Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Κάτω τα χέρια από την άδεια ακτινοπροστασίας

Σήμερα στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που ξεκινούν σήμερα και κλιμακώνονται μέχρι και την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας αντιτάσσονται στην κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας των Τεχνολόγων - Ακτινολόγων, των γιατρών Ακτινολόγων και των Φυσικών.

Σήμερα έχουν αποφασιστεί στάσεις εργασίας (10 π.μ.-2.00 μ.μ.) στα δημόσια νοσοκομεία και 2-6 μ.μ. και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη «γραμμή επικινδυνότητας». Κι ενώ δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η κυβέρνηση προωθεί στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις διάταξη με την οποία κόβεται η ειδική άδεια ακτινοπροστασίας, η οποία έχει την έννοια της προστασίας απ' τη σωρευόμενη ακτινοβολία. Δηλαδή να μη δεχτεί ο εργαζόμενος τις ακτινοβολίες εκείνες που θα τον οδηγήσουν στην ασθένεια. Την επικινδυνότητα των θέσεων εργασίας στις ακτινοβολίες πιστοποιεί και το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν εργαζόμενους με τα παραπάνω επαγγέλματα, ενώ στην περίπτωση που το δεχτούν τότε οι ασφαλιζόμενοι πληρώνουν αυξημένο επασφάλιστρο.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια ακόμα υπόκυψη της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα Υγείας καθώς εδώ και δέκα χρόνια «διεκδικούσε» την κατάργηση των πρόσθετων προστατευτικών αδειών. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία της Ενωσης Τεχνολόγων - Ακτινολόγων Ελλάδας, ήδη οι «αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψήφιση της συγκεκριμένης προσθήκης νόμου σταμάτησαν τη χορήγηση της εν λόγω άδειας», ενώ με αυτό τον τρόπο «επιτυγχάνεται μείωση του μισθολογικού κόστους (δεν τους έφταναν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας) και απώλεια θέσεων εργασίας για τον κλάδο».

Επίσης αύριο, 9 Ιούνη, πραγματοποιείται στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (10 π.μ.-3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας 11 π.μ., ενώ για μεθαύριο η ΠΟΥΓΥΙΚΑ έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Συμμετοχή και αλληλεγγύη από τον Ευαγγελισμό

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) έγινε χτες σύσκεψη στο νοσοκομείο με συμμετοχή ακόμα πέντε σωματείων και οχτώ κινήσεων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ταξικού κινήματος.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αρχίζουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή, καθώς και 24ωρη απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η στάση εργασίας (2011-06-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση των αδειών ακτινοπροστασίας (2011-06-04 00:00:00.0)
Υποδοχή με απεργία και συγκέντρωση (1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ