Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τις εκλογές έρχονται τα χειρότερα

Το θέμα των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία θα ανοίξει μετά τις εκλογές προανήγγειλε χτες η υπουργός Ανάπτυξης

«Μετά τις εκλογές πρέπει να τεθούν τα πραγματικά ζητήματα της Ναυτιλίας, που επί δεκαετίες είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί, για το πώς λειτουργούν τα καράβια, τις συνθέσεις των πληρωμάτων, τη λειτουργία της ακτοπλοΐας και των γραμμών, το θέμα της σημαίας. Στα ποντοπόρα καράβια δεν έχει γίνει ποτέ απεργία»!.. Οι χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανταγωνιστικότητας, Α. Διαμαντοπούλου, σε Μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα όσα προετοιμάζουν αμέσως μετά τις εκλογές οι εφοπλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό σε βάρος των ναυτεργατών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δίκαιο του απεργιακού αγώνα τους και την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης τους.

Η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν σαφής. Μετά τις εκλογές οι ναυτεργάτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο άγρια επίθεση από αυτή που ήδη βιώνουν, καθώς τίθεται πλέον ξεκάθαρα το θέμα των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, με «πρότυπο» τα ποντοπόρα στα οποία έχει γίνει «σφαγή» σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, δηλαδή των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα!

Με άλλα λόγια αυτό που θα επιδιώξουν να περάσουν μετά τις εκλογές στα ακτοπλοϊκά είναι ό,τι ισχύει και στα ποντοπόρα. Μέχρι 6 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα και το υπόλοιπο πλήρωμα να αποτελείται από ανασφάλιστους, χαμηλόμισθους που θα πληρώνονται όπως προβλέπει η νομοθεσία για τα ποντοπόρα (όρος 8 του άρθρου 13 περί εγκριτικών πράξεων του νόμου 2687/53) με βάση τη χώρα προέλευσης ή τη συμφωνία μεταξύ πράκτορα, δηλαδή του δουλέμπορα, με την εταιρεία! Επομένως οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους θα επιδιώξουν να «καθαρίσουν» τα ακτοπλοϊκά πλοία από συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση επιβάλλοντας την πιο άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών, για την αύξηση των κερδών, ξεμπερδεύοντας έτσι και με τις... απεργίες!

Το τοπίο το οποίο προσπαθούν να διαμορφώσουν στα ακτοπλοϊκά πλοία προετοιμάζεται μεν έμμεσα από το άρθρο 220, παράγραφος 11, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την άρση του καμποτάζ, που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει ότι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας μπορεί να υπογράφει με πλοιοκτήτες συμβάσεις για απευθείας ανάθεση δρομολογιακής γραμμής, «κατά παρέκκλιση» κάθε άλλης διάταξης. Ομως τώρα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, μετά τις εκλογές θα γίνει πλέον η κατά μέτωπο επίθεση.

Η Α. Διαμαντοπούλου δεν παρέλειψε και χτες να εκτοξεύσει απειλές για πολιτική επιστράτευση σε περίπτωση που συνεχιστεί ο αγώνας των ναυτεργατών και να τα «βάλει» ξανά με το ΠΑΜΕ γιατί έχει προφανώς καταλάβει ποιες είναι οι δυνάμεις στις οποίες συσπειρώνονται οι ναυτεργάτες.

Αντικομμουνισμός για να κρυφτούν

Αισχρός ήταν χτες στη Βουλή και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιτέθηκε στο ΚΚΕ για τη στήριξη στους αγώνες των ναυτεργατών. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επίδειξη πυγμής και τη συκοφαντία σε βάρος της απεργίας, ο Α. Λοβέρδος και αναφερόμενος στο «δικαίωμα στην απεργία» είπε ότι «το σεβόμαστε και παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Δε μπορέσαμε ποτέ να οριοθετήσουμε τα δικαιώματα ώστε το ένα να μην περιορίζει υπέρμετρα το άλλο δικαίωμα». Στη συνέχεια κατηγόρησε το ΚΚΕ λέγοντας πως «επιμένουν στο ΚΚΕ ότι είναι μια δίκαιη κινητοποίηση παραβλέποντας κάθε έννοια συμφέροντος του άλλου, του μεροκαματιάρη που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα δικαιώματά του», προσθέτοντας προκλητικά ότι «δεν υπήρξε συλλογικό ρουσφέτι που να μην το έχετε δεχτεί».

Η τοποθέτηση του Α. Λοβέρδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε πως «οι απεργίες αποφασίζονται από τα συλλογικά όργανα και αν δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχουν απεργίες και κινητοποιήσεις». Πρόσθεσε πως «το ΚΚΕ ήταν πάντα ενάντια στην επιδοματική πολιτική. Επρεπε κάθε αύξηση να μπαίνει στο μισθό και παντού. Ημασταν πάντα ενάντια στις πλασματικές εφημερίες. Πείτε μου έναν κομμουνιστή γιατρό που να κάνει πλασματικές εφημερίες και να έχει εξωτερικό ιατρείο. Ημασταν ενάντιοι σε όλα τα ρουσφέτια. Να μην τα λέτε αυτά, τουλάχιστον για εμάς»...

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργατικών αγώνων, συνεχίζει να διεκδικεί το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία». Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε χτες ότι «η ΠΝΟ πρέπει να σταματήσει την απεργία» (!) και στριμωγμένος από τους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες, τους κατηγόρησε συκοφαντικά ότι λειτουργούν «με γνώμονα τους μικροκομματικούς τακτικισμούς που τους υπαγορεύει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τροπολογία - έκτρωμα καταργεί κάθε συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία (2021-10-15 00:00:00.0)
Απεργούν και οι ναυτεργάτες (2013-04-27 00:00:00.0)
Εδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της ενιαίας πάλης του λαού ενάντια στα μονοπώλια (2012-04-14 00:00:00.0)
Θέλει «μαύρους» ναυτεργάτες στις γενικές υπηρεσίες (2009-12-09 00:00:00.0)
Ολοι στους καταπέλτες! (2007-03-29 00:00:00.0)
Κήρυξαν απεργία στα φορτηγά - οχηματαγωγά (2007-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ