Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανακοίνωσε ξαφνικά λουκέτα για φοροδιαφυγή

Με τη δημοσιοποίηση της λίστας των 27 επιχειρήσεων που «θα» τιμωρηθούν με φορολουκέτο - μεταξύ αυτών και νυκτερινά κέντρα ή «σκυλάδικα» - η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επικείμενες αυξήσεις - «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Και στα καλά καθούμενα, προέκυψαν «φορολουκέτα» σε νυκτερινά κέντρα( γνωστά και ως...«σκυλάδικα»), εστιατόρια, καφέ - μπαρ και εμπορικά καταστήματα, τα περισσότερα με έδρα την Αθήνα, που βρέθηκαν να ενέχονται για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει η χτεσινή γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που μας πληροφορεί ότι σε 27 συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας τους για χρονικό διάστημα 3 ( το κατώτερο) μέχρι 20 ημέρες ( το ανώτερο), με την κατηγορία τής μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Η κίνηση, πάντως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της και το χρόνο κατά τον οποίο εκδηλώνεται.

Οι πιο γνωστές, από τις επιχειρήσεις που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία τους για φορολογικούς λόγους είναι τα «κέντρα πολιτισμού» (στην παρένθεση ο αριθμός των ημερών που θα πρέπει να βάλουν λουκέτο):

  • ΝΕΑ ΔΕΙΛΙΝΑ ΒΙΟ ΒΙΟ ( 20 ημέρες)
  • ΚΟΛΟΝΕΣ CLUB (8 ημέρες)
  • CLUB KALUA (7 ημέρες)
  • RΟΜΕΟ (5 ημέρες).

Το μέτρο του κλεισίματος καταστημάτων για φορολογικές παραβάσεις, εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1992, με το φορολογικό νομοσχέδιο 2065/92, το οποίο προέβλεπε μεγάλες φορολογικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα. Με το επιχείρημα τότε, ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον λόγους να φοροδιαφεύγουν και όποιος υποπέσει σε φορολογική παράβαση θα... παταχτεί ψηφίστηκε και η συγκεκριμένη διάταξη. Η οποία, όμως, εξάντλησε την αυστηρότητα της στην «πλέμπα», στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (μέχρι και υπαίθρια αναψυκτήρια έκλεισαν!), ενώ οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις (πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ) έμειναν στο απυρόβλητο.

Τα αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής, από πενιχρά μέχρι ανύπαρκτα, παρ' όλα αυτά τον διατήρησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συνήθως το μέτρο ενεργοποιούνταν σαν πυροτέχνημα κάθε φορά που η κυβέρνηση προωθούσε κάποιο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το είχαν απενεργοποιήσει. Η δημοσιοποίηση της λίστας με τις 27 επιχειρήσεις για τις οποίες ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο (από 3 ως 20 ημέρες), δε φαίνεται να είναι καθόλου άσχετη με το γεγονός ότι στις επόμενες μέρες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες βάζουν κυριολεκτικά φωτιά, στις τιμές των ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ