Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Παραμένει η επιλογή για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Για τον επιμερισμό της ζημιάς και τις συνέπειες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ερίζουν οι μερίδες του κεφαλαίου

Φουντώνει ο πόλεμος σε ΕΕ και ΗΠΑ μπροστά στα απανωτά αδιέξοδα που προκύπτουν από την αστική διαχείριση της κρίσης
Φουντώνει ο πόλεμος σε ΕΕ και ΗΠΑ μπροστά στα απανωτά αδιέξοδα που προκύπτουν από την αστική διαχείριση της κρίσης
Φουντώνουν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, πυκνώνουν τα σενάρια γύρω από την ελληνική χρεοκοπία, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να λέει μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα ή αύριο.

Οπως ο ίδιος ισχυρίζεται, «οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά. Απ' ό,τι πληροφορούμαι τώρα έχει ήδη επιτευχθεί μία σύγκλιση θέσεων πάνω σ' αυτό το θέμα και δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες».

Επαναλαμβάνοντας τον εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό για να σκύψει το κεφάλι στα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, διευκρινίζει ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει λογικά να εκταμιευθεί».

Ακόμα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει ότι δρομολογείται η γαλλογερμανική πρόταση για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη και τη θέσπιση ενός νέου οργάνου με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο πρόεδρος της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη προτάσεις για τη στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η έκδοση ευρωομολόγων και η θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η Κομισιόν, δε θα συζητήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Εριδες με δεδομένη τη χρεοκοπία

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, εξετάζουν ένα «τριπλό σχέδιο» που περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του «CNBC», όπου αναφέρεται ότι στην προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που όμως συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, η ΕΕ εξετάζει και το σενάριο της δημιουργίας ενός «νέου σχήματος ειδικού σκοπού», το οποίο θα δημιουργηθεί με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το νέο αυτό σχήμα θα εκδίδει ομόλογα και θα χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράζει κρατικό χρέος χωρών που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. Τα ομόλογα που θα εκδίδει, θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση και έτσι η ΕΚΤ θα προχωρά στο δανεισμό τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Αναλυτές της «UBS», προβλέπουν ότι οι πιθανότητες μιας ελληνικής πτώχευσης τις επόμενες βδομάδες δεν ξεπερνούν το 10% - 20%, αλλά οι πιθανότητες ελεγχόμενης πτώχευσης ως τις αρχές του 2012 είναι της τάξης του 50% - 70%, εφόσον, όμως, ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν, ενώ προειδοποιεί ότι η πιθανότητα νέου κύκλου κρίσης, πριν καλά καλά προλάβει να έρθει η ανάκαμψη, είναι 15%.

Πάντως, δέκα Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι Λαρς Φελντ και Πίτερ Μπόφινγκερ που είναι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης και ο Ζαν Πισανί - Φερί του ινστιτούτου των Βρυξελλών «Bruegel», με κοινή τους επιστολή στους «Financial Times», εκτιμούν ότι «η πολύ περιορισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτάθηκε στις 21 Ιούλη είναι ανεπαρκής» και ζητούν το άμεσο «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Αντιπαραθέσεις εντός της πλουτοκρατίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει «ανόητη ιδέα» την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου. «Αν αυξήσουμε τον όγκο (...) το αποτέλεσμα θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν. Αυτό δεν γίνεται, δεν έχει νόημα».

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, ο Β. Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ (...) ακόμη κι αν ο Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο». Είναι «πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση», σημειώνει ο Β. Σόιμπλε, δείχνοντας εμφανώς την κόντρα ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού έρχεται ως απάντηση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος προχτές δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι περνούν μια οικονομική κρίση που τρομάζει τον κόσμο» και εκτίμησε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δε λαμβάνουν «τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε» αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντίστοιχα, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, υποστήριξε προχτές ότι η κρίση στην Ευρώπη «έχει αρχίσει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη παντού, σε χώρες τόσο απομακρυσμένες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κορέα. Οι Ευρωπαίοι άκουσαν από εμάς το μήνυμα που ακούν από παντού: ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ιαπωνία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα - μετά την Κίνα - με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, ενώ έχει ήδη επενδύσει περίπου 2,68 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας γύρω από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και οι ανταγωνισμοί για την αποφυγή της μεγαλύτερης δυνατής ζημιάς από μια χρεοκοπία, δεν καταγράφονται μόνο μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, ή ΗΠΑ - Ευρωζώνης, αλλά και εντός της Γερμανίας. «Ως εξαγωγική χώρα, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη από ένα σταθερό κοινό νόμισμα. Η μελλοντική ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας εξαρτώνται απ' αυτό, ακόμη κι εδώ στη Γερμανία», λέει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο ίδιος τονίζει ότι «θέλουμε να κρατήσουμε όλες τις χώρες στην ευρωζώνη» αλλά ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι «όλοι θα πρέπει να δείξουν την προθυμία τους να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην Ευρωζώνη», δηλαδή να εφαρμόσουν πιστά τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της δημόσιας τράπεζας KfW, «η συμμετοχή στην ευρωζώνη προσέφερε στη Γερμανία ένα οικονομικό πλεονέκτημα 50 ως 60 δισ. ευρώ το 2009 και το 2010», δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως.

«Μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο δαπανηρή από τη διάσωσή της», προειδοποιεί από την πλευρά του κεφαλαίου ο επικεφαλής του ομίλου «Bosch», Φραντς Φέρενμπαχ. Αντίθετα, το οικονομικό ινστιτούτο «Ifo» εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν επωφελήθηκε από το ευρώ (...) αλλά από τις προσπάθειές της για να περιορίσει τους μισθούς της και τα κόστη της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαντάκωμα για το λαό όποιος συμβιβασμός κι αν γίνει(2012-11-20 00:00:00.0)
Αναζητούν κι άλλα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης(2012-10-05 00:00:00.0)
Πακτωλός από νέα δάνεια στους τραπεζικούς ομίλους(2012-03-01 00:00:00.0)
Νέα μέτρα και γενικευμένη εκποίηση δημόσιας περιουσίας(2011-10-05 00:00:00.0)
Ετοιμα για μπίζνες τα μονοπώλια(2011-07-24 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και αντιθέσεις ενόψει της Συνόδου(2011-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ