Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ε, αφού θα πληρώνονται...

Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για να απορρίψει κανείς το νέο νόμο - πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εκατοντάδες επιμέρους διατάξεις και άρθρα που συνθέτουν την αντιδραστική στροφή που θέλουν να επιβάλουν στα ΑΕΙ. Σημασία όμως δεν έχει μόνο το να απορρίπτεις το νόμο αλλά και η σκοπιά από την οποία τον απορρίπτεις. Για παράδειγμα, ένας πανεπιστημιακός αρθρογραφούσε αυτή τη βδομάδα για το θέμα της διοίκησης και το θέμα των συγγραμμάτων. Για τα συγγράμματα διαφώνησε γιατί λέει θα υποχρεωθούν οι πανεπιστημιακοί «να αναρτούν, από το 2014 και μετά, τα συγγράμματά τους στο Διαδίκτυο χωρίς αμοιβή»! Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι ότι θα σταματήσουν οι φοιτητές να παίρνουν στα χέρια τους δωρεάν βιβλία για τις σπουδές, αλλά ότι δε θα πληρώνονται οι πανεπιστημιακοί για τις αναρτήσεις τους!

Το άρθρο του πανεπιστημιακού προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου ότι κανένας πανεπιστημιακός δε θα «υποχρεωθεί, χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς συμφωνημένη αμοιβή, να παραδώσει το υλικό του» και ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με «τους νόμους που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα».

Με άλλα λόγια: Καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα, αλλά πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι γιατί οι πανεπιστημιακοί θα πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα για την ύλη που θα αναρτούν στο διαδίκτυο..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ