Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κάνουμε το βήμα της αντεπίθεσης!

Με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Καλλιθέας συνομίλησε χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του

Ωρα 7 χτες το πρωί, στη ΔΕΗ περιοχής Καλλιθέας οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποδεχτεί τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον οποίο συζήτησαν για τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται και την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, εμφανώς αγανακτισμένοι. Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση και εν μέσω της αναστάτωσης που προκάλεσαν απροσδόκητες βλάβες στο δίκτυο, ένας εργαζόμενος ψιθυρίζει σε ένα συνάδελφό του: «Κανένας άλλος δεν κατεβαίνει εδώ να πει ένα λόγο, μόνο το ΚΚΕ...» και εκείνος του απαντά: «Γιατί μήπως κατεβαίνουν αλλού; Προεκλογικά και αν...».

Λίγο αργότερα, αρχίζοντας να μιλά στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους ο Σπ. Χαλβατζής θα αναφέρει: «Εμείς δεν ερχόμαστε μόνο σε προεκλογικές περιόδους, όσο μπορούμε ερχόμαστε σε επαφή, λέμε τις θέσεις μας, ακούμε παρατηρήσεις και προσπαθούμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, να προωθούμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

Από εκεί και έπειτα η συζήτηση «άναψε» για μια περίπου ώρα. Ο Σπ. Χαλβατζής ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας κατ' αρχήν την ανάγκη να «τιναχτεί η σκόνη που μαζεύτηκε στους ώμους από την αδράνεια και να δούμε τι θα κάνουμε».

«Είναι επίκαιρο - τόνισε εν συνεχεία - το πρόβλημα με τις αλλαγές, τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται σε όλο το καπιταλιστικό σύστημα. Εχουν ξεκινήσει μια συνολική επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στις κατακτήσεις της, που ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων του κινήματος και του αντίπαλου δέους, των χωρών του σοσιαλισμού, που υποχρέωναν τις αστικές δυνάμεις να δώσουν κάτι περισσότερο από την κλεμμένη υπεραξία του εργάτη».

«Το ερώτημα είναι - συνέχισε - τι θα κάνει η εργατική τάξη, πως θα δει τα μέτωπα, τις συμμαχίες της απέναντι σ' αυτή την επίθεση».

Περιγράφοντας τα «μέτωπα», όπου εκδηλώνεται η επίθεση αυτή, ο Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε μεταξύ άλλων τις εργασιακές σχέσεις και την ανατροπή τους. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το «νομοσχέδιο για την Υγεία που αποτελεί ένα ραγδαίο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα της Υγείας, τον οποίο φρόντισαν πρώτα να υποβαθμίσουν και να συρρικνώσουν».

«Οι επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου είναι συγκεκριμένες: Να ιδιωτικοποιήσει ό,τι είναι δημόσιο,αφού έχουν συκοφαντήσει το δημόσιο τομέα ότι δεν είναι παραγωγικός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν αποδίδει και το ΚΚΕ προσπαθεί να δείξει σε όλους τους εργαζόμενους ότι αυτή η εικόνα είναι συκοφαντική και πλαστή», συμπλήρωσε σ' αυτό σημείο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημόσια Παιδεία, ένας ακόμα «τομέας που υποβαθμίζεται και συκοφαντείται. Εξευτελισμός και εκεί στο περιεχόμενο, στη λειτουργία, αλλά και στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών».

Ο Σπ. Χαλβατζής ενημέρωσε τους εργαζόμενους και για τις «συστάσεις» του ΕΚΟΦΙΝ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συνάδελφοι του κ. Παπαντωνίου παρότρυναν για ακόμα πιο σφιχτή οικονομική πολιτική γιατί, λένε, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας. Αλλη μια τριετία λιτότητας. Του είπαν καλά πήγατε αλλά συνεχίστε, ξεπουλήστε τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρχει ΟΤΕ, ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ».

«Η επίθεσή τους αναπτύσσεται σε όλη τη γραμμή», συνέχισε και αναφέρθηκε στον «τρομονόμο», λέγοντας: «Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να εγκαταστήσουν και στη χώρα μας όλους τους μηχανισμούς της βίας, της καταστολής. Θέλουν να προωθήσουν τον τρομονόμο. Και υπάρχει ένα πρόβλημα, δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα και αίμα, πώς θα περιφρουρηθούν; Είναι και τα ζητήματα τρομοκρατίας και στους χώρους δουλιάς και με τους οικονομικούς μετανάστες αλλά και με τις γενικότερες δραστηριότητες του κινήματος και των κομμάτων».

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει η αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι δε γίνεται προς όφελος του λαού, αλλά προωθούν ένα Σύνταγμα στα μέτρα του γερμανικού αντιδραστικού Συντάγματος. Εκτενή αναφορά έκανε στο άρθρο 28 και την «υποχώρηση σα θέματα εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας», αφού πλέον κάθε ρύθμιση της ΕΕ θα υπερτερεί του εθνικού δικαίου. Για το άρθρο 24 σημείωσε πως «υπήρχε μια γραμμή άμυνας για τα δάση και το περιβάλλον κι αυτό το σαρώνουν».

Με αφορμή την αναφορά στο άρθρο 24 ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε και γενικότερα για το περιβάλλον υπογραμμίζοντας πως: «Εμείς πάντα λέγαμε ότι αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ότι προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι ιμπεριαλιστές πήγαν και κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία, καταστρέφοντας και το περιβάλλον με συνέπειες μακροχρόνιες. Οι πολυεθνικές, εδώ και χρόνια ταΐζουν τον κόσμο με μεταλλαγμένα προϊόντα γιατί επιδιώκουν το μέγιστο ποσοστό κέρδους».

Καταλήγοντας, απηύθυνε στους εργαζόμενους το ερώτημα: «Απέναντι σε όλα αυτά τι θα κάνουμε;» και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να υψωθεί ένα μέτωπο των εργαζομένων του λαού, της νεολαίας, μια συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων. Υπάρχουν περιθώρια με την ενότητα, τη συσπείρωση, τον αγώνα και να αναστείλουμε αντεργατικές επιθέσεις και να ανοίξουμε ένα δρόμο για κατακτήσεις. Μιλάμε για λαϊκή εξουσία, για τη διαμόρφωση μιας λαϊκής οικονομίας, με τομείς όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυχεία, μεταφορές, εμπόριο να βρίσκονται στα χέρια αυτής της εξουσίας».

«Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα, από τα σωματεία και παραπάνω. Υπάρχουν δυνατότητες, φτάνει οι εργάτες να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους. Να κάνουμε το βήμα λοιπόν», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ