Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνεχίζεται η απεργία στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Δε φτάνει που οι εργάτες δουλεύουν με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, η εργοδοσία ζητά να τους δίνει πενιχρούς μισθούς

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο
Πέντε μέρες έξω από την πύλη του εργοστασίου ανακύκλωσης (ΕΠΑΝΑ ΑΕ συμφερόντων Μπόμπολα) στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου έκλεισαν χθες οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας να απεργούν ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν (τρεις) και να μην προχωρήσει η επιχείρηση στη μείωση των μισθών (22%) που εφάρμοσε το τελευταίο 15ήμερο του Μάρτη. Οι απεργοί συνεχίζουν έχοντας στο πλάι τους από την πρώτη στιγμή την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ.

«Και ένας χρόνος να περάσει εδώ θα είμαστε απ' έξω από την πύλη» δήλωσε στο «Ρ» η Δέσποινα Ρουσάκη εργαζόμενη 1,5 χρόνο στο εργοστάσιο προσθέτοντας: «Δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες με ιατρικά απόβλητα, ψόφια ζώα, ποντίκια κτλ. Μια φορά τρυπήθηκε το δάχτυλο από κάτι και για ένα μήνα έπαιρνα αντιβίωση με χέρι και δάχτυλα πρησμένα, όμως συνέχιζα να δουλεύω» μας δήλωσε και πρόσθεσε: «Με αυτές τις συνθήκες από 750 που ήταν ο μισθός μου θέλουν να δουλεύω με 580 ευρώ. Πώς να τα βγάλουμε πέρα όταν έχουμε ενοίκιο να πληρώνουμε, λογαριασμούς. Και έχω μια κόρη που σπουδάζει και ένα γιο άνεργο. Ας έρθει να δουλέψει με τόσα λεφτά και σε τέτοιες συνθήκες ο ιδιοκτήτης της ΕΠΑΝΑ ΑΕ να μας πει αν θα τα βγάζει πέρα».

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και το Πάσχα εδώ θα είμαστε» δήλωσε στο «Ρ» και η Αννα Καλοψινάκη, πέντε χρόνια εργαζόμενη στην συγκεκριμένη επιχείρηση, προσθέτοντας: «με 500 ευρώ πώς θα συντηρήσω δυο παιδιά και με τον άνδρα μου άνεργο;». Αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας εξηγεί: «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και αναγκάζονται μόνοι τους να κάνουν κάποια εμβόλια φοβούμενοι όχι μόνο για την δική τους υγεία αλλά μην κολλήσουν τα παιδιά τους, τις ίδιες τις οικογένειές τους. Και ξέρετε τόσα χρόνια εργαζόμασταν χωρίς να παίρνουμε κανένα επίδομα απ' όσα δικαιούμαστε όπως για ανθυγιεινή εργασία, επίδομα γάμου, παιδιών κ.ά. Επίσης θεωρητικά έχουμε γιατρό, όμως 4 μήνες είχαμε να τον δούμε στο εργοστάσιο».

Τέλος αναφερόμενη στο ζήτημα της αλληλεγγύης, τόνισε: «Για μας είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη και συμπαράσταση του κόσμου, άλλων εργαζομένων. Η αλληλεγγύη, μας δίνει ακόμα περισσότερο πείσμα και δύναμη να συνεχίσουμε» κατέληξε.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση συνεχίζει τις προσπάθειες να χτυπήσει τον αγώνα των εργαζομένων. Αφού πρόσφατα πρότεινε μείωση των μισθών κατά 20% (αντί για 22%) χτες με εξώδικο απειλεί ότι αν δε σταματήσει η απεργία «θα προβεί στη δικαιοσύνη». Την καλύτερη απάντηση στα τρομοκρατικά διλήμματα της εργοδοσίας ήρθαν να δώσουν εργαζόμενοι που ενώ αρχικά κάτω από την πίεση υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, έχουν ήδη ζητήσει την ακύρωση της υπογραφής τους και από χθες βρίσκονται και αυτοί στο πλάι των απεργών συναδέλφων τους.

Δύναμη στους απεργούς δίνει η έμπρακτη συμπαράσταση που εκφράζουν όλο και περισσότεροι φορείς, όπως το σωματείο εργαζομένων και εργατοτεχνιτών στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, οι Λαϊκές Επιτροπές Νέας Αλικαρνασσού και Μαλεβιζίου κ.ά. Ηδη το περασμένο Σάββατο η σωματειακή επιτροπή στην ανακύκλωση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ) μαζί με τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πύλη με πλήθος εργαζομένων, νεολαίας, φορέων και τη συμμετοχή φυσικά των ίδιων των απεργών. Χαιρετισμοί έγιναν από την ΕΙΥΗ, το ΠΑΜΕ, τις σωματειακές επιτροπές της ΕΙΥΗ σε ΕΠΑΝΑ ΑΕ και ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ , τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το ΜΑΣ κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ