Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλαδα - τουρκια - κυπρος - αιγυπτος
Φουντώνουν τα «παιχνίδια» με την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ

Υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω και εξαίρεση της Ελλάδας από σχετική πρόταση της Αιγύπτου για συνομιλίες

Σε νέα, έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου προχώρησε χτες η Τουρκία, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Ρω. Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου «S-70B6 Seahawk» εισήλθε στο FIR Αθηνών (διεθνής εναέριος χώρος όπου την ευθύνη για τις πτήσεις την έχει ο πύργος ελέγχου των Αθηνών) στις 14:51 και στη συνέχεια, στις 15:24, αφού παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από το έδαφος της Ρω, στα 200 πόδια (περίπου 65 μέτρα) για να εξέλθει από το FIR Αθηνών στις 15:30.

Στην περιοχή έσπευσε ζεύγος αεροσκαφών αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, που προσέγγισαν σε απόσταση περίπου 5 ν. μιλίων το τουρκικό ελικόπτερο, πριν αυτό απομακρυνθεί από την περιοχή. Η τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο προς την πλευρά της Ρόδου, σε μια προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στην περιοχή. Πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να εξουδετερώσει το δικαίωμα στην ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου ή έστω αυτή να αφορά μόνο μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο Μεγίστη και να εξαιρεθούν τόσο η Ρω από τα δυτικά, όσο και η Στρογγύλη από τα ανατολικά.

Ενας τέτοιος περιορισμός θα οδηγούσε στην αποκοπή της ΑΟΖ του Καστελόριζου από την ΑΟΖ της Ρόδου, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΑΟΖ του Καστελόριζου, σε πλήρη ανάπτυξη με βάση τη μέση απόσταση που καθιερώνει το Δίκαιο της Θάλασσας, καλύπτει ένα θαλάσσιο χώρο έκτασης περίπου όσο η Πελοπόννησος και είναι ο «κρίκος» που ενώνει την Ελληνική με την Κυπριακή, καθώς και με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μάλιστα, πρόκειται για μια περιοχή που εικάζεται ότι διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Η τουρκική ενέργεια, όπως εκτιμάται, δεν είναι άσχετη με την κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία, υιοθετώντας τις τουρκικές θέσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ζήτησε από την Κύπρο και την Τουρκία την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς σ' αυτές να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, αμφισβητώντας έτσι την ΑΟΖ του Καστελόριζου, η οποία αποκόπτει την ΑΟΖ της Τουρκίας από την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή παραβίαση εκδηλώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση στην Αθήνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, καθώς και ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ισραηλινός υπουργός θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι το παραπέρα βάθεμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία αυτή συνδέεται και με την προετοιμασία των ΗΠΑ - Ισραήλ για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν.

Συμφωνίες για αμυντική συνεργασία, προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών υπέγραψε χτες και η Κύπρος με το Ισραήλ, κατά την επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Κύπριου υπουργού Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ