Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μεγαλώσουμε τα ζόρια τους

Το δρομολογημένο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με βάθεμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, αναγκαίας και επιβεβλημένης από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων. Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της ομονοούν στην ανάγκη να καταστραφεί κεφάλαιο με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού χρέους, προκειμένου να επιταχυνθεί η - αναιμική ούτως ή άλλως - επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης. Στη βάση αυτής της ενιαίας στρατηγικής, τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον επιμερισμό της ζημιάς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε νέο βήμα στην αστική διαχείριση της κρίσης γίνεται το θερμοκήπιο για την εκκόλαψη νέων αδιεξόδων που αντικειμενικά προκύπτουν σε συνθήκες έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που γίνεται μεγαλύτερος σε συνθήκες κρίσης.

Ολα αυτά αντανακλούνται τόσο στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την περασμένη Κυριακή, όσο και στην αναβολή της Συνόδου Κορυφής που θα αποφασίσει για το εύρος του «κουρέματος» τους ελληνικού κρατικού χρέους. Ο καημός και ο καβγάς τους είναι για τις τράπεζες, συνολικά δηλαδή για την πλουτοκρατία, η οποία αναγκαστικά θα χάσει μέρος των κεφαλαίων της από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στον επιμερισμό αυτής της χασούρας αφορούν τα παζάρια στην ΕΕ και όχι βέβαια τη σωτηρία των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, τα οποία η Ευρωένωση έχει στείλει στο απόσπασμα από γεννησιμιού της και τώρα προσπαθεί να ξεμπερδέψει με κάθε εργατική κατάκτηση.

Η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, προσπαθούν να κάνουν το λαό συμμέτοχο στη συζήτηση για το εύρος της ελληνικής χρεοκοπίας, θέλοντας να τον αποπροσανατολίσουν, να τον φοβίσουν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε πως το «κούρεμα» θα φέρει μικρότερο χρέος και άρα μικρότερα βάρη για το λαό σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του. Λένε ψέματα. Κάθε επιπλέον βήμα προς την ελεγχόμενη χρεοκοπία, συνοδεύεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα που ισοφαρίζουν πολλαπλάσια τη χασούρα των μονοπωλίων από την καταστροφή κεφαλαίου με τη μορφή ομολόγων. Χάνουν μερικά δισεκατομμύρια από το «κούρεμα» και την ίδια ώρα, ντόπιες και ξένες μεγαλοεπιχειρήσεις κερδίζουν από τις ανατροπές πάμφθηνους εργάτες. Βάζουν στο χέρι το φυσικό πλούτο και τις υποδομές που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του λαού, εξασφαλίζοντας προϋποθέσεις για νέο κύκλο υπερκερδοφορίας στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δυο επιλογές έχουν. Η μία, να συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα, να κάνουν πίσω μπροστά στην τρομοκρατία και τις απειλές, να πέσουν στο λάκκο της αυταπάτης ότι η σωτηρία του αστικού πολιτικού συστήματος ταυτίζεται με τη δική τους σωτηρία. Η άλλη, να απορρίψουν την προπαγάνδα ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι το χρέος, να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές για να εμποδίσουν τα μέτρα, να ενισχύσουν το ταξικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή της αστικής πολιτικής και εξουσίας που τους καταδικάζει στην φτώχεια. Με την πάλη τους και με ισχυρό ΚΚΕ να οξύνουν στο έπακρο τα ζόρια που έχει το αστικό πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί την κρίση. Να το καταστήσουν ανίκανο να επιτίθεται στα λαϊκά δικαιώματα, να ανοίξουν αγιάτρευτα ρήγματα που θα το γκρεμίσουν, αποδυναμώνοντας τα κόμματα και τις δυνάμεις στο κίνημα που το υπηρετούν και το στηρίζουν, υποσκάπτοντας τα ίδια τα θεμέλια της εξουσίας των μονοπωλίων για την ανατροπή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ