Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οχι στη λιτότητα, την κρίση τους δε θα την πληρώσουμε εμείς». Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα των άνω των 200 συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε πολλές γαλλικές πόλεις και διοργανώθηκαν από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα συλλαλητήρια συνοδεύτηκαν από απεργίες σε συγκεκριμένους κλάδους: Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο ταχυδρομείο και στα σχολεία, τα οποία, βέβαια, λειτούργησαν με το προσωπικό ασφαλείας όπως προβλέπει νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί υπό την Προεδρία Σαρκοζί.

Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν μεγάλη αν και δεν έφτασε τα επίπεδα των μεγάλων κινητοποιήσεων, του περυσινού φθινοπώρου, ενάντια στην αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εντούτοις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προανήγγειλαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι οι περικοπές προσωπικού στο όνομα της λιτότητας και της αναγκαιότητας «μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα από περιστολή των κρατικών δαπανών» έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε τομείς, όπως η Εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Φιγιόν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να αποφύγει περαιτέρω εντάσεις, προσπάθησε, χτες, να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι γίνεται προσπάθεια «ισοσκελισμού των βαρών». Ετσι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμφώνησε στην επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα: 3% για εισοδήματα πάνω από 250.000 ευρώ και 4% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ