Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Χιμάνε με λύσσα στις λαϊκές συνειδήσεις

Οργιο συντονισμένης τρομοκρατίας και εκβιασμών για να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα που φέρνει μαζί της η νέα δανειακή σύμβαση

Η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου απειλεί και εκβιάζει το λαό. Απάντηση με ένταση της πάλης για εμπόδισμα των μέτρων και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου απειλεί και εκβιάζει το λαό. Απάντηση με ένταση της πάλης για εμπόδισμα των μέτρων και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Μετά την Κομισιόν, η οποία ήρθε να συνδράμει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, ανακοινώνοντας την προηγούμενη βδομάδα αναστολή για ένα τρίμηνο της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, την Κυριακή ήρθε και το ΔΝΤ να παίξει τον ίδιο ρόλο. Στην έναρξη μιας βδομάδας κατά την οποία συγκυβέρνηση και βιομήχανοι φιλοδοξούν να βάλουν στις ράγες σοβαρές ανατροπές στους μισθούς, για να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκάλυψε εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, όπου εκφράζονται αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής, που το ίδιο εκπόνησε μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για να αποφευχθεί χρεοκοπία και να τηρηθούν οι στόχοι. Μπαίνοντας στο «ζουμί», το ΔΝΤ φέρεται να επικρίνει τον «αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και τις χαμηλότερες των στόχων εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων, πιέζοντας για επιτάχυνση των μέτρων που ισοπεδώνουν τη λαϊκή οικογένεια.

Αντίστοιχο ήταν και το σκεπτικό της Κομισιόν, η οποία, διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η δόση των 5 δισ. ευρώ (από το πρώτο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ) που επρόκειτο να καταβληθεί το Δεκέμβρη, μετατίθεται για το Μάρτη και η μεθεπόμενη των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για Μάρτη, θα καταβληθεί τον Ιούνιο. Κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «αν η αποστολή (της τρόικας στην Ελλάδα) στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το έγγραφο του ΔΝΤ, η επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων προϋποθέτει είτε νέα μέτρα λιτότητας, είτε μεγαλύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, είτε μεγαλύτερα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ. Καθόλου τυχαία, την ίδια μέρα της διαρροής στο «Spiegel», ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέφρασε δημόσια την αμφιβολία για το εάν επαρκεί το κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, προσθέτοντας ότι «ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη απομείωση», η οποία όμως «θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων», μεταξύ αυτών και «μισθολογική προσαρμογή», παραπέρα πετσόκομμα δηλαδή των μισθών.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι οι αντεργατικές αντιλαϊκές ανατροπές είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο στην Ελλάδα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Επιβεβαιώνουν ακόμα ότι η χασούρα του κεφαλαίου από το «κούρεμα» αντισταθμίζεται με μέτρα που φτηναίνουν κι άλλο τους εργάτες για τα μονοπώλια.

Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να γονατίσει το λαό, με όχημα τις επόμενες δόσεις του δανείου από την τρόικα, έσπευσαν να συνδράμουν και ο Νικολά Σαρκοζί με την Αγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο, ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής για την ανταγωνιστικότητα στις 30 Γενάρη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), πρέπει να γίνει σύντομα, διαφορετικά η Ελλάδα δε θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Πρέπει να δούμε πρόοδο όσον αφορά την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στη χώρα και ότι στόχος της ΕΕ είναι να μη χρειαστεί να αποχωρήσει καμία χώρα από το ευρώ. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε κάλεσε και αυτός να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο σχέδιο δανειοδότησης της Ελλάδας, προσθέτοντας με νόημα: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Ακόμη και όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια της κρίσης».

Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν ακόμα την υπογραφή του διακυβερνητικού «συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενοποίησης», το αργότερο έως την 1η Μάρτη, για να αποκτήσουν οι αστικές κυβερνήσεις και τα μονοπώλια ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο στη λυσσαλέα επίθεση ενάντια στους λαούς. Σε ό,τι αφορά το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας δήλωσαν έτοιμοι να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής των κεφαλαίων στο νέο Ταμείο, που θα οδηγήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία χώρες όπως η Ελλάδα.

Για να θολώσουν τα νερά ως προς τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και τις αιτίες της κρίσης, συμφώνησαν ακόμα στην επιβολή ενός φόρου (Τόμπιν) επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι προτάσεις γι' αυτό το θέμα αποφασίστηκε να κατατεθούν από τους υπουργούς Οικονομίας ως τις αρχές του Μάρτη και αν δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία των «27», η εφαρμογή του μέτρου να προχωρήσει για τις χώρες Ευρωζώνης.

Σενάρια γύρω από την ελληνική χρεοκοπία

Τροχιοδεικτικές για ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή κεφαλαίου με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού χρέους, έριξε και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμες Φουστ, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη, αλλά εκτιμά ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν σωστή επιλογή, αφού οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα κόστη παραμονής, μιλώντας πάντα από τη σκοπιά των κυρίαρχων μερίδων του κεφαλαίου.

Στην ίδια συζήτηση, που κορυφώνεται ενόψει του μνημονίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, παρενέβη την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας από τη Ν. Αφρική ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους (να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ), εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό».

Η ίδια δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2012 θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω και επιβεβαιώνοντας το συγχρονισμένο χαρακτήρα της κρίσης είπε ότι «οι αφρικανικές χώρες θα υποφέρουν αν δεν ρυθμιστεί το 2012 η κρίση του ευρώ».

Η αποβολή μιας χώρας από την ΟΝΕ θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, προειδοποίησε στο μεταξύ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, σύμφωνα με την «Deutsche Welle». Στον αντίποδα, ο Χορστ Ζίχοφερ, πρόεδρος του CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα προκαλούσε ζημιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή καταστροφή της ΕΕ».

Αναζητούνται νέοι συμβιβασμοί

Μέσα σ' αυτό το κλίμα των αδιεξόδων, των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων, πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν νέοι πρόσκαιροι συμβιβασμοί για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για την ανταγωνιστικότητα στις 30 Γενάρη. Μετά τη συνάντηση Μόντι - Σαρκοζί την περασμένη Πέμπτη, χτες συναντήθηκαν Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι θα επισκεφθούν μαζί τη Ρώμη, για να νέες διαβουλεύσεις στις 20 Γενάρη. Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Επαληθεύοντας τις ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, χτες, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ φιλοξένησε στο Λονδίνο μια συνάντηση φιλελεύθερων Ευρωπαίων πολιτικών, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκέμβρη, επί του σχεδίου για αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο των κρατών της ΕΕ και για την οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ.

Την ίδια ώρα, και απαντώντας στην πρόθεση Γαλλίας - Γερμανίας να επιβάλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε μιλώντας στο BBC ότι «αν οι Γάλλοι θέλουν να επιβάλουν έναν τέτοιο φόρο στη χώρα τους, είναι ελεύθεροι να το κάνουν», συμπληρώνοντας ότι η ιδέα ενός νέου ευρωπαϊκού φόρου, που δε θα επιβληθεί σε όλα τα κράτη, είναι παράλογη και θα την μπλοκάρει. «Αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν συμφωνήσει ταυτόχρονα σε έναν τέτοιο φόρο, τότε δεν θα το προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικές των εσωτερικών αντιθέσεων στην ΕΕ είναι και οι δηλώσεις Πρόντι στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ότι καθήκον της Γαλλίας είναι η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας «και όχι να γίνεται η ρεζέρβα της Γερμανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ