Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκατάστατα ναρκωτικών και στις φυλακές;

Το ενδεχόμενο να μπουν υποκατάστατα ναρκωτικών ουσιών και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μέσω του ΟΚΑΝΑ και η δραστηριοποίηση διάφορων και αμφιλεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στον τομέα της πρόληψης και της απεξάρτησης μες στις φυλακές, δημιουργεί το σύμφωνο συνεργασίας, που υπέγραψαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της πρόληψης και της περίθαλψης των κρατουμένων, προχωρεί η συνεργασία του υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ, η οποία υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει αρχικά, πιλοτικά για τους κρατούμενους και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, Πάτρας και Κομοτηνής, με σκοπό να εξαπλωθεί και σε άλλα καταστήματα, εφ' όσον κριθεί αναγκαίο.

Η παρέμβαση αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στοχεύει στην αξιολόγηση, πρόληψη και αντιμετώπιση μεταδιδόμενων νοσημάτων (AIDS, ηπατίτιδες, φυματίωση κ.λπ.). Στη δυνατότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής, καθώς και στη μείωση των θανάτων κρατουμένων που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή και με άλλες αιτίες. Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ χορηγούν υποκατάστατα, τα οποία δεν αποσκοπούν στην πλήρη αποχή από τις ουσίες, αλλά στη συντήρηση του χρήστη και τον εγκλωβισμό του στην τοξικοεξάρτηση μέχρι την τελευταία του πνοή. Τα παραπάνω γίνονται στο όνομα της μείωσης της βλάβης και της μείωσης των θανάτων.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Πεταλωτής, αναφέρει ότι η συνεργασία αυτή με τον ΟΚΑΝΑ θα συνεχιστεί «με πανεπιστημιακές κλινικές, νοσοκομεία και ιδιωτικούς φορείς, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στα καταστήματα κράτησης». Ο Γ. Πεταλωτής επαίρεται κιόλας πως σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, βρίσκει «έξυπνες» στρατηγικές συνεργασίες(!) για να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, στα καταστήματα κράτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ