Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα πρόσωπα κρίνονται στα ιστορικά όρια μιας εποχής

Η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους

Εργάτριες στην επιχείρηση «Μπρέτας», κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
Εργάτριες στην επιχείρηση «Μπρέτας», κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
-- Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος στο κόμμα σας για την αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη και του Αρη Βελουχιώτη.

-- Δεν είναι ακριβής η πληροφορία σας, δεν φταίτε όμως εσείς. Γιατί οι πληροφοριοδότες τα θέλουν όπως τα θέλουν. Ακόμα μετά το '74 είχε αποφασιστεί από το Κόμμα να γίνει η μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος από το 1918 μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία - όχι την τρέχουσα γιατί η ιστορία συνήθως γράφεται κάποια χρόνια μετά. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα από τη φύση του πρέπει να ανατρέχει στο παρελθόν και να μελετάει με ιστορικούς όρους.

Η ιστορία γράφεται από την τρέχουσα γενιά, αλλά η αποτίμηση της ιστορίας πρέπει να γίνει από την επόμενη. Πολύ περισσότερο που περνάνε χρόνια, κατασταλάζουν τάσεις που δε φαίνονται. Σήμερα, ας πούμε, μπορεί να υπάρχουν τάσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, μετά από 20 χρόνια όμως θα έχουν ολοκληρωθεί. Κι επομένως η ιστορία δεν αρκεί να γράφεται από τις συλλογικές αποφάσεις και από τα Συνέδρια του Κόμματος.

Δεύτερο, εμάς δεν μας ενδιαφέρει στενά η Ιστορία του Κόμματος. Μας ενδιαφέρει γενικά η σύγχρονη ελληνική ιστορία σε σχέση βεβαίως με τη στρατηγική και με τη δράση του Κόμματος. Εγινε μετά το '74 και στη δεκαετία του '90 ολοκληρώθηκε ο πρώτος τόμος της Ιστορίας του Κόμματος, 1918-1949. Με απόφαση Συνεδρίου εδώ και πολλά χρόνια είπαμε να συνεχίσουμε μέχρι το '68 ή το '74. Κι επομένως αποφασίσαμε να πάμε μέχρι το '68, να κλείσουμε μέχρι το '74 πολύ σύντομα και να επιστρέψουμε '68 και μετά σε επόμενη φάση - μάλλον θα το κάνει η επόμενη γενιά, να μη γράφουμε εμείς τη δικιά μας ιστορία.

Αρα πρόκειται για μια συγκεκριμένη ιστορική φάση του Κόμματος και δεν έγινε για να ασχοληθεί αποκλειστικά, να αποκαταστήσει ή να μην αποκαταστήσει κάποια πρόσωπα. Τα πρόσωπα άλλωστε για να κριθούν πρέπει να ιδωθούν στα ιστορικά όρια μιας συγκεκριμένης εποχής και ό,τι εκ των υστέρων μπορείς να σκεφτείς. Επιπλέον, αυτή η περίοδος σηματοδοτήθηκε με το άνοιγμα του αρχείου του Κόμματος, το οποίο καθυστέρησε να ανοίξει πλήρως λόγω της πλημμύρας και της καταστροφής, έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπορεί να μελετηθεί. Επιπλέον, είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε και αρχεία του εξωτερικού, που είχαν σχέση με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και την Ελλάδα. Επομένως, αυτή τη συγγραφή της Ιστορίας κάναμε.

Συλλογική μελέτη της Ιστορίας

Επιλέξαμε τον εξής δρόμο: Πρέπει να σας πω ότι το Δοκίμιο της Ιστορίας που έχει ετοιμάσει η ΚΕ δεν είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να το δημοσιεύσουμε αμέσως. Δεν έχει κάτι που εμείς αποφεύγουμε να το δημοσιεύσουμε. Πολύ περισσότερο που ξέρετε ότι τα αρχεία του Κόμματος έχουν κλαπεί και έχουν δημοσιευτεί επίσης κι επομένως δεν υπάρχει και κάτι που είχαμε λόγο να το κρύψουμε. Ομως είπαμε το εξής πράγμα: Για να έχει κύρος το Δοκίμιο και για να μπει μετά σε δημόσιο διάλογο θα ήταν καλό να είναι προϊόν της επεξεργασίας όλου του Κόμματος και Πανελλαδικού Σώματος και όχι της επεξεργασίας από την ΚΕ.

Καταλήξαμε να δημοσιεύσουμε το τελικό ντοκουμέντο Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, το οποίο μπορεί βεβαίως από κει και πέρα να γίνει αντικείμενο περαιτέρω δημόσιου διαλόγου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ούτως ώστε να ξέρει το μέλος του Κόμματος ότι σε αυτό που έχει δημοσιευτεί έχει συμβάλει το ίδιο και δεν είναι ένα ντοκουμέντο της ΚΕ. Αλλωστε και η σημερινή ΚΕ είναι καινούρια σε σχέση με την ηλικία που επεξεργάζεται. Δεν μπορούμε να πούμε, ξέρετε, εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα ως ΚΕ. Και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία.

Συζητιούνται ουσιαστικά ζητήματα. Να σας πω: Σχέδιο Μάρσαλ και Ελλάδα. Κυπριακό και Ελλάδα. Τώρα σκοπίμως ένα μέρος του Τύπου ασχολείται με πρόσωπα. Η Ιστορία όμως δεν γράφεται από πρόσωπα. Και τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι σημαντικά για την Ιστορία του Κόμματος. Οταν δημοσιευτεί το Δοκίμιο θα δείτε ότι έχει πάρα πολλά πράγματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, για τη διαπάλη ανάμεσα στο Παλάτι, το Στρατό, την Ενωση Κέντρου και την ΕΡΕ, για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εχει παγκόσμιες εξελίξεις, διεθνείς εξελίξεις οι οποίες επέδρασαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό στην Ελλάδα.

Αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας με διάφορα σχόλια και αλατοπίπερα είναι μέσα στην Ιστορία αλλά δεν είναι η Ιστορία. Θα τα πάρετε βεβαίως κι εσείς στα χέρια σας και πολύ ευχαρίστως να δώσουμε και συνέντευξη Τύπου και γι' αυτό και να ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Πάντως, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ισα ίσα, όταν θα βγει η Ιστορία θα δείτε ότι το ΚΚΕ είναι ένα πάρα πολύ θαρραλέο κόμμα, να μιλάει για τον εαυτό του δημόσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ