Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Εντείνεται η αντεργατική επίθεση

Από την απεργία στις 15/12/2010
Από την απεργία στις 15/12/2010
Αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους είναι οι εργαζόμενοι στο νομό Λάρισας, η οποία εντείνεται συνεχώς όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι διαθεσιμότητες και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται συνεχώς, σε συνδυασμό με την έξαρση της εργοδοτικής τρομοκρατίας συνθέτουν την εικόνα εργασιακού μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Στον κλάδο του μετάλλου: Στο εργοστάσιο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», του Ομίλου Κόκκαλη, η εργοδοσία έχει θέσει σε ένα μήνα διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό εκ περιτροπής και, ταυτόχρονα, κάνει απολύσεις (έξι πριν λίγο καιρό, και άλλες 7 τον Γενάρη). Επίσης, έχει δώσει 2 τμήματα σε εργολάβους και σκοπεύει να δώσει και άλλο για να μειώσει το κόστος. Στην «ΚΟΜΠΑΚΤ», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες - βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας - και στον «ΑΡΜΟ» εδώ και 2 μήνες.
  • Στους οικοδόμους, η ανεργία στο νομό ξεπερνά το 75%.
  • Στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας: Στο Γηροκομείο Λάρισας οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 μήνες, στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», οι εργαζόμενοι 2 μήνες και η εργοδοσία τους βάζει να υπογράψουν ότι πληρώθηκαν, στην κλινική «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», όποιος δε δέχεται να δουλέψει ανασφάλιστος απολύεται, στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» έγιναν 4 απολύσεις και άλλες 3 στο διαγνωστικό κέντρο «ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ».
  • Στον κλάδο του εμπορίου: Στο πολυκατάστημα «ΚΑΡΦΟΥΡ», στη Λάρισα, 30 άτομα απασχολούνται 8 ώρες την βδομάδα. Στα σούπερ μάρκετ «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ», καταργείται το 8ωρο και γίνεται 6ωρο και στα «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται υπερωρίες.

Επίσης:

  • Σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων π.χ. «ΝΙΣΣΑΝ», «ΤΟΥΟΤΑ», «ΣΕΑΤ» έγιναν κατά 20% μειώσεις μισθών.
  • Στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας» οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες.
  • Οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων σε Δήμους, όπως Αγιά, Τύρναβος, Φάρσαλα έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Γενάρη.
  • Στην εταιρεία σεκιούριτι «ΜΕΓΚΑΦΟΡ» δίνονται υποχρεωτικές άδειες.
Ελπίδα και απαντοχή στην ταξική πάλη

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισα παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων, μέσα από τη συσπείρωσή τους στα σωματεία, για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Και επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι να συμπαραταχθούν στο ΠΑΜΕ και να οργανώσουν την πάλη τους από τα κάτω, αλλάζοντας τους συσχετισμούς. Τους καλεί, επίσης, να συστρατευτούν με την πρότασή του για ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, το ρόλο και την ευθύνη των ταξικών σωματείων στην οργάνωση της πάλης, μιλούν εκπρόσωποί τους στον «Ρ».

Ο Χρ. Ζεμπελτζής, πρόεδρος της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που ήρθαν να εντείνουν περισσότερο την επίθεση που δεχόμασταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στο σωματείο μας και να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε αγωνιστικά μετερίζια. Σ' αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούμε περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς για να φτάσει το κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και να κάνουν την αγανάκτησή τους, δύναμη».

Ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας σημειώνει: «Η καπιταλιστική κρίση επισπεύδει τη διόγκωση της ανεργίας στον κλάδο μας, που στο νομό μας ξεπερνά το 75%. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ η ανεργία «χτυπά» και τα άλλα τμήματα που ασχολούνται στις κατασκευές, εργάτες και αυτοαπασχολούμενους. Τα μεγάλα έργα έχουν «παγώσει». Κομβικό ζήτημα στη δουλειά μας είναι: Ναι στα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ομως, παράλληλα, πρέπει να ωριμάζουν οι συνθήκες για αλλαγή πολιτικής, για ανάπτυξη των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων. Το Συνδικάτο μας έχει προγραμματίσει δουλειά σ' αυτή τη βάση, δηλαδή, ενημέρωσης του κλάδου, καταγραφή και κινητοποίηση των ανέργων αξιοποίηση κάθε μορφής πάλης που βοηθάει, συσπειρώνει δυνάμεις, αποκαλύπτει την ανάγκη στράτευσης για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Σταθμός σ' αυτή τη δουλειά είναι η συγκέντρωση ανέργων που καλεί το ΕΚΛ στις 19 Απρίλη».

Η Λίτσα Ευαγγελία, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και συναφών χώρων τονίζει: «Στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες εργαζομένων, κυρίως, για απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Η εργοδοσία πήρε φόρα, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Παρά τις παχυλές επιδοτήσεις που παίρνουν για επέκταση - ενίσχυση των επιχειρήσεών τους, οι μεγαλοκλινικάρχες εκβιάζουν και απολύουν. Η τρομοκρατία κυριαρχεί. Το Σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σ' αυτό και να αντιπαλέψουν τη γενικευμένη επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση παίρνουμε πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα στις 27, 28 και 29 Απρίλη έχουμε κηρύξει μιας ώρας στάση εργασίας σε τρεις κλινικές - Ιπποκράτειο, Θωμά, Πατσίδη - στα πλαίσια της οποίας θα συζητήσουμε για το πώς θα οργανωθεί ο αγώνας».

Η Αγγελική Δασκαλάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων υπογραμμίζει: «Η κατάσταση είναι τραγική και για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Καθημερινά γίνονται απολύσεις, κυρίως από μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Από την άλλη, γίνονται προσλήψεις με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, όπως έγινε πρόσφατα στο «Καρφούρ» όπου προσλήφθηκαν 30 άτομα για 8ωρη απασχόληση τη βδομάδα! Η ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι στην οργάνωση της ταξικής πάλης τους. Το Σωματείο μας παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση σωματειακών επιτροπών, όπως έγινε στο «Ντία» της Νέας Σμύρνης», σε δύο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Μόνο έτσι, μέσα από τη συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, θα αντιπαλέψουμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης».

  • Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό είχε προχτές η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία έθεσε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους του νομού, ζητώντας να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και σε όσα δεν είναι να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ