Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Ανταγωνισμοί για τη λεία από την Ενέργεια

Αμερικάνικο, ρώσικο και γερμανικό ενδιαφέρον για υποδομές και δίκτυα

Η δρομολογημένη εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας φέρνει στο προσκήνιο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού της πίτας. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, φτάνει αύριο στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, ενώ δείχνουν να αναθερμαίνονται και οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την τηλεφωνική επαφή που είχαν χτες Παπανδρέου - Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο τομέας της Ενέργειας (υποδομές και δίκτυα) φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε αμερικάνικα, γερμανικά και ρώσικα μονοπώλια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε επίσημα η υπογραφή Συμφωνίας του ρωσικού και κρατικά ελεγχόμενου ενεργειακού γίγαντα της «gazprom» με τη γερμανική RWE. Η εν λόγω στρατηγική συμφωνία, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει στόχο την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφοδιάζονται από ρωσικό φυσικό αέριο.

Απέναντι σ' αυτά τα σχέδια και τις κολεγιές, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ήδη εκφράσει «ανησυχίες» για τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση της εκποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, καθώς επανεμφανίζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να βρει έδαφος για να προωθήσει εκ νέου το σχέδιο για τη δημιουργία του νότιου δρόμου των αγωγών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Χ. Κλίντον αναμένεται να επαναλάβει την αμερικανική εναντίωση στη δημιουργία του νότιου δρόμου για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Β. Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε στην Αθήνα, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του «στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδό της από την οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δυο ομόλογοι συζήτησαν θέματα «επενδύσεων», για τα οποία υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ