Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο διχοτόμησης

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Κατηγορηματικά απέρριψε χτες η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, την πιθανότητα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου ή της χορήγησης ειδικού καθεστώτος στο βόρειο, σερβοκατοικούμενο τμήμα.

«Δεν θα υπάρξει ειδικό καθεστώς, ούτε διχοτόμηση, ούτε ανταλλαγή εδαφών. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σχέδια αυτά του περασμένου αιώνα. Οικοδομούμε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είναι ο "χρυσός κανόνας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ισχυρίστηκε η πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα, όπου συμμετείχε στο Φόρουμ «Πράγα 2000», που διοργανώνει τα τελευταία 15 χρόνια ο πρώην Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ (πρωτεργάτης της αντεπανάστασης). Η Γιαχγιάγκα τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης τοπικών εκλογών στις περιοχές, όπου η πλειοψηφία είναι Σέρβοι «ώστε να εκλεγούν άνθρωποι που μιλούν στο όνομα της κοινότητάς τους και ταυτόχρονα σέβονται τους νόμους».

Με αφορμή την αύξηση της έντασης από τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων για την εμφάνιση Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών στα επίμαχα φυλάκια κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία, η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα φυλάκια «ήταν ανοιχτή πύλη για λαθρεμπόριο και επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος».

Στο μεταξύ, ο ειδικός ερευνητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι, σημείωσε χτες ότι στο προτεκτοράτο «δεν μπορεί να εδραιωθεί δημοκρατική κοινωνία, αν το σύνολο των πολιτών δεν έρθει αντιμέτωπο με την αλήθεια για τα εγκλήματα σε βάρος του μη αλβανικού πληθυσμού κι αν δεν δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα». Κατέληξε έτσι υπογραμμίζοντας ότι «ήταν ευρέως γνωστές» οι κατηγορίες που ανέπτυξε στη γνωστή πολύκροτη έκθεσή του, όπου κατηγορεί τη σημερινή ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και ανώτερα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ για το εμπόριο οργάνων απαχθέντων Σέρβων και μη Αλβανών, στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ