Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Παζάρια και απειλές για «στάση πληρωμών»

Η βαθιά κρίση αντανακλάται και στο υπέρογκο χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης και η αντανάκλασή της στο δημόσιο χρέος της χώρας προβάλλουν όλο και πιο έντονα στις ΗΠΑ. Χωρίς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα έληξαν την Κυριακή οι συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ομπάμα προειδοποίησε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, γιατί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική, επιστρατεύοντας μάλιστα απειλές για «χρεοκοπία» και «στάση πληρωμών» από τις 2 Αυγούστου.

Στις συνομιλίες, οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα. Ο Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να φανεί πως επιδιώκει δήθεν μια «δικαιότερη κατανομή» των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, ζητά μια μικρή φορολόγηση των πλουσιότερων στρωμάτων του πληθυσμού, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως στα προγράμματα περίθαλψης για ανέργους και ηλικιωμένους, («Medicare» και «Medicaid»), ρίχνοντας στην εξαθλίωση και την ανέχεια ακόμα περισσότερα εκατομμύρια Αμερικανούς. Εξάλλου, το Δεκέμβρη του 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν αυτή που συμφώνησε να επεκτείνει για άλλα δύο χρόνια τις φοροαπαλλαγές για την πλουτοκρατία, που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μπους.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, φερόταν να έχουν συμφωνήσει για ένα σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για μια δεκαετία. Το Σάββατο, όμως, ο Μπένερ δήλωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι εγκαταλείπουν την πρόταση να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία, προτείνοντας να υιοθετηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πακέτο.

Χτες το απόγευμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κινδυνολόγησε πως μια ενδεχόμενη αποτυχία ανεύρεσης λύσης για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα οδηγήσει σε μια νέα οικονομική ύφεση και εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς δουλειά. Προειδοποίησε, επίσης, πως δε θα υπάρξει συμφωνία αν δεν υπάρξει «συμβιβασμός» από τους Ρεπουμπλικάνους και πως δε θα υπογράψει σε νόμο μια βραχυπρόθεσμη επέκταση. Πρόσθεσε επίσης πως θα διεξάγονται συνομιλίες καθημερινά μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ