Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια

Την οργανωμένη συλλογική άρνηση πληρωμών που προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχουν υιοθετήσει πολλές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω των Γενικών Συνελεύσεών τους ή των ΔΣ τους. Στο ψήφισμα, με βάση το οποίο έχουν πάρει αποφάσεις 25 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

«Παίρνουμε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα την πληρωμή των χαρατσιών. Στο βαθμό που η Γενική Συνέλευση πάρει αυτή την απόφαση καλούμε τους συναδέλφους κάθε σχολείου σε "επί τόπου γενικές συνελεύσεις", ώστε να υιοθετήσουν μαζικά την απόφαση αυτή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταθέσουν τα χαράτσια στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο σε συντονισμό με άλλα σωματεία, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα θα επιστρέψει τα εντάλματα της φοροληστείας ή θα προβεί σε άλλες ενέργειες που θα σηματοδοτούν την άρνηση πληρωμών (π.χ. κάψιμο κ.ά.)». Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι αποφασίζεται «σε συντονισμό και με άλλα σωματεία εργαζομένων μαζικές παραστάσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις στις κατά τόπου εφορίες. Δεν χωράνε ταλαντεύσεις, δεν χωράνε αυταπάτες. Καμιά συναίνεση - καμιά ανοχή. Παραμερίζουμε κάθε συνδικαλιστική ηγεσία, κάθε διοικητικό συμβούλιο ΕΛΜΕ ή Συλλόγου, που δε θα μπει μπροστά να οργανώσει αυτή την πάλη. Είναι ζήτημα ζωής, ζήτημα επιβίωσης. Από τη στάση που θα κρατήσει ο καθένας σε αυτό το ζήτημα κρίνεται».

Συγκεκριμένα, αποφάσεις, με βάση το παραπάνω ψήφισμα, έχουν πάρει οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Α', Β', Γ' και Ε' Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Β' Μεσσηνίας, Εύβοιας, Γ΄ και Στ' Αθήνας, Δ' Ανατ. Αττικής, Γ΄ Δυτ. Αττικής, Λέσβου, Β' Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς, Εορδαίας, Ζακύνθου και οι Σύλλογοι «Μιχάλης Παπαμαύρος» (Ηλιούπολης), «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση), Σαλαμίνας, «Ελλη Αλεξίου» (Περιστερίου), Χανίων, Θεσπρωτίας, Λέσβου, «Θουκυδίδης» (Αργυρούπολη - Αλιμος - Ελληνικό). Στη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που έγινε το Σάββατο, κατατέθηκε το ψήφισμα και στηρίχτηκε από 27 ΕΛΜΕ.

Τελικά, η Γενική Συνέλευση προέδρων πήρε απόφαση «να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα την πληρωμή των χαρατσιών», με ένα κείμενο που διαφοροποιείται όμως στο πολιτικό του πλαίσιο από αυτό του ΠΑΜΕ. Να θυμίσουμε ότι στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ) είχε αρνηθεί να παρθεί ανάλογη απόφαση, ωστόσο φαίνεται ότι κάτω και από την επίδραση της δράσης του ΠΑΜΕ η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ πήραν τελικά απόφαση.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ κατατέθηκε από 11 ΕΛΜΕ (Πειραιά, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Γ' Δυτικής Αττικής, Ζακύνθου, Πιερίας, Β' Δωδεκανήσου, Α' Κορινθίας, Σάμου) πρόταση για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, η οποία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση: Αποφασίστηκε ότι θα κηρυχτεί 24ωρη απεργία αμέσως, με το που θα ανακοινωθούν απολύσεις ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με το ν.3848/2010, με το που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ