Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Νέες δηλώσεις στήριξης των εισαγγελικών και αστυνομικών παρεμβάσεων στα σχολεία είχαμε χτες στη Βουλή, από την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην παρέμβασή της στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου έχει ενταχθεί τροπολογία του υπουργείου της για τη διευκόλυνση εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ, που μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σπύρου Χαλβατζή, απαίτησε το σταμάτημα της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων αλλά και των προβοκατόρικων πρακτικών.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, που χαρακτήρισε «ντροπή την κατάσταση στην Παιδεία», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «βανδαλισμοί καταστροφές και βίαιες συμπεριφορές μέχρι τα όρια ποινικού δικαίου». Συνολικά, ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές «δεν αντιμετωπίζονται με εισαγγελέα και αστυνομία» αλλά «με παιδαγωγικές πρακτικές», όμως όταν υπάρχουν «ακραία φαινόμενα οφείλει η πολιτεία να προστατεύσει την περιουσία και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Αιτιολογώντας την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το νόμο για τα ΑΕΙ, είπε πως «η εφαρμογή του δεν είναι επιλεκτική δυνατότητα για κανέναν» και πως «το υγιές πανεπιστήμιο, οι υγιείς δυνάμεις θα δώσουν δείγματα και παραδείγματα συμπεριφοράς προς όλη την ελληνική κοινωνία το διαφωνώ ή συμφωνώ είναι συζήτηση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «ύστερα από ένα νεύμα του υπουργείου Παιδείας καλούνται γονείς, καθηγητές, μαθητές, στα Τρίκαλα να καταθέσουν για τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σχολείων από μαθητές. Αλήθεια από την έναρξη του έτους όπου δεν έχουν βιβλία ή τους λείπουν πάρα πολλά βιβλία, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες μαθητοώρες γιατί δε συγκινήθηκε κανένας δικαστικός λειτουργός; Γιατί, ενώ υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς κανείς δεν κινήθηκε, καμιά διαδικασία έστω για τα μάτια του κόσμου;». Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «και η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ένα ταξικό σύστημα δεν είναι τυφλή, βλέπει ό,τι θεωρεί ότι πρέπει να δει, με βάση εντολές, οδηγίες από πολιτικούς προϊσταμένους». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι «τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης», ζητώντας «να σταματήσει να κρύβεται δήθεν πίσω από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Θύμισε, μάλιστα, ότι «καταγγείλαμε μυστικές υπηρεσίες και προβοκάτορες που σε κάθε αγώνα, σε κάθε κινητοποίηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν τους αγώνες», ενώ απαίτησε η κυβέρνηση «να καταργήσει και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που στήνει μαθητοδικεία».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα ΑΕΙ, ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε αρχικά ότι «δεν μπορεί να εισαχθεί τροπολογία σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο», ενώ απαντώντας στα όσα είπε η υπουργός περί «υγιών δυνάμεων» επισήμανε ότι «το ύφος και ο τρόπος που το διατύπωσε μας γυρίζει πίσω 45 χρόνια όταν την Πρωτοχρονιά του 1965 ο τότε βασιλιάς Γλύξμπουργκ στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του χώρισε την Ελλάδα στις υγιείς δυνάμεις και τα μιάσματα. Επιστρέφουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς». Η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχει ξεκινήσει η διανομή των μαθητικών εισιτηρίων (2012-10-11 00:00:00.0)
Οι ΠΑΣΟΚοι προστάτες του ΛΑ.Ο.Σ. (2011-11-17 00:00:00.0)
Ανύπαρκτη η αποκατάσταση των πυρόπληκτων (2008-04-24 00:00:00.0)
Προβοκατόρικα «λάθη» του «ΑΝΤ1» (2004-01-22 00:00:00.0)
Συγκλονίζουν τη χώρα οι αγώνες για την παιδεία (1998-11-27 00:00:00.0)
Καλοκαιρινή αντιεκπαιδευτική επίθεση (1998-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ