Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»
Στόχος η μείωση των μισθών κατά 20%

«Η επίτευξη της μείωσης του μισθολογικού κόστους και των λοιπών παροχών κατά 20%» είναι ο στόχος της εργοδοσίας της Εθνικής Ασφαλιστικής (θυγατρική του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας) η οποία κατήγγειλε την τελευταία επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ) και όλους τους όρους των προηγούμενων συμβάσεων από το 1978 μέχρι τώρα, που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη το Σωματείο κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο.

Η εργοδοσία δικαιολογεί την ενέργειά της αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία που «διέρχεται τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της» και λέγοντας πως για την Εθνική Ασφαλιστική «μετά και το PSI, η συνολική επιβάρυνση αναμένεται να υπερβεί τα 375 εκατομμύρια ευρώ». Παραπέρα, χρησιμοποιεί όλα τα αντεργατικά εργαλεία που της προσφέρει το δεύτερο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι από 14 Φλεβάρη 2012 και μετά «δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα έτη υπηρεσίας». Αυτό θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013 και για όσο το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο του 10%.

Τα παραπάνω περιγράφονται στο κείμενο της καταγγελίας της ΕΣΣΕ και δείχνουν ότι το κεφάλαιο μεταφέρει ατόφιο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργατών και ότι και το λεγόμενο PSI (κούρεμα) θα πληρωθεί από τις τσέπες των εργαζομένων. Ολα αυτά τα χρόνια οι τραπεζικοί όμιλοι έβγαζαν αμύθητα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων συνολικά. Σήμερα χρησιμοποιούν την κρίση για να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία θεωρεί υψηλούς τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι και ουσιαστικά εμφανίζει ως παθογένεια του υπάρχοντος συστήματος να επιβραβεύει «την αρχαιότητα και όχι την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα». Θεωρεί μονόδρομο τη μείωση των μισθών για την «ευημερία της εταιρείας και του προσωπικού της» (!) αλλά δεν αποκλείει τις απολύσεις όταν λέει ότι «ευελπιστούμε δε, ότι θα συντελέσει (σ.σ. η μείωση των μισθών) στην αποφυγή ανάγκης επιλογής άλλων πλέων δυσμενών».

Χαρακτηριστικό του νέου μισθολογίου που προτείνει είναι η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ του πρώτου και του καταληκτικού μισθού. Ο εισαγωγικός βασικός μισθός είναι 970 ευρώ μεικτά και στο καταληκτικό κλιμάκιο, το 41ο, είναι 1.295 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ