Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στη Βουλή με «μπούσουλα» τις αξιώσεις των βιομηχάνων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών, επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις». Πρόκειται, στην ουσία, για ένα νομοσχέδιο που, με προσχηματικούς στόχους, ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και την εγκατάσταση στα λεγόμενα επιχειρηματικά, με τις αξιώσεις που έχει προβάλει ο ΣΕΒ για την άρση 250 «εμποδίων στην επιχειρηματικότητα», για τη διευκόλυνση, δηλαδή, της δράσης του κεφαλαίου και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ ισχυριζόταν ότι η υποχρεωτική απασχόληση ειδικευμένων εργαζομένων, όπως πρακτικών μηχανικών, χειριστών κλαρκ, ηλεκτροτεχνικών κ.ά., για τις αντίστοιχες εργασίες, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες κατώτατες αμοιβές και τα χρονικά όρια εργασίας αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, ζητώντας έτσι να «απλοποιηθεί» το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης επαγγελματικών αδειών για την απλήρωτη πολυειδικότητα. Το νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει ουσιαστικά τις αξιώσεις των βιομηχάνων με τρόπο που, μειώνοντας δραστικά τις επαγγελματικές άδειες που απαιτούνται για μια σειρά τεχνικών επαγγελμάτων, διευκολύνεται η άσκησή τους με λιγότερες προϋποθέσεις και άρα η μείωση των αμοιβών που δίνει ο επιχειρηματίας που τους απασχολεί.

Αναλόγως, «απλοποίηση» προωθείται και στις διαδικασίες αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στην ουσία, η κυβέρνηση με «δούρειο ίππο» τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης προωθεί τη διευκόλυνση της λειτουργίας επιχειρήσεων κατά τις αξιώσεις του ΣΕΒ. Προωθεί το δραστικό περιορισμό του χρόνου αδειοδότησης, των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ εισάγεται η λογική «πρώτα η αδειοδότηση και μετά ο έλεγχος».

Στις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα περιλαμβάνεται η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, προωθώντας τη διεύρυνση του αντικειμένου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να εγκατασταθούν σ' αυτά και εκτός μεταποίησης, ενώ θα απαιτούνται και λιγότερες προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ