Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Σταμάτησαν οι εργασίες

«Στον αέρα» πάνω από 250 εργάτες. Να μη γίνει καμιά απόλυση ζητά το ΕΚ Λάρισας

Σταμάτησαν οι εργασίες στα εργοτάξια της σήραγγας των Τεμπών, δύο μέρες μετά το πανηγύρι που στήθηκε από την παραχωρησιούχο εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και «γαλαζοπράσινων» αιρετών για τη διάνοιξη του μεγαλύτερου οδικού τούνελ των Βαλκανίων. Η μία εκ των τριών εταιρειών της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα - η «ΟΛΥΜΠΙΑ», στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες «ΑΚΤΩΡ» και «ΧΟΧΤΙΦ» - προχώρησε σε «προσωρινή», όπως τη χαρακτηρίζει, απόλυση των 250 εργαζομένων της, ενώ σε απολύσεις προσανατολίζονται και οι άλλες δύο κατασκευαστικές εταιρείες - «ΑΕΓΕΚ» και «VINCI» - στις οποίες εργάζονται περί τα 150 άτομα.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των σηράγγων στα Τέμπη δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διακοπή των εργασιών. Ισα ίσα, με τη δουλειά τους, οι μεγαλοκατασκευαστές αποκόμισαν μεγάλα κέρδη. Επομένως, δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί για τη διακοπή των εργασιών». Και τονίζει: «Η διοίκηση του ΕΚΛ αξιώνει να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στο έργο της σήραγγας Τεμπών και να πληρωθούν κανονικά τις αποδοχές τους».

Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» υποστηρίζει ότι για το σταμάτημα των εργασιών φταίει η μη ομαλή χρηματοδότηση από το κράτος καθώς και η μείωση των εσόδων της από τα διόδια. Και είναι φανερό ότι χρησιμοποιεί εκβιαστικά το σταμάτημα των εργασιών και τις απολύσεις των εργαζομένων προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση για τη συνέχιση της τραπεζικής χρηματοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο, οι οποίες ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν σύντομα».

Βεβαίως, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», που της δόθηκε το έργο με τη ληστρική μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, έχει εισπράξει πάρα πολλά χρήματα από τα διόδια, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν ένα βαρύτατο χαράτσι σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλία σταμάτησαν οι εργασίες σε όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα - αυτοκινητόδρομος Ε65, Περιφερειακός Βόλου, έργα Αχελώου, δρόμος Λάρισας-Τρικάλων κ.ά. - αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ