Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει τον πρώτο ρόλο στο σανίδι της συναίνεσης

Με εκπροσώπους της τρόικας συναντήθηκε χτες το οικονομικό επιτελείο, για την κοστολόγηση μέτρων που περιλαμβάνει το «Ζάππειο 2»

Συναίνεση στη βάση της δικής της πρότασης για «επανεκκίνηση της οικονομίας» ζητά η ΝΔ, επιδιώκοντας να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προβάλει το παραμικρό εμπόδιο στην εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί «λίγα» σε σχέση με την πρότασή της τα μέτρα που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός στο Μεσοπρόθεσμο και, αποκρούοντας τις πιέσεις για πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση, ζητά να υιοθετηθεί το σύνολο της πρότασής της ως βάση της δικομματικής συναίνεσης.

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, που πιστεύουμε ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι δέκα προτάσεις που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός είναι «λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος και δεν δίνουν λύση». Εμφάνισε μάλιστα ως λαϊκή απαίτηση την «αλλαγή μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής», επικαλούμενος τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις πιέσεις που ασκούνται μέσω της τρόικας για πιο επιθετική συναίνεση προς όφελος του κεφαλαίου, αφήνοντας αιχμές ότι τα στελέχη της παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης. «Δεν ξέρουμε αν η πίεση προέρχεται από τις Βρυξέλλες ή προέρχεται από την κυβέρνηση μέσω των Βρυξελλών ως παράθυρο διαφυγής», δήλωσε με νόημα ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι «η δική μας πρόταση μπορεί να αποτελέσει μία βάση σύγκλισης».

Πάντως, η ηγεσία της ΝΔ τηρεί «σιγή ασυρμάτου» σε σχέση με την πολύωρη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με τους τεχνοκράτες της τρόικας στα γραφεία στη Συγγρού. Στη λακωνική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται απλά ότι «συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και ανέλυσαν πτυχές του προγράμματος της ΝΔ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που συμμετείχαν, συζητήθηκαν οι προτάσεις της ΝΔ για τις γενναίες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, το αντεργατικό μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», που ήδη υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό, ενώ αναλυτική συζήτηση έγινε για τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης - εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Αρνητική εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Ο εκπρόσωπος Τύπου εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή «αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι», συμπληρώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το μνημόνιο».

Περισσότερο οξεία ήταν η αντίδραση της ΝΔ στη δήλωση της Μ. Δαμανάκη, με τον Γ. Μιχελάκη να χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος «να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών», εννοώντας ότι δεν πρέπει ένα πρόβλημα δανεισμού να θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγική επιλογή της ένταξης στην ΕΕ. «Διλήμματα, όπως "μέσα ή έξω από την Ευρώπη" και "μέσα ή έξω από το ευρώ" όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ