Τρίτη 21 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανελλαδική σύσκεψη για την ενίσχυση του ταξικού συντονισμού

Εγινε με τη συμμετοχή 208 συνδικαλιστών από 44 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία

Από την πανελλαδική σύσκεψη
Από την πανελλαδική σύσκεψη
Με όπλο τη θετική εμπειρία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα δράση, τα ταξικά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, οι σωματειακές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ από όλη τη χώρα βάζουν πλώρη για την ακόμα πλατύτερη και πιο οργανωμένη δράση μέσα στους τόπους δουλειάς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφασιστική οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου απέναντι στη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου.

Το ανέβασμα της απαιτητικότητας, ο σχεδιασμός και η οργάνωση της δουλειάς με «χαρτί και μολύβι» απασχόλησαν τους δεκάδες συνδικαλιστές την περασμένη Κυριακή στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία. Την κεντρική εισήγηση με τους στόχους πάλης έκανε ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος της Γραμματείας. Τα σωματεία, με οργανωτή, καθοδηγητή και συντονιστή τη Γραμματεία, ρίχνονται στη μάχη: Για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα μέσα σε κάθε μεγάλη επιχείρηση, εμπορικό κέντρο, πολυκατάστημα, σούπερ μάρκετ. Στην αποφασιστική οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε πόλη και νομό της χώρας, τη μαζικοποίηση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, την ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών τους χαρακτηριστικών. Πρώτος και κυρίαρχος σταθμός η μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Στη σύσκεψη παρεβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ, στέλεχος της οποίας απηύθυνε και χαιρετισμό.

Μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τη δράση των σωματείων, αναπτύχθηκε προβληματισμός γύρω από το πώς θα ξεπεραστούν αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία και δράση τους. Υπογραμμίστηκε ότι όπου ο σχεδιασμός γίνεται με χαρτί και μολύβι, με επαφή εργαζόμενο τον εργαζόμενο, με συστηματική δράση μέσα στους τόπους δουλειάς, συζήτηση, εκλαΐκευση, ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και ενόχων (κυβέρνηση, κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός) για τη σημερινή κατάσταση, τα σωματεία μετρούν εργαζόμενους που μπαίνουν στη μάχη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μεταφέρθηκε από τα Τρίκαλα, όπου στις πρόσφατες εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ ήρθε πρώτο σε ψήφους (στις προηγούμενες εκλογές πρώτη ήταν η ΠΑΣΚΕ η οποία είχε κατέβει σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με τη ΔΑΚΕ). Στη μάχη πρωτοστάτησε το παράρτημα του επιχειρησιακού σωματείου της «Καρφούρ», που άνοιξε τη δουλειά και σε άλλους χώρους, έχοντας διπλό στόχο: Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και μαζικοποίηση του κλαδικού σωματείου.

Αλλο παράδειγμα ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου όπως εκπρόσωπος του σωματείου είπε: «Επί ένα χρόνο τρώγαμε τα μούτρα μας στο "Πράκτικερ"», αλλά τελικά στήθηκε σωματειακή επιτροπή. Στο σούπερ μάρκετ «Αριάδνη», είπε επίσης, στήθηκε σωματειακή επιτροπή στην αποθήκη, η οποία συνεδριάζει συστηματικά, συζητά και οργανώνει τα βήματά της. Ανάλογα τα παραδείγματα από τη δουλειά του σωματείου καθαριστριών στη Θεσσαλονίκη, των υπαλλήλων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου όπως χαρακτηριστικά είπε η συνδικαλίστρια «ξέρουμε κάθε γραφείο, ποιος δουλεύει πού, ποιος μετακινείται πού», αλλά και αλλού.

Στα σύνθετα καθήκοντα της Γραμματείας στους στόχους πάλης το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε ότι και στον κλάδο βασικός στόχος είναι η πλατιά οργάνωση των εργαζομένων κατά μεγάλη επιχείρηση, κατά μεγάλο εμπορικό κέντρο, κατά νομό. Οπως είπε, η Γραμματεία αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τον κλάδο. Επιβάλλεται να κρατήσει σταθερά το τιμόνι: Στην παρακολούθηση τόσο των γενικότερων εξελίξεων όσο και ειδικά των εξελίξεων στον κλάδο. Στη συστηματική και καλή ενημέρωση των εργαζομένων. Στην ανάληψη συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης. Στην ενίσχυση και μαζικοποίηση των σωματείων, στην οικοδόμηση οργανώσεων μέσα στους τόπους δουλειάς, στο βάθεμα της κοινωνικής συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τόνισε ότι πρέπει πιο επίμονα να μπαίνει μέσα στους τόπους δουλειάς, να δημιουργηθούν οι όροι για την υπογραφή της. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη 48ωρη απεργία, υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή μάχη που πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει. «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχει η απεργία», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ