Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβαθμίζουν το οπλοστάσιο της προπαγάνδας τους

Ρίχνουν συντονισμένα στο τραπέζι ψευτοδιλήμματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα

Στην εκδήλωση μιας ακόμα συντονισμένης επιχείρησης τρομοκράτησης και εκβιασμού του λαού πρωτοστατεί η κυβέρνηση, με στόχο την υποταγή στην πολιτική που συνυπηρετούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Στο επίκεντρο της εξελισσόμενης προπαγάνδας βρίσκεται από τη μια το ιδεολόγημα της «εθνικής συναίνεσης» για τη διάσωση δήθεν της χώρας και από την άλλη το δημαγωγικό ψευτοδίλημμα που καλλιεργεί σκόπιμα η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό για παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Χτες, η επίτροπος στην ΕΕ και στέλεχος της κυβέρνησης, Μ. Δαμανάκη, υποστήριξε αρχικά ότι «έχει πέσει στο τραπέζι και μεθοδεύεται η απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ» και στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας για την επίτευξη «συμφωνίας με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή». Η τοποθέτηση της επιτρόπου έγινε λίγες ώρες μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με διακύβευμα την παραμονή ή όχι της χώρας σε «ευρωπαϊκή προοπτική».

Το περιεχόμενο των δηλώσεων της Μ. Δαμανάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ στελέχη της κυβέρνησης της προσέδιδαν ξεχωριστή σημασία, αφού - όπως έλεγαν - συμμετέχει στα ευρωπαϊκά όργανα και «γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις». Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε με «θετικό τρόπο» και την πρόταση Δασκαλόπουλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για διενέργεια δημοψηφίσματος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ουσία του εκβιασμού

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός έχει «επανειλημμένα κάνει αναφορά στην ανάγκη για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων» και την «επανέλαβε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, απορρίπτοντας ωστόσο να τεθεί σε δημοψήφισμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια κίνηση στην περίπτωση της υπογραφής ενός «νέου μνημονίου». Οπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, αλλά, όμως, αν υπήρχε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι και τα ερωτήματα - κάτι που τώρα δεν τίθεται».

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα, Α. Αλταφάζ, σχολιάζοντας τη δήλωση της Μ. Δαμανάκη, ανέφερε ότι «στο "Γιούρογκρουπ" όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος - μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από την ευρωζώνη».

Η φιλολογία περί παραμονής ή όχι στο ευρώ έρχεται σε συνέχεια της προπαγάνδας που εξαπολύουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία για το ενδεχόμενο να μην αποδεσμεύσει η ΕΕ την πέμπτη δόση του δανείου και η χώρα να οδηγηθεί σε πτώχευση. Οι βιομήχανοι και το πολιτικό τους προσωπικό, τα συμφέροντα των οποίων είναι στρατηγικά ταυτισμένα με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, καλούν το λαό να δηλώσει συνενοχή στα μέτρα που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, παρουσιάζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ σαν «σωτήρα» την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τη στρατηγική της.

Επί της ουσίας, λένε στο λαό ότι έξω από την ΕΕ και το ευρώ δεν υπάρχει σωτηρία και αξιοποιούν το εφεύρημα του δημοψηφίσματος για να εκβιάσουν την ανοχή του στην εφαρμογή των μέτρων εντός και εκτός μνημονίου. Ο καημός τους για το «μέσα ή έξω» στην ΕΕ δεν αφορά το τι θέλει και το τι συμφέρει το λαό, αλλά το τι συμφέρει το κεφάλαιο. Γι' αυτό προσπαθούν να φοβίσουν τους εργαζόμενους ότι έξω από την ΕΕ, το μνημόνιο και τη στρατηγική του δεν υπάρχει μέλλον και πως μια ενδεχόμενη λαϊκή απόφαση για έξοδο από το ευρώ ισοδυναμεί με αυτοκτονία και καταστροφή.

Σταθερά στο προσκήνιο η συναίνεση

Μ' αυτό το στόχο, ο Δ. Δασκαλόπουλος επανήλθε χτες και με συνέντευξη στο «Βήμα Fm» υποστήριξε: «Χρειαζόμαστε μια συναίνεση εθνικής πνοής. Μια συναίνεση κομματικού συμβιβασμού δεν αρκεί, διότι το διακύβευμα είναι αρκετά σοβαρό. Το ερώτημα είναι: Προχωρούμε τώρα στο δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αποχωρούμε μόνοι μας, χωρίς τους όρους που μας ενοχλούν από τους Ευρωπαίους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύριά τους;».

Με όλα τα «σφυριά να βαράνε» στον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια απηύθυνε νέο μήνυμα συναίνεσης ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ουσιαστικός, κοινός τόπος σε πάρα πολλές προτάσεις» και ζητώντας τη σύμπηξη ενός μετώπου που θα ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα σενάρια για διενέργεια δημοψηφισμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Υπάρχει η ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια, δείχνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα «όλων στην κυβέρνηση» για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που «αποτελεί εγγύηση για να παραμείνουμε συμμέτοχοι στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι ανοικτός σε κάθε ρεαλιστική πρόταση», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχουν «πολλά κοινά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης με τις προτάσεις της ΝΔ». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε τα σενάρια σε «παιχνίδια και παιχνιδάκια από εγχώριους και ξένους παρατηρητές».

Στη συνέλευση του ΟΟΣΑ

Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης «να βγάλει την οικονομία της από την κρίση και τα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσχεραίνουν τις προσπάθειές της», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χτες στη συνέλευση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Αφού παρουσίασε τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακά αποτελέσματα, χάριν των δραστικών μέτρων», στη συνέχεια βεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα συντελέσει στην «αύξηση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο και πιθανά με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χ. Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ