Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αποφασιστική αναμέτρηση από την πρώτη μέρα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή μάχη στον Πειραιά (φωτ.)
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή μάχη στον Πειραιά (φωτ.)
Με το λιμάνι του Πειραιά να δίνει το στίγμα, η χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας στα καράβια σε όλα τα λιμάνια της χώρας είχε ήδη κριθεί από τα ξημερώματα. Οι ναυτεργάτες κατέβηκαν αποφασιστικά στους καταπέλτες για να δώσουν μία απεργιακή μάχη, η οποία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σταθμό της πάλης συνολικά της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση της ζωής της, όπως αναδεικνύουν και με την κοινή ανοιχτή επιστολή (βλ. διπλανή στήλη) που απευθύνουν προς τους επιβάτες και όλους τους εργαζόμενους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ψυχή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η ίδια η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχούς αγρότες, από όλη τη χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά, είναι ένα γερό στραπάτσο για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό. Τους εφοπλιστές και τα κόμματά τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, που για να ανακόψουν την απεργία πάση θυσία πριν καν ξεκινήσει, επειδή γνωρίζουν τη δυναμική που περιέχει, επιστράτευσαν, από τη συκοφαντία και το ψέμα, μέχρι τους εκβιασμούς, τις απειλές για καταστολή και τα σκηνικά «κοινωνικού αυτοματισμού», με κορύφωση αυτής της επίθεσης τον αντικομμουνισμό.

Η άγρια τρομοκρατία από την Hellenic SeaWay σε βάρος του πληρώματος του πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ», με αποτέλεσμα το πλοίο να αποπλεύσει χτες το πρωί από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τα νησιά των Β. Σποράδων με ...25 επιβάτες και ...4 αυτοκίνητα(!), ήρθε να επιβεβαιώσει τη λυσσαλέα προσπάθεια των εφοπλιστών και των επιτελείων τους να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών. Αυτές οι αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών ανησυχούν εφοπλιστές και κυβέρνηση γιατί απομονώνουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Συμπαράσταση από το ΜΑΣ

«Ολοι στο πλευρό των ναυτεργατών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και σημειώνει: «Η 48ωρη απεργία και ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος! Είναι και δικός μας αγώνας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών υπογραμμίζει: «Ο αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για φτηνές και ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι και δική μας υπόθεση. Τα αντεργατικά μέτρα που σήμερα προσπαθούν να εφαρμόσουν στη ναυτιλία, αύριο θα εφαρμοστούν σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί που σήμερα δουλεύουν οι γονείς μας και αύριο θα δουλεύουμε εμείς. Αλλωστε, ο δρόμος για την κατεδάφιση κάθε εργατικού δικαιώματος είναι ανοιχτός με τους νόμους που έχουν συναποφασίσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της», τονίζει το ΜΑΣ και επισημαίνει: «Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συμπαρασταθούν έμπρακτα στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Δυναμώνουμε τη συμμαχία με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους μικρούς μαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ, τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους Οργανα. Για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο λαός».

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Δυναμώνει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση συνδικάτων και εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, καθώς ο αγώνας τους αφορά όλο το λαό. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της τεράστιας επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη σήμερα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μείνει μόνος τους κανένας εργαζόμενος που αγωνίζεται», σημειώνει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιρειών ΟΑΣΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα νομού Ζακύνθου και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς. Ακόμα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ