Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το άθλιο χαράτσι στα ακίνητα

«Υπέρ» δήλωσε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, «πληρώστε το τέλος» λένε στο λαό ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΣΥ

Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (154) και η ανεξάρτητη Ε. Παπαδημητρίου ψήφισαν χθες το βράδυ στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία με την οποία επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ το βάρβαρο χαράτσι στα ακίνητα. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 142 βουλευτές, του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν τρεις βουλευτές. Παρά το «όχι» στην τροπολογία, το οποίο επιβάλλει η ανάγκη τους να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ καλούν το λαό να πληρώσει μέχρι δεκάρας το χαράτσι.

Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είπε ότι από την τροπολογία δεν εξαιρούνται τα ακίνητα που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο, ενώ εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και των ξενοδοχείων. Κατά τον υπουργό, οι περιπτώσεις όσων είναι άρρωστοι και έχουν μεγάλη ανάγκη το ηλεκτρικό ρεύμα, θα εξεταστούν με την εφαρμοστική εγκύκλιο της τροπολογίας, ενώ επανέλαβε ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα εξεταστεί συνολικά το θέμα της επιβάρυνσης των ακινήτων.

Της χθεσινής ψηφοφορίας είχε προηγηθεί για πολλοστή φορά η γνωστή παράσταση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δήλωναν ότι διαφωνούν δήθεν με το μέτρο και ότι διατηρούν επιφυλάξεις για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Ηταν οι ίδιοι που χτες ψήφισαν με τα δυο χέρια το νέο χαράτσι, όπως έκαναν και στο παρελθόν με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γ. Βούρος, που διέρρεε τις προηγούμενες μέρες ότι μπορεί ακόμα και να παραιτηθεί από βουλευτής, αλλά χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι θα ψηφίσει το χαράτσι, υποστηρίζοντας ότι δίνει «μια ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα ψήφους εμπιστοσύνης που της έχω προσφέρει».

Η Λ. Κατσέλη ευχήθηκε υποκριτικά αυτά να είναι «τα τελευταία έκτακτα οριζόντια μέτρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης και Μ. Ανδρουλάκης, που επίσης ψήφισαν το χαράτσι, πρότειναν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη «συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας» με τη ΝΔ πριν ή μετά από πρόωρες εκλογές. Χτες, εξάλλου, ο Ε. Βενιζέλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη. Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να εξεταστούν οι «προθέσεις» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ