Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχία για την κρίση και τη διαχείρισή της

Ολα τα σενάρια ανοιχτά κρατούν οι τεχνοκράτες, σταθερά προσανατολισμένοι στον εκβιασμό του λαού

Η ικανοποίηση με την οποία υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών τα σκληρά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει τη θέση της στη διατύπωση νέων απαιτήσεων εκ μέρους της πλουτοκρατίας για βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη και πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η στάση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «αν ικανοποιηθούν όλοι αυτοί οι όροι (σ.σ. αντιλαϊκά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αναδιάταξη, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων». Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να μπλοκάρει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ ζητά οικονομικές εγγυήσεις τους επόμενους 12 μήνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση που έδωσαν οι χώρες στην Ελλάδα και θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, αν ικανοποιούνται όλοι οι όροι, κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Η βελγική εφημερίδα «De Morgen», επικαλούμενη ειδικούς του οίκου αξιολόγησης «Moody's», επισημαίνει ότι αν δεν επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους, θα πάρουν σειρά οι υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών ομολόγων, μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, γεγονός που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Βέλγιο, το οποίο θα βρεθεί, με τη σειρά του, στο στόχαστρο των αγορών.

Την ίδια στιγμή, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν σημειώνει ότι η Κομισιόν εξετάζει μηχανισμό για την «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς να μειώνεται η ονομαστική αξία του χρέους, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι εθελοντικός για να μην «τρομάξουν» τα κράτη - δανειστές. Πάντως, ο Ο. Ρεν, μιλώντας στην αυστριακή «Die Presse», υποστηρίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε απλή και επανέλαβε το κάλεσμα προς τα κόμματα της αστικής τάξης να συναινέσουν στην υλοποίηση του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα θα πρέπει (...) να τηρήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011 και να εφαρμόσει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Για όλα αυτά είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει, ήδη, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι είναι σημαντικό όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις και να προσαρμοστούν σε μια «δημοσιονομική υπευθυνότητα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη», αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν αποτελούν «πανάκεια» για το χρέος, αλλά στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η βελγική εφημερίδα «De Tijd» διαπιστώνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και εκτιμά ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Ζωηρό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να αντληθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα 50 δισ. ευρώ με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 250 έως 300 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού χρέους.

Το «μοντέλο», βάσει του οποίου θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι ότι «τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας θα τεθούν σε ένα ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζονται ξένοι ειδικοί», πρόταση την οποία στηρίζουν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και «σιωπηλά» η Γερμανία που «χρησιμοποίησε μία ανάλογη επιτροπή, την Treuhand, όταν πούλησε περιουσιακά στοιχεία από την πρώην ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1990». Να θυμίσουμε ότι πρόταση για σύσταση ενός οργανισμού τύπου Treuhand έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «αυτή δεν είναι η μόνη πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση. Η Φινλανδία προτείνει να τοποθετηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας σε μία κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εγγύηση για ένα νέο δάνειο από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ