Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στις 18 του Μάρτη η απογραφή πληθυσμού

Εντείνεται η κυβερνητική πολιτική υπονόμευσης της ΕΣΥΕ και η εκχώρηση -έναντι αδράς αμοιβής- έργου σε ιδιωτικές εταιρίες

Υπό το γενικό πρόσταγμα ιδιωτικής εταιρίας πληροφορικής, θα γίνει στην πραγματικότητα η φετινή απογραφή πληθυσμού, από τη Στατιστική Υπηρεσία. Η εταιρία, η οποία φιλοδοξεί να πουλήσει τα σχετικά υπολογιστικά προγράμματα, που έφτιαξε για λογαριασμό της ΕΣΥΕ έναντι αδράς αμοιβής, και σε άλλες χώρες της περιοχής, κλήθηκε από την κυβέρνηση να καλύψει τα κενά που η πολιτική της έχει προκαλέσει επί τόσα χρόνια στη Στατιστική Υπηρεσία. Μια Υπηρεσία με ιδιαίτερα πλούσιο έργο στο παρελθόν, το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ το στελεχικό της δυναμικό μένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Ετσι, μεθοδολογικές επεξεργασίες, διάφορες εφαρμογές, μελέτες, προγράμματα, έρευνες, που θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την ίδια την Υπηρεσία -στο μέτρο που θα ενισχύονταν με έμψυχο δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους- παραχωρούνται σταδιακά σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θησαυρίζουν, τρώγοντας στην πραγματικότητα από τις σάρκες της Στατιστικής Υπηρεσίας και υπονομεύοντας τους εργαζόμενους σ' αυτήν.

Η απογραφή του πληθυσμού θα γίνει την Κυριακή 18 Μάρτη και πρόκειται να καλύψει το σύνολο των κατοίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα εκείνη την ημέρα και αφορά τόσο τους Ελληνες όσο και τους Αλλοδαπούς, μόνιμα ή προσωρινά διαμένοντες στη χώρα, οικονομικούς μετανάστες και ταξιδιώτες.

Γενική απογραφή του πληθυσμού, γίνεται κάθε 10 χρόνια ( η προηγούμενη είχε γίνει το 1991) και με ευκαιρία το γεγονός αυτό, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) που έχει την ευθύνη καταγραφής του πληθυσμού, κάνει έκκληση, τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τα μέλη των νοικοκυριών να παραμείνουν στα σπίτια τους, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, να παραβρίσκεται τουλάχιστον ο υπεύθυνος (αρχηγός) του νοικοκυριού. Η απογραφή θα διαρκέσει όλη την ημέρα και για το σκοπό αυτό πρόκειται να κινητοποιηθούν 150.000 άτομα. Η ΕΣΥΕ, η οποία ζητά τη συνεργασία του κοινού, σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και αυτή τη φορά θα τηρηθεί η απαράβατη αρχή της εμπιστευτικότητας των στοιχείων και των πληροφοριών. Αναφέρει επίσης ότι λόγω της μεθοδολογίας της απογραφής, δεν ενδείκνυται η μετακίνηση των απογραφόμενων σε άλλη πόλη, διαφορετική της συνήθους διαμονής, με σκοπό την «ενίσχυση» της συγκεκριμένης περιοχής, διότι δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα.

Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ερωτώμενοι από τους απογραφείς, αποτελεί το δελτίο Απογραφής Κατοικίας Νοικοκυριού και αποτελείται από τα εξής έντυπα:

Το έντυπο Π-1.1 στο οποίο αναφέρονται τα Στοιχεία Απογραφής Κατοικίας και τα στοιχεία των Υπεύθυνων των Νοικοκυριών.

Στα Εντυπα Π-1.2α, Π-1.2β και Π-1.2γ συμπληρώνονται τα Στοιχεία Απογραφής του Νοικοκυριού.

Τέλος, το Εντυπο Π-1.3 συμπληρώνεται από τους Μετανάστες.

Αναλυτικότερα στο έντυπο Π-1.1 υπάρχουν ερωτήματα που αφορούν Α) την περιγραφή της κατοικίας Β) τα στοιχεία των υπεύθυνων των νοικοκυριών. Τα ερωτήματα της Α) περίπτωσης αφορούν το είδος και τον τύπο της κατοικίας, την περίοδο κατασκευής, τον αριθμό των κανονικών δωματίων εκτός κουζίνας, αν διαθέτει ύδρευση, ηλεκτρικό, λουτρό, είδος θέρμανσης, αποχωρητήριο, φορέας ιδιοκτησίας ( ιδιώτης, ΝΠΙΔ κλπ). Στη Β) περίπτωση διατυπώνονται ερωτήματα για τον αριθμό των νοικοκυριών που διαμένουν σε μια κατοικία, αν ο υπεύθυνος του νοικοκυριού κατέχει την κατοικία σαν ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, ή έχει άλλη ιδιότητα κλπ.

Το κεφάλαιο Στοιχεία Απογραφής του Νοικοκυριού αφορά τη συμπλήρωση των Εντυπων Π-1.2α, Π-1,2β, Π-1,2γ.

Αναλυτικότερα το έντυπο Π- 1.2α συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο του νοικοκυριού και αφορά διάφορα στατιστικά ερωτηματικά (τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας, χώρα της οποίας είστε υπήκοος, στο δήμο ή την κοινότητα που είστε δημότης κλπ.) καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης. Αν ο ερωτώμενος διαθέτει διδακτορικό, μάστερ, πτυχίο ΑΕΙ, ή ακόμα αν εγκατέλειψε το Δημοτικό, αλλά γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, ή δε γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Οι ερωτήσεις περιστρέφονται στη συνέχεια γύρω από ζητήματα εργασίας (το είδος του καταστήματος/ επιχείρησης που εργαζόσασταν την προηγούμενη βδομάδα καθώς και πόσες ώρες εργαστήκατε, την κύρια απασχόληση τον προηγούμενο χρόνο, τον τόπο εργασίας κλπ.). Τα ίδια ερωτήματα διατυπώνονται και στα Εντυπα Π-1.2β (συμπληρώνεται από το 2ο άτομο του νοικοκυριού) και Π-1.2γ (συμπληρώνεται από το 3ο άτομο του νοικοκυριού).

Τέλος, στο Εντυπο Π-1.3 που συμπληρώνεται από Μετανάστες, διατυπώνονται ερωτήματα όπως ποιο έτος εγκατασταθήκατε στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι λόγοι της εγκατάστασής σας, είστε ομογενής κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ