα σχετικά περιορισμένο αλλά απαραίτητο για το σύστημα εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που τα επόμενα χρόνια θα στηρίζει το κεφάλαιο και τις επιλογές του, ενώ η μεγάλη μάζα θα αποφοιτά χωρίς τα κατάλληλα εφόδια, εύκολη λεία ως αυριανή φθηνή εργατική δύναμη.

Για την Κομματική και ΚΝίτικη οικοδόμηση

Η κομματική οικοδόμηση πρέπει να συνδυασθεί σχεδιασμένα, επιτελικά, με αποφασιστικότητα, με τη δράση του Κόμματος ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, υπέρ της διεξόδου που προβάλλει το Κόμμα. Υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχει θετική πείρα, αλλού λιγότερη, αλλού περισσότερη. Το θέμα είναι πως η καθοδηγητική δουλειά θα το προωθεί ως το κεντρικό καθήκον όλων των κομματικών δυνάμεων στους κλάδους και τους τόπους κατοικίας. Οπως προέκυψε εισηγητικά και από τη συζήτηση, η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί:

Στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αγωνιστικών, ιδεολογικών δεσμών του Κόμματος. Δηλαδή προϋποθέσεων για στρατολογία και οικοδόμηση. Δεσμοί δεν αναπτύσσονται χωρίς συνδυασμένη δουλειά που να περιλαμβάνει: Παρέμβαση του Κόμματος και του ΠΑΜΕ για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα μισθούς συντάξεις κ.ά. Διαφώτιση συστηματική για τις θέσεις του Κόμματος. Συστηματική προβολή για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, χτύπημα του αντικομμουνισμού και των οπορτουνιστικών αντιλήψεων.

Πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι οι νέοι εργάτες που προσεγγίζουν το Κόμμα δεν συμφωνούν σε όλα, δεν γνωρίζουν το Πρόγραμμα, την Ιστορία του Κόμματος. Χρειάζεται γι' αυτό πολύπλευρη δουλειά με υπομονή, αξιοποίηση όλων των προσπαθειών και τρόπων δουλειάς. Οχι μόνο με τη συμμετοχή στους αγώνες, αλλά με συζητήσεις, αξιοποίηση εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεις, με τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, την Ιστορία μας.

Μια άλλη δυσκολία στην οικοδόμηση είναι ότι ο νέος κόσμος που κινείται στις παρυφές του ΚΚΕ δεν συμμετέχει πάντα σε φορείς που έχουν «πρόσβαση» οι κομμουνιστές. Από αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να ενθαρρύνονται τα κομματικά μέλη να δουλέψουν μ' αυτόν τον κόσμο.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερα, είναι να αποκτήσει την ικανότητα το κομματικό μέλος και συνολικά η ΚΟΒ να εκλαϊκεύει το πρόγραμμα, το σοσιαλισμό. Να γνωρίζουμε τους χώρους που απευθυνόμαστε τι κατάσταση επικρατεί ώστε να «πατάει» το Πρόγραμμα του Κόμματος στην πείρα των εργαζομένων. Στο σχεδιασμό χρειάζεται έγκαιρα να πάρουμε υπόψη τις εξελίξεις εξαιτίας της κρίσης και τις επιπτώσεις της σε κλάδους και επιχειρήσεις καθώς και πού θα υπάρξει ανάπτυξη σύμφωνα με τα σχέδια της αστικής τάξης στην Αττική.

Χρειάζεται ακόμα να ξεχωρίσουμε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργάτες, πρώτα απ' όλα στη βιομηχανία.

Για την οργάνωση της Αττικής κρίσιμο ζήτημα είναι να οργανωθεί η πολιτική παρέμβαση του Κόμματος, η κομματική και ΚΝίτικη οικοδόμηση, η συσπείρωση δυνάμεων σε χώρους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας, που παίζουν ρόλο όχι μόνο στην ανασύνταξη του κινήματος, αλλά και στη θετική έκβαση της ταξικής πάλης που κορυφώνεται σε συνθήκες απότομης αλλαγής συσχετισμού δύναμης που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εξουσίας.

Εκτιμήθηκε ότι το νέο καθοδηγητικό όργανο πρέπει να χαράξει πλάνο δράσης με ιεραρχημένα βήματα που διασφαλίζουν την παρέμβασή μας στο χώρο, αλλά και την ανάδειξη της γενικότερης σημασίας τους, τη διαμόρφωση επαφών, έστω κάποιων στηριγμάτων στο κίνημα. Η καθυστέρηση στους χώρους αυτούς θα αποδειχθεί καθοριστική σε συνθήκες που το Κόμμα μας θα κληθεί να παίξει πιο ενεργητικό καθοδηγητικό ρόλο. Σ' αυτά τα πλαίσια, η Οργάνωση πρέπει να δει τη βελτίωση της δράσης της στο χώρο των ναυτεργατών, στην ενέργεια, στα Σπάτα, στο λιμάνι του Πειραιά, Ελευσίνας, Ραφήνας, κ.λπ.

Αναδείχτηκε ακόμα η ανάγκη σε όλες τις Οργανώσεις να συζητηθεί συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας για την ανάπτυξη - οικοδόμηση της ΚΝΕ, με βάση τις αποφάσεις του ΠΓ και η απόφαση για τους μαθητές. Η οικοδόμηση της ΚΝΕ, ιδιαίτερα στα σχολεία, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί από τις μαθητικές δυνάμεις τροφοδοτούνται όλες οι Οργανώσεις και στους φοιτητές - σπουδαστές και στην κατάρτιση και στους εργαζόμενους.

Η μείωση των μαθητικών δυνάμεων έχει αντίκτυπο και στις υπόλοιπες Οργανώσεις της ΚΝΕ. Προοπτικά μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη συνολική δυνατότητα της ΚΝΕ να εφοδιάζει το Κόμμα με νέα μέλη, θα έχει αντίκτυπο στην ανανέωση των γραμμών του Κόμματος, με βάση τους στόχους που θέτουμε. Ο αντίπαλος έχει εκτιμήσει την επιρροή του Κόμματος στη νεολαία, έχει μελετήσει την οργανωτική μας δουλειά στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια και έχει πάρει μέτρα για να ανακοπεί. Επικεντρώνει την παρέμβασή του εκεί που έχουμε δυνάμεις και μεγάλη επιρροή.

Μεγάλο εμπόδιο αναδεικνύεται το ζήτημα των ναρκωτικών και η άμβλυνση απέναντι σε αυτό. Η δυσκολία που υπάρχει στη στρατολογία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ένταση των εξορμήσεων, τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση με το ΣΑΣΑ. Εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται έντονη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση, αξιοποιώντας πολιτιστικό, καλλιτεχνικό περιεχόμενο, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδρομές για την Ιστορία κ.λπ. που θα αγκαλιάζουν τις πιο πολλές πλευρές της ζωής των μαθητών, όχι μόνο ό,τι γίνεται στο σχολείο. Η κάθε ΟΒ ξεχωριστά δεν μπορεί εύκολα να αναπτύξει μια τέτοια ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα που θα απευθύνεται σταθερά στον περίγυρό της, στα παιδιά που γνωρίζει να τα εντάσσει στη δράση, να τα διαπαιδαγωγεί, να τα προετοιμάζει να ενταχθούν στην ΚΝΕ.

Χρειάζεται αυτή η παρέμβαση, αυτή η δουλειά να γίνεται σε επίπεδο Τομεακής Οργάνωσης και Αχτίδας, σε επίπεδο δήμου μαζί με την Κομματική Οργάνωση, εντάσσοντας σταθερά και με επιμονή τον περίγυρο της κάθε ΟΒ αλλά και του Κόμματος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός σε πολλούς δήμους που το ΚΚΕ έχει μεγάλη πολιτική επιρροή η καταγραφή της ΚΝΕ να είναι μικρή.

Η ΚΟΒ και η καθοδηγητική δουλειά

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη η καθοδηγητική δουλειά να αποσκοπεί στο να παίξει η ΚΟΒ πιο αποτελεσματικά το ρόλο της ως κρίκος σύνδεσης του Κόμματος με εργατόκοσμο, λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Η δουλειά στην ΚΟΒ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να δημιουργηθεί κλίμα αποφασιστικής στράτευσης στις γραμμές του ΚΚΕ, που θα υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους κάθε φορά, θα ανεβάζει το επίπεδο της ιδεολογικής και πολιτικής ετοιμότητας και επαγρύπνησης. Θα διαμορφώνει ΚΟΒ ετοιμοπόλεμες να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της αστικής νομιμότητας, «πόλο έλξης» των κομματικών μελών αλλά και οπαδών, καθοδηγητές στο χώρο ευθύνης τους, οργανωτές της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, εμψυχωτές και σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, που θα περιλαμβάνουν και ανεβασμένες μορφές πάλης.

Στις ΚΟΒ και τη συμμετοχή στην ταξική πάλη θα διαμορφώνονται κομμουνιστές πειθαρχημένοι, αταλάντευτοι μπροστά σε κάθε δυσκολία. Υπόδειγμα αγωνιστών, σημείο αναφοράς στον περίγυρό τους. Στο χώρο δουλειάς θα κρίνεται το κάθε κομματικό μέλος. Η απεργοσπασία είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Χρειάζεται για όλα αυτά να διαπερνά την ΚΟΒ και τις γενικές συνελεύσεις κλίμα επαναστατικής αισιοδοξίας, ζωντάνια, προβληματισμός, συμμετοχή, τήρηση των αρχών λειτουργίας του Κόμματος.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε, τέλος, ότι με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία μπορούμε να προχωρήσουμε να φέρουμε σε πέρας το καθήκον της λαϊκής αντεπίθεσης. Να συμβάλουμε να γίνει πράξη αυτό για το οποίο ιδρύθηκε το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός, ως μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Εχει σημασία στην Ελλάδα σε κάθε γωνιά της Γης να δυναμώνει το επαναστατικό κίνημα, ο προλεταριακός διεθνισμός. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, δεν είναι ακίνητοι. Η μόνη ανερχόμενη δύναμη είναι η εργατική τάξη. Ο αιώνας που ζούμε συνεχίζει να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Κόμματος μέχρι τη νίκη, το σοσιαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων (2017-04-01 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις των κλαδικών Οργανώσεων για τις πολιτικές εξελίξεις (2016-03-11 00:00:00.0)
Πλούσια πείρα απ' την παρέμβαση σε όλους τους χώρους (2013-02-19 00:00:00.0)
Στόχος η ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής οργάνωσης (2010-11-24 00:00:00.0)
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπει ακόμα ψηλότερα ο πήχης (2009-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ