Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
Εσωτερικές αντιθέσεις ενόψει πορίσματος

Καταγγελίες του Ε. Βενιζέλου για το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Παρέμβαση στην Ολομέλεια από τον βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Η ουσία του σκανδάλου με τα υποβρύχια βρίσκεται στην παράδοση των ναυπηγείων και της αμυντικής βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο

EUROKINISSI

Η ουσία του σκανδάλου με τα υποβρύχια βρίσκεται στην παράδοση των ναυπηγείων και της αμυντικής βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο
Κριτική στο ΣΔΟΕ, με αιχμή το πόρισμα που έβγαλε για την υπόθεση των συμβάσεων που αφορούν στην προμήθεια και την κατασκευή των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, άσκησε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, αναφέροντας ότι το πόρισμα αυτό δε βοήθησε καθόλου την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να πραγματοποιήσει έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΔΟΕ και ανέφερε ότι η εν λόγω υπηρεσία κατέληξε σε ένα πόρισμα για τα υποβρύχια όπου «δεν έχει κατανοήσει τίποτα». Ο Ε. Βενιζέλος διέψευσε τον ισχυρισμό ότι το υπουργείου Αμυνας καθυστερεί να δώσει στοιχεία στο ΣΔΟΕ για το θέμα.

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε πως η ουσία της υπόθεσης είναι ότι με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «έχουμε δώσει 2,3 δισ. ευρώ από τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και έχετε πάρει ένα υποβρύχιο». Η συμφωνία που κάνατε, συνέχισε, όταν ιδιωτικοποιήσατε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ήταν να τα δώσετε για ένα δισ. δραχμές, ενώ είχαν παραγγελίες 1,5 τρισ. δραχμές. «Αυτά δώσατε στους Γερμανούς στην HDV και στην Ferrostaal, οι οποίες σήμερα θα φέρουν ρήτρα ακεραιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρμόδια Προανακριτική της Βουλής, κατέθεσε χτες το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ν. Μαϊτός σχετικά με την έρευνα που έγινε στο «Πόθεν Εσχες» του Α. Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο η Προανακριτική διερευνά την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε ότι το 1999-2000, όταν υπογράφηκε η σύμβαση για τα υποβρύχια, διακινήθηκε με εμβάσματα ποσό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα εμβάσματα αυτά στάλθηκαν από υποκατάστημα τράπεζας της Ελβετίας σε λογαριασμό της εταιρείας «Torcaso» στην Κύπρο και στη συνέχεια σε λογαριασμό της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Torcaso» είναι η εταιρεία από την οποία ο Α. Τσοχατζόπουλος αγόρασε το σπίτι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ανήκει σε συγγενή του πρώην υπουργού. Πάντως, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι από το «Πόθεν Εσχες» του Α. Τσοχατζόπουλου δικαιολογείται η αγορά ακινήτων μεγάλης αξίας, αλλά με βάση τις αντικειμενικές και όχι τις εμπορικές τιμές. Η Προανακριτική κάλεσε τον Α. Τσοχατζόπουλο την ερχόμενη Τρίτη να δώσει εξηγήσεις και μετά την κατάθεση θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ