Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διογκώνεται η οργή κατά του στρατού

ΚΑΪΡΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένα είναι τα πνεύματα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου χτες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις νεκρώσιμες ακολουθίες για 17 από τα 26 θύματα των αιματηρότατων επεισοδίων της Κυριακής ανάμεσα σε Κόπτες διαδηλωτές και δυνάμεις του στρατού. Μετά από τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων (που ήταν και χριστιανοί κα μουσουλμάνοι) ότι ο στρατός προκάλεσε με τους χειρισμούς του το αιματοκύλισμα (προφανώς για να καταστήσει απαραίτητη την παραμονή του στην εξουσία ως εγγυητή ασφάλειας), μέλη της ιατροδικαστικής ομάδας που εξέτασε τις σορούς των νεκρών επιβεβαίωναν ότι οι περισσότεροι έφεραν βαριά τραύματα (από τα οποία πέθαναν κιόλας) επειδή οχήματα του στρατού σχεδόν πέρασαν από πάνω τους!

Το κλίμα αβεβαιότητας ενέτεινε η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διοικεί τη χώρα. Εντούτοις, το πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι ο αλ Μπιμπλάουι υποστήριξε ότι «αν και δεν υπάρχουν άμεσες ευθύνες, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, σε τελική ανάλυση, για τα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής». Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ο στρατός δεν δέχτηκε την παραίτηση Μπιμπλάουι, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν ξέρει τι να κάνει». Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και για άλλες παραιτήσεις από την κυβέρνηση, μια φήμη που κυκλοφορούσε, χτες, στο Κάιρο.

Η στρατιωτική ηγεσία κατηγορείται από σύσσωμη την πολιτική αντιπολίτευση, με εξαίρεση τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ότι συνεχίζει την πολιτική Μουμπάρακ και γραπώνεται από την εξουσία παρατείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα στρατοδικεία, υιοθετώντας νόμους απονομιμοποίησης των απεργιών και αδιαφορεί για τα μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα των Αιγυπτίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ