Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα ισχυρό, οργανωμένο, με ρίζες στους τόπους δουλειάς

Στους εργάτες και τις εργάτριες των εργοστασίων «Μπρέτας» και «ΕΛΒΑΚ» στη Λάρισα, μίλησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τους εργάτες και τις εργάτριες στην «Μπρέτας»
Με τους εργάτες και τις εργάτριες στην «Μπρέτας»
Στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται ένα εργατικό κίνημα ισχυρό, οργανωμένο, με ρίζες στους τόπους δουλειάς. Και βέβαια, από κει και πέρα, συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Ενα κίνημα, που θα χρησιμοποιεί διάφορες μορφές πάλης με στόχο να ανακόψουμε τον κατήφορο. Δεν ελπίζουμε ότι μέσα σε ένα μήνα μπορείς να φέρεις τα πάνω - κάτω. Ωστόσο, παλεύοντας για να ανακόψεις τον κατήφορο, πρέπει αυτό το κίνημα, με βάση την πείρα που θα αποκτήσει, να αλλάξει το συσχετισμό της δύναμης και να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων. Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Είναι δικτατορία των μονοπωλίων, που εκπροσωπείται πολιτικά, κυβερνητικά, είτε μέσα στη Βουλή, από συγκεκριμένες δυνάμεις.

Αυτά επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, χτες το πρωί, στους εργάτες και τις εργάτριες των εργοστασίων «Μπρέτας» και «ΕΛΒΑΚ» στη Λάρισα. Κι απαντώντας στο αν είναι εύκολο να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στο λαό και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, σημειώνοντας πως «σε όλη την Ευρώπη αρχίζει ένας κόσμος και αφυπνίζεται - όχι επαρκώς, κατά τη γνώμη μας, αλλά αφυπνίζεται». Και συνέχισε: Μπροστά μας είναι διάφορες μάχες. Απεργίες, συλλαλητήρια, αρχαιρεσίες, εκλογές. Αυτές τις μάχες πρέπει να τις κερδίζει η εργατική τάξη για να μπορέσει να κερδίσει και τον τελικό πόλεμο. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Από την ομιλία στο εργοστάσιο «ΕΛΒΑΚ»
Από την ομιλία στο εργοστάσιο «ΕΛΒΑΚ»
Ζητάμε - υπογράμμισε - συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξαρτήτως αν συμφωνούν όλοι μαζί μας, ενίσχυση των ταξικών σωματείων, μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες να φύγουν από τη μέση εργατοπατέρες, συμβιβασμένοι, εργατική αριστοκρατία που υπάρχει σε όλα τα κινήματα, για να υπάρχει κίνημα ενωτικό, μαζικό και αγωνιστικό που θα το φοβηθούν.

Μη σκύβετε το κεφάλι

Στη συζήτηση που έγινε τέθηκαν από εργαζόμενους ζητήματα που αφορούν στον κίνδυνο κλεισίματος επιχειρήσεων και της ακόμα μεγαλύτερης διόγκωσης της ανεργίας, καθώς και ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν, στις σημερινές συνθήκες, οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν το κλίμα φόβου και μοιρολατρίας που καλλιεργείται.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού σημείωσε ότι η κρίση θα συνεχιστεί και οι επιπτώσεις της θα είναι ακόμα χειρότερες, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρέπει να τρομοκρατείται από όσα ακούγονται για την κρίση, να μη σκύψει το κεφάλι, ούτε να μπει στα πλαστά διλήμματα που του θέτουν σχετικά με τη διέξοδο από την κρίση. Εμείς - είπε - λέμε στους εργαζόμενους: Καθαρίστε το μυαλό σας από αυτά που σας λένε για να σας τρομοκρατήσουν και σκεφτείτε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από μας.

Αυτό που χρειάζεται - τόνισε - είναι ο λαός να φοβίσει την εξουσία. Κι ας μη σας φαίνεται αυτό ακατόρθωτο. Μπορεί να γίνει, μπορούν οι φοβισμένοι να γίνουν άφοβοι. Λένε στους εργαζόμενους - είπε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα - πως πρέπει να αλλάξουν την «κακή νοοτροπία» που είχαν μέχρι τώρα. Κι εγώ ρωτάω: Είναι κακή νοοτροπία να θέλει ο εργαζόμενος ένα μισθό με τον οποίο μπορεί να ζήσει; Να θέλει δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, παιδικούς σταθμούς, να θέλει φτηνές διακοπές; Αυτή τη «νοοτροπία» ζητούν από τους εργαζόμενους να αλλάξουν. Ε, δεν πρέπει να το κάνουν.

Η Ελλάδα έχει πλούτο να ζήσει το λαό της

Μιλώντας με εργαζόμενους στον τομέα τροφίμων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τον πλούτο με τον οποίο μπορεί να λύσει το πρόβλημα διατροφής του λαού μας. Ομως - συνέχισε - αντί να παράγουμε τα προϊόντα που μπορούμε, η χώρα μας πλημμύρισε από τον ποταμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Και υπογράμμισε πως χρειάζεται μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων, για την επίλυση των λαϊκών αναγκών, η οποία μπορεί να προωθηθεί από τη Λαϊκή Εξουσία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας.

Πριν από τις ομιλίες της στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τις Διευθύνσεις των δυο επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ