Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η φτώχεια, το μέλλον παιδιών και εργαζόμενων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι σαρωτικές περικοπές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζει ως συνέχεια και των κυβερνήσεων των «Νέων Εργατικών», έφερε τραγικά αποτελέσματα για το λαό, με μείωση του μέσου εισοδήματος κατά 7% από το 2009 ως το 2012. Την ίδια στιγμή το έλλειμμα, που στο όνομα αυτού προωθήθηκαν οι περικοπές, «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οσον αφορά την πτώση του εισοδήματος των Βρετανών εργαζομένων, σύμφωνα με τις προβολές του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IFS), είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και 35 χρόνια. Ως συνέπεια, σύμφωνα με την έκθεση, 600.000 παιδιά επιπλέον θα περιπέσουν σε φτώχεια και ακόμη 800.000 ενήλικες. Η Βρετανία αναμένεται στα τέλη του 2013 να έχει συνολικά 3,1 εκατομμύρια παιδιά που θα ζουν στη φτώχεια, δηλαδή σε νοικοκυριά που θα έχουν εισόδημα ίσο ή χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Το επίπεδο - ρεκόρ του πληθωρισμού, σχεδόν 5%, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα λιτότητας, που μεταφράζεται κυρίως στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, εξηγεί σε μεγάλο μέρος το φαινόμενο, επισημαίνει το IFS και προβλέπει ότι το εν λόγω ποσοστό θα έχει φτάσει το 23% το 2020, αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το έλλειμμα τρέχει ιλιγγιωδώς παρά τα μέτρα, αφού κατά το μήνα Αύγουστο το έλλειμμα άγγιξε τα 13,8 δισεκατομμύρια λίρες ή 15,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 2 δισ. σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, πριν δηλαδή από την εφαρμογή των δρακόντειων περικοπών. Οι δημοτικές βιβλιοθήκες κλείνουν κατά εκατοντάδες, τα κοινωνικά επιδόματα μειώνονται και 110.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν εντός του καλοκαιριού στο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ