Σάββατο 23 Απρίλη 2011 - Κυριακή 24 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εχουν πάρει διαζύγιο από την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της

Η «υπερεπαναστατική» φρασεολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ότι αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» δεν μπορούν να καλύψουν τα «έργα» τους, ότι είναι δεκανίκια αυτής της πολιτικής και ότι ο ρόλος τους είναι να υπονομεύουν κάθε θετική διεργασία στο κίνημα, τη συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να συσκοτίζουν τη διέξοδο για τους εργαζόμενους, που είναι η οργάνωση της πάλης τους για τη λαϊκή εξουσία
Η «υπερεπαναστατική» φρασεολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ότι αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» δεν μπορούν να καλύψουν τα «έργα» τους, ότι είναι δεκανίκια αυτής της πολιτικής και ότι ο ρόλος τους είναι να υπονομεύουν κάθε θετική διεργασία στο κίνημα, τη συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να συσκοτίζουν τη διέξοδο για τους εργαζόμενους, που είναι η οργάνωση της πάλης τους για τη λαϊκή εξουσία
Από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα για τη δράση των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος που δρουν αυτές οι δυνάμεις στο εργατικό κίνημα του Πειραιά, πώς συμβάλλουν στις ριζικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα που προωθούνται (καράβια, λιμάνι κλπ.). Σε αντιΠΑΜΕ μέτωπο και αιχμή τον αντικομμουνισμό, οι δυνάμεις αυτές συμμαχούν παρασκηνιακά, ή φανερά, ανάλογα με την περίσταση, πολιτικά και συνδικαλιστικά με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους φορείς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οπου οξύνεται η κοινωνική πόλωση κεφαλαίου και εργασίας, μέσα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου οξύνεται και ανεβαίνει η ταξική πάλη και καταγράφεται ποιος είναι με ποιον πολιτικά και συνδικαλιστικά, εκεί ακριβώς οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αυτοαποκαλούμενων «αριστερών» σχημάτων συμπαρατάσσονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δρουν υπέρ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και κυρίως της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου.

Υπερασπιστές του «νόμου του δουλέμπορου»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η δράση τους στο ναυτεργατικό κίνημα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ), σε πλήρη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας στα καράβια, στην άνιση αμοιβή για ίση εργασία, για ναυτεργάτες φτηνούς χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, συμφώνησαν με τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, το βούλιαγμα του ΝΑΤ. Απόδειξη ότι έχουν επικυρώσει την επέκταση του νόμου 2687/53 των Εγκριτικών Πράξεων και στα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία, επέκταση την οποία έκανε νόμο ο υπουργός της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης το 2007. Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο τις περασμένες δεκαετίες διώχτηκαν μαζικά από τα ποντοπόρα πλοία οι Ελληνες ναυτεργάτες, δηλαδή οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, για να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους ναυτεργάτες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Για την ακρίβεια, ο όρος 8 των Εγκριτικών Πράξεων του ν. 2687, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ναυτεργάτες ως ο «νόμος του δουλέμπορου», απαγορεύει τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τη Συλλογική Σύμβαση για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες στα πλοία με ελληνική σημαία και επιβάλλει ότι ο μισθός τους θα καθορίζεται από τη συμφωνία της ναυτιλιακής εταιρείας και του πράκτορα του ναυτεργάτη, δηλαδή του δουλέμπορου. Καθήκον των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι να συντρίψουν αυτό το νομοθετικό τερατούργημα.

Συγκεκριμένα, η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που πλειοψηφεί στην Ενωση Ναυτών με πρόεδρο στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με βάση τον επαίσχυντο νόμο Κεφαλογιάννη για τα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία, έκλεισε πριν ένα μήνα συμφωνία με την κυβέρνηση (ΥΘΥΝΑΛ) και τους εφοπλιστές για να κοπούν θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια του ομίλου Λούη (π.χ. «CRYSTAL»), προκειμένου να αντικατασταθούν με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους. Την αντεργατική αυτή συμφωνία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αποκάλυψαν στους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών, προκειμένου να καλύψει τις πομπές της, εξέδωσε την περασμένη βδομάδα μία δισέλιδη ανακοίνωση με τίτλο: «Απάντηση στους άθλιους λασπολόγους του κομματικού συνδικαλισμού (προεδρεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ)», όπου αφού επιτίθεται, συκοφαντώντας με τόνους λάσπης και σωρό από ψέματα τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, τελικά επιβεβαιώνει τα «έργα» της και γραπτώς αναφέροντας: «Ο πόνος τους έπιασε (σ.σ. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) μόνο για τους 3 ναύτες στα δύο πλοία (σ.σ. του Λούη που πετάχτηκαν στη στεριά με τη συμφωνία αυτής της πλειοψηφίας), για τους υπόλοιπους γιατί έχουν αυτή την επαίσχυντη σιωπή; Τι σκοπιμότητες κρύβονται και συναλλαγές υπάρχουν και σιωπούν για τους 47 και διαμαρτύρονται για τους 3;».

Στις 26 Ιούλη του 2007 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1298) η Εγκριτική Πράξη που αφορούσε στο κρουαζιερόπλοιο «Orient Queen» της εταιρείας «Core Marine», θυγατρικής του ομίλου Λούη. Προέβλεπε ότι σε σύνολο 319 ναυτεργατών, μόλις 75 θα είναι Ελληνες, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ με πρωτεργάτη και πάλι την ΑΠ και τον πρόεδρο της Ενωσης Ναυτών, φρόντισε να παραβιαστεί ακόμα και αυτή η κατάπτυστη Εγκριτική Πράξη. Οι δυνάμεις της ΑΠ στην Ενωση Ναυτών έδωσαν μάχη για να αποπλεύσει το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά με 53 από τους 75 ναυτεργάτες και «βοήθησε» το ΥΕΝ στις 9 Ιούνη του 2008 να εκδώσει νέα Εγκριτική Πράξη για το συγκεκριμένο πλοίο που προέβλεπε πια... 53 ναυτεργάτες! Στις 12 Ιούνη του 2008 «έδωσε» την ΑΠ ο επόμενος υπουργός ΕΝ της ΝΔ, Γ. Βουλγαράκης, αναφέροντας σε συνέντευξη Τύπου ότι για τη νέα Εγκριτική Πράξη στο «Orient Queen» ότι «είχα τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Μαγείρων»!

Με βάση αυτά είναι αυτονόητο ότι δεν ήταν τυχαία η δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη διάρκεια των απεργιών των ναυτεργατών το Μάη του 2010 ενάντια στο κρουαζιερόπλοιο «Zenith», το πλωτό δουλεμπορικό γκέτο και την άρση του καμποτάζ, όπου τις είχε χαρακτηρίσει «εξαλλοσύνες», συμπαραταγμένος ανοιχτά τότε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ και την επίθεση που είχε εξαπολύσει σε βάρος των ναυτεργατικών απεργιών το «ίδρυμα» του εφοπλιστή Αλαφούζου.

Τα «καλά παιδιά» της εργοδοσίας

Για τις υπηρεσίες τους αυτές οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Ενωσης Ναυτών έχουν τη πλήρη υποστήριξη των εφοπλιστών, με αποκαλυπτική περίπτωση τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Εχει καταγραφεί στα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ο ναύτης ο οποίος ανοιχτά δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι απολύθηκε αυτός και ένας ακόμα ναύτης από πλοίο της ΑΝΕΚ επειδή, παρά τις ...προειδοποιήσεις του αρχικαπετάνιου, αρνήθηκαν να πάρουν πίσω την υποψηφιότητα που είχαν θέσει με το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών που στήριζε η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Και δεν είναι μόνο οι ναυτεργάτες. Στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά επιχείρησαν να συγκροτήσουν αντισύνδεσμο για να χτυπήσουν το Συνδικάτο από τα «μέσα». Στις τελευταίες εκλογές του Συνδικάτου, πριν δύο μήνες, «κατέβασαν» ψηφοδέλτιο όπου συμμετείχαν από εργοδηγοί μέχρι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί». Ομως, το κυριότερο είναι ότι ο «πυρήνας» της παρέμβασής τους ήταν «τα υψηλά μεροκάματα» στη Ζώνη που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και δε φέρνουν καράβια οι εφοπλιστές!

Επιπλέον, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης, την Πέμπτη 14 Απρίλη, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΠ, Αντ. Νταλακογιώργος, ζήτησε ευθέως από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, μετά τη συνεδρίαση, να παραμείνουν για να συζητήσουν οι τρεις παρατάξεις να κάνουν κοινή συγκέντρωση την 1η Μάη στον Πειραιά, ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο πρόεδρος του σωματείου, Σωτήρης Αλεβιζόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΠ στο ΕΚ Πειραιά και στέλεχος του ΣΥΝ, έχει βάλει την υπογραφή του σε κάθε αντεργατικό σχέδιο της επιχείρησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η συμβολή του στην επιβολή διμερούς σύμβασης εργασίας σε βάρος των εργαζομένων, που χτύπησε δικαιώματα και κατακτήσεις. Ενώ την απεργοσπασία την έχει κάνει «τέχνη» καθώς αναγκάζει περίπου 250 εργαζόμενους στους 700 περίπου να δουλεύουν σε κάθε απεργία, ακόμα και στην κορυφαία αυτή της Πρωτομαγιάς, ως ...προσωπικό ασφαλείας!

Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο από την εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα, τον εργαζόμενο λαό. Η «υπερεπαναστατική» τους φρασεολογία και το ότι αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» δεν μπορούν να καλύψουν τα «έργα» τους, ότι είναι δεκανίκια αυτής της πολιτικής και ότι ο ρόλος τους είναι να υπονομεύουν κάθε θετική διεργασία στο κίνημα, τη συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να συσκοτίζουν τη διέξοδο για τους εργαζόμενους, που είναι η οργάνωση της πάλης τους για τη λαϊκή εξουσία.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ