Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Προσπάθεια ελιγμών απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια

Με πρωτοβουλία στελεχών του ΠΑΣΟΚ συντηρούνται τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας

Εντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο φόντο των νέων αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και των εξελίξεων στην ΕΕ, στο έδαφος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας και της απαξίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του. Μπροστά στα ζόρια να περάσουν τα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία και με στόχο τη θωράκιση του συστήματος και τη διασφάλιση της εξουσίας της αστικής τάξης, υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δημόσιες τοποθετήσεις τους τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί καλούν τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα «πολιτικές πρωτοβουλίες». Τρία είναι τα σενάρια που προκρίνουν με τις παρεμβάσεις τους κυβερνητικά στελέχη.

Το πρώτο παραπέμπει στη διεξαγωγή εκλογών αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας της ΕΕ για τη «διαχείριση του δημοσίου χρέους».

Το δεύτερο αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, που παράλληλα θα θέσει χρονικό ορίζοντα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το τρίτο αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα διλημματικού χαρακτήρα πάνω σε δημοσιονομικό θέμα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης με άρθρο στην ιστοσελίδα του προτείνει τη συγκρότηση «κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον οριστικό διακανονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης του ελληνικού χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αν. Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» σημείωσε: «Αυτό που επιβάλλεται είναι πολιτικές έκτακτης ανάγκης. Το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα δεν επιτρέπει ούτε κομματικές ούτε προσωπικές στρατηγικές. Με αυτή την έννοια θα συμφωνούσα με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο και νομίζω ότι το έχω αποδείξει στην πράξη».

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» τάχτηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη. Τη συγκρότηση ενός «Εθνικού Συμβολαίου Σωτηρίας» που θα συσπειρώσει «πολιτικά τις δυνάμεις του τόπου», πρότεινε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης.

Χτες, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος διέψευσε σενάρια που κυκλοφορούσαν για απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών. Ο ίδιος ωστόσο προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες κατ' ιδίαν συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Ηλ. Μόσιαλος διέψευσε και τις φήμες για αποχώρηση του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «είναι παρών και δεν υπάρχει καμία σκέψη αποχώρησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρά παζάρια και μετά τις εκλογές (2019-09-18 00:00:00.0)
Σχέδια και σενάρια για να τσακίσουν το λαό (2011-11-06 00:00:00.0)
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει για συναίνεση (2011-11-03 00:00:00.0)
Ενισχύουν την εκλογολογία (2007-08-08 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (1996-08-07 00:00:00.0)
Προς "εκλογικό αιφνιδιασμό" (1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ