Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Στα σύγχρονα διδάγματα από την ηρωική θυσία αναφέρθηκαν οι ομιλητές

Από την εκδήλωση στον Χορτιάτη
Από την εκδήλωση στον Χορτιάτη
Εκδήλωση τιμής για τα 67 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτέμβρη του 1944, όπου 144 κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, έπεσαν θύματα των ναζιστικών ορδών και των ντόπιων συνεργατών τους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κοινοτική αίθουσα του Χορτιάτη, από τη ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέα Γ. Φαρσακίδη, με τίτλο «Μια επαίσχυντη συμφωνία και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο και μουσική και τραγούδια από την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου, που υπήρξε μαχητής του Λόχου ΕΠΟΝιτών του ΕΛΑΣίτικου Τάγματος στο Χορτιάτη, ο Η. Γκουτζιγιάννης, Γραμματέας της ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Χρ. Κόφφας, στέλεχος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Κ. Αβραμόπουλος.

«Σε μια περίοδο που παγκόσμια ξετυλίγεται μια μεγάλη προσπάθεια από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία να ξαναγραφεί η ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να εξισωθεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό - φασισμό, το βιβλίο του Γ. Φαρσακίδη ρίχνει το επιστημονικό του βάρος στη μεριά της προόδου και της υπεράσπισης της θυσίας των κομμουνιστών και άλλων δημοκρατικών αγωνιστών, στον αγώνα τους για την εξόντωση του ναζισμού», σημείωσε ο Χρ. Κόφφας.

Ο Η. Γκουτζιγιάννης τόνισε: «Η καλύτερη τιμή σήμερα, στην Εθνική Αντίσταση, στα κορίτσια και τα αγόρια, στις γυναίκες και τους άνδρες του μαρτυρικού Χορτιάτη, είναι η αντίσταση στη βαρβαρότητα, η αντίσταση στην εξαθλίωση των εργαζομένων και όλου του λαού, η αντίσταση στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Η πάλη για την εξάλειψη του απάνθρωπου καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά αυτές τις τραγωδίες και τα απίστευτα εγκλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ