Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε λεπτό χαμένο μπροστά στις 11 του Μάη

Με τα υλικά της ΠΑΣΕΒΕ στο χέρι δίνεται η μάχη για την απεργία στα σωματεία, στις γειτονιές, στα μαγαζιά, ώστε το κάλεσμα της μάχης να πάει παντού

Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην απεργία της 23ης του Φλεβάρη
Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην απεργία της 23ης του Φλεβάρη
Με βασικό στόχο την οργάνωση της δουλειάς για τη μαζική, συνειδητή, μαχητική συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην πανελλαδική απεργία στις 11 του Μάη, με κλείσιμο των μαγαζιών και δυναμική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει καλέσει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), στις 9 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σύσκεψη από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από δεκάδες σωματεία και ενώσεις.

Με εργαλεία την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για την κινητοποίηση και την αφίσα - κάλεσμα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στο Λεκανοπέδιο εντείνουν από χτες τη δράση τους, προκειμένου η αγωνιστική παρουσία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην κινητοποίηση στις 11 του Μάη να είναι ακόμη μεγαλύτερη και ισχυρότερη από αυτήν στις 23 του Φλεβάρη, όπου είχε καταγραφεί σημαντική συμμετοχή και κλείσιμο μαγαζιών. Συνυφασμένη με τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στην υπό εξέλιξη δίμηνη καμπάνια για την ενδυνάμωση της οργανωτικής δομής και τη διεύρυνση της βάσης της, η δράση των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ για την απεργία έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες με περιοδείες, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις συμμετοχής και από μια σειρά σωματεία, όπου συζητήθηκε στα διοικητικά συμβούλια η κινητοποίηση.

Η βασική κατεύθυνση από τη χτεσινή σύσκεψη είναι να μη μείνει κανένα σωματείο ή ένωση στην Αθήνα που να μη γίνει συζήτηση για την απεργία και τη συμμετοχή σε αυτή, ακόμη και αν οι συσχετισμοί στις διοικήσεις είναι αρνητικοί. Να δοθεί η μάχη για την απεργία και το κλείσιμο των μαγαζιών, άνθρωπο τον άνθρωπο, γειτονιά τη γειτονιά, να πάει παντού το υλικό της ΠΑΣΕΒΕ. Να γίνουν περιοδείες και συσκέψεις μέχρι την τελευταία στιγμή, επιδιώκοντας σ' αυτές να συμμετέχουν και νέες δυνάμεις. Ακόμη περισσότερο, στην ίδια την κινητοποίηση, κάθε σωματείο να έχει το πανό του, η προσέλευση να είναι οργανωμένη. Να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια μαζική συγκέντρωση.

Η μεταφορά εμπειρίας ήταν σημαντική στη σύσκεψη. Συνδικαλιστής από την Ενωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου επισήμανε ενδεικτικά ότι «απέναντι στην οργανωμένη επίθεση χρειάζεται οργανωμένη αντεπίθεση», περιγράφοντας τα θετικά αποτελέσματα από την κοινή δράση για τοπικά ζητήματα με φορείς της περιοχής, από την πραγματοποίηση σύσκεψης, από την επίμονη δουλειά από τα κάτω, «δουλειά μυρμηγκιού», όπως την χαρακτήρισε. Πρότεινε κοινές δράσεις για ζητήματα Υγείας, «γιατί κι εμείς έχουμε ανάγκη από δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κι εμείς είμαστε γονείς», για τη ΔΕΗ, τις γυναίκες και άλλα, ενώ τόνισε ότι η προετοιμασία έχει να κάνει και με τις μάχες που έρχονται, καθώς ο αγώνας δε σταματά στις 11 του Μάη. «Πρέπει να δείξουμε το μπόι μας στις 11 του Μάη, που αν μεγαλώσει μαζί με την εργατική τάξη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι έτσι μπαίνουν οι βάσεις όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα, αλλά και για τη διεκδίκηση ενός άλλου τρόπου ανάπτυξης.

Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε η συζήτηση στη σύσκεψη και καταλήχτηκαν τα οργανωτικά μέτρα για την απεργία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ενδεχόμενο αντίλογο περί της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, όπου τονίστηκε πως η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν είχαν προηγηθεί οι αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αλλά και πολύ καλύτερη θα ήταν, επισημάνθηκε, εάν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα τριτοβάθμια όργανα ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, δεν τηρούσαν τη στάση που τηρούν, επιβεβαιώνοντας τόσο το συμβιβασμό τους, όσο και τον επικίνδυνο ρόλο τους αυτή την κρίσιμη περίοδο. Εμφαση δόθηκε, επίσης, στο ότι η ενεργοποίηση περισσότερων στην αγωνιστική κατεύθυνση θα περάσει μέσα από τη συνειδητοποίηση για τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης και τις αιτίες της, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί ουσιαστικά.

Μερικές από τις προγραμματισμένες περιοδείες στην Αθήνα τις επόμενες μέρες - ήδη γίνονται πάρα πολλές σε γειτονιές - είναι: Στο Παγκράτι σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα. Στα Πετράλωνα σήμερα στις 6 το απόγευμα και την ίδια ώρα την ερχόμενη Τρίτη. Στο Κέντρο της Αθήνας, αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ